Rakouští akademici, učitelé a další občané žijící v Řecku ostře odsoudili postoj Vídně vůči uprchlické krizi

5. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Prominentní skupina akademiků, učitelů a dalších rakouských občanů žijících v Řecku poslala dopis rakouské vládní koalici, že mají "hluboký pocit trapnosti" nad jejím rozhodnutím jednostranně uzavřít hranice.

Komunita rakouských občanů, žijících v Řecku, vydala zuřivé odsouzení nového agresivního postoje Vídně vůči uprchlické krizi. Charakterizovala ho jako "nelidský" a jako "hluboce trapný" pro rakouské občany žijící v zahraničí.

Prominentní Rakušané s dlouholetými kontakty v Řecku apelují na rakouskou koaliční vládu, aby zaujala odpovědnější postoj při řešení evropské uprchlické krize.

"Rakouská vláda musí pochopit, že individiuální národní řešení nemohou přinést výsledky," píší akademici, archeologové, učitelé a rakouští důchodci žijící v Řecku. "Samostatné pokusy jsou v protikladu se základními zásadami evropského programu, který má být základem pro novou generaci."

Videň zavedla pohraniční kontroly, které v podstatě hermeticky uzavřely balkánskou uprchlickou trasu. Do soboty uvízlo v Řecku 32 000 uprchlíků a více než třetina je z nich na makedonské hranici, kde byl vyhlášen nouzový stav.

"Krutá reakce rakouské vlády, jedné z nejbohatších zemí na světě, je pro nás ostudná," píší Rakušané žijící v Řecku rakouské vládě. "Máme hluboký pocit trapnosti v důsledku této zmatené, krátkozraké 'vize', kterou se rakouská vláda hystericky rozhodla vnutit západnímu Balkánu.

Tito Rakušané, většina z nichž žije v Řecku dlouhá léta, a normálně jsou prvními, kdo kritizují řecké poměry, obvinili Vídeň, že začala praktikovat neonacionalistickou politiku, která "nemá místo" v Evropě jednadvacátého století. Zatímto břemeno zvládání krize padlo na zchudlé, zadlužené Řecko, píší řečtí Rakušané, Rakousku zkresluje pravdu a lže o počtu uprchlíků, které přijalo.

"Rakouští politikové tvrdí, že naše země přijala více uprchlíků než většina ostatních. Ale jediný pohled na fakta z evropského jihu dokazuje, že toto tvrzení je fatálně nesprávné a že zkresluje data."

Ve svém dopise argumentují řečtí Rakušané, že Řecko má nejdelší pobřežní hranici v Evropě, kterou nelze uzavřít. "Pokud si Rakousko přeje jednostranně vybudovat kompletní hráz proti uprchlíkům, na naši malou zemi se bude vzpomínat jako na rozbušku humanitární katastrofy," píší signatáři.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5746

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2016