Evropské ploty a blokace hranic znamenají, že uprchlíci umírají, varují Amnesty International a Human Rights Watch

17. 11. 2015

čas čtení 2 minuty


Po pátečních útocích v Paříži apeluje organizace Amnesty International na státy Evropské unie, aby nepropadly touze blokovat externí hranice EU, protože to způsobí obrovské porušování lidských práv, a bezpečnost Evropy to nezvýší a proud uprchlíků to nezastaví.

Amnesty International požaduje, aby byly vytvořeny organizované, bezpečné, legální cesty do Evropy a férové, efektivní a přísné prověřování, které by splnilo potřeby uprchlíků i identifikovalo by případné bezpečnostní hrozby.

Zpráva Amnesty International Fear and Fences: Europe’s approach to keeping refugees at bay (Strach a ploty: Jak Evropa brání příchodu uprchlíků, ukazuje, jak pokusy uzavřít Evropu ploty a používat sousedních zemí, jako je Turecko a Maroko jako strážní země brání uprchlíkům v získání azylu, vystavuje je to týrání a nutí je to vydávat se na nebezpečnou cestu přes moře. Stavění plotů po Evropě jen vede k hrubšímu porušování lidských práv.

K porušování lidských práv dochází především na řecké, bulharské a španělské hranici. Tyto státy porušují mezinárodní právo, protože brání uprchlíkům v příchodu do svých zemí a neumožňují jim zažádat o azyl. Při zatlačování uprchlíků zpět přes hranice dochází k brutálnímu porušování lidských práv.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Selhání evropských vlád popisuje i zpráva organizace Human Rights Watch Europe’s Refugee Crisis: An Agenda for Action (Evropská uprchlická krize: Agenda pro jednání). I HRW zdůrazňuje, že evropské vlády musejí omezit potřebu nebezpečných cest přes moře, musejí řešit krizi na evropských hranicích, napravit rozbitý azylový systém EU a zajistit spolupráci EU s jinými zeměmi, ve snaze zlepšit ochranu uprchlíků a respekt pro lidská práva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5420

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2015