Několik postřehů ze slovenských voleb

6. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Konvenční moudrost praví, že vyvoláváním strachu z uprchlíků Fico napomohl ultrapravicovým stranám, avšak z průzkumů u východů z volebních místností vyplynulo, že Kotlebovi stoupenci byli především motivováni sociální nerovností a korupcí, o uprchlíky jim nešlo. Nicméně Fico vytvořil v zemi atmosféru strachu, která pak měla nevypočitatelné důsledky, píše na serveru Politico Benjamin Cunningham.

Fico udělal zřejmě chybu, že vůbec nehovořil o silné slovenské ekonomice, která v roce 2015 zaznamenala růst 3,5 procenta HDP.

Kotlebova LSNS je zvlášť jedovatá organizace. Uprchlická krize bezpochyby hrála roli ve vzrůstu její volební podpory, avšak Kotleba usiluje o širší společenskou podporu. Asi 22 procent prvovoličů hlasovalo pro Kotlebu, což odpovídá všeobecně antiestablishmentovému postoji jeho strany.

Opoziční strany se v předvolební kampani nepostavily proti Ficově protiuprchlické rétorice. Doufaly, že se jim podaří získat jeho voliče, vzhledem k tomu, že 89 procent Slováků odmítá uprchlické kvóty.

Téma debaty na Slovensku změnily občanské organizace, učitelé, zdravotní sestry a odbory, a prezident Kiska. Slováci hledali, pro koho jiného by mohli hlasovat, ale nikoho nenašli, takže prohlasovali do parlamentu chaotickou skupinu stran.

Slovensko bude zastávat v druhé polovině roku 2016 předsednictví EU. Pokud bude stát v čele slovenské vlády Fico, jeho protiuprchlická rétorika se téměř určitě zmírní. Problematická bude však schopnost EU řešit jakoukoliv další finanční krizi v Řecku, protože Ficův koaliční partner SaS v roce 2Q12 shodil tehdejší středopravicovou vládu, protože se odmítl podílet na finanční pomoci Řecku.

Země visegrádské čtyřky jsou dnes obecně považovány za antiliberální demokracie v Evropské unii. Zatímco to platí o Polsku a o Maďarsku, jejichž vlády upevnily svou moc a ovládají klíčové instituce jako média a soudnictví, neplatí to o Slovensku a o ČR. I když byly ve slovenských volbách úspěšné ultrapravicové strany, Ficova strana Smer je daleko pragmatičtější než Kaczyński nebo Orbán a je nyní oslabena, tak je velmi obtížné si představit, že by Fico začal likvidovat demokratické instituce na Slovensku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8450

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2016