Merkelová znovu apeluje na Evropu, aby přijala uprchlíky

1. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitner zdůraznila, že členským zemím EU, které odmítnou přijmout férový podíl uprchlíků, by měly být drasticky sníženy dotace z EU. Vyjádřila se: "V Evropské unii si nemůžete jen tam vyzobávat rozinky. Musíte také přijmout odpovědnost."

Německá kancléřka Angela Merkelová naléhá na ostatní země EU, aby učinili víc pro sdílení břemena uprchlíků přijíždějících do Evropy. Merkelová zdůraznila, že "není správné", že je některé státy odmítají přijmout.

Merkelová uvedla, že současná situace, kdy na západním Balkánu dochází k chaotickým scénám, když desetitisíce uprchlíků směřují na sever směrem k Rakousku a Německu, "není uspokojující". Dodala, že problém musí vyřešit Evropa jako celek.

Merkelová znovu zdůraznila svůj požadavek, aby byl zaveden systém kvót. Žádosti o azyl by tak byly rozděleny mezi všech 28 států EU. Tento francouzsko-německý návrh bude projednán dne 14. září na setkání ministrů vnitra EU.

Britský premiér David Cameron a některé východoevropské země tento plán zuřivě odmítají přijmout. Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitner zdůraznila, že členským zemím EU, které odmítnou přijmout férový podíl uprchlíků, by měly být drasticky sníženy dotace z EU.

Mikl-Leitnerová promluvila poté, co v Rakousku bylo v kamionu nalezeno usmrcených 71 lidí v mrazicím kamionu, kteří se tam zřejmě udusili. Vyjádřila se: "V Evropské unii si nemůžete jen tam vyzobávat rozinky. Musíte také přijmout odpovědnost."

Německo očekává, že přijme letos 800 000 žadatelů o azyl, čtyřikrát více než v roce 2014 a více než kterákoliv jiná země EU. Merkelová zdůraznila: "Jestliže Evropa selže v otázce uprchlíků, její těsná vazba na všeobecná lidská práva bude zničena." V červnu se vyjádřil britský ministerský předseda, že Británie přijme méně než 1000 Syřanů.

Na dotaz, zda by měla být Británie potrestána za to, že odmítá projevit solidaritu, řekla Merkelová: "Zatím ještě nechci vytáhnout své mučicí nástroje." Poukázala na to, že Británie, Irsko a Dánsko mají výjimky z azylových protokolů Evropské unie.

Francouzský premiér Manuel Valls mezitím potvrdil, že Francie vybuduje v Calais nový "humanitární" tábor pro 1500 uprchlíků. Má být hotov do nového roku a bude nově financován evropskými úřady. V současnosti v Calais spí za tvrdých a špinavých podmínek ve stanech v provizorním táboře více než 3000 lidí. Lékaři a nevládní organizace varují, že nehygienické podmínky provizorního tábora v Calais a zdravotní problémy se tam s příchodem zimy zhorší.

Viceprezident Evropské komise Frans Timmermans oznámil, že evropské úřady poskytnou Francii dalších 5 milionů euro na pomoc uprchlíkům v Calais. Při návštěvě v Calais Timmermans řekl, že se "Evropa nikdy neobrátí zády vůči těm, kdo potřebují ochranu."

Stejně jako Merkelová řekl Valls, že uprchlíkům pomáhá příliš málo zemí EU. "Příliš mnoho zemí odmítá hrát svou roli. To je proti duchu Evropy a to nemůžeme přijmout."

Valls nepřímo kritizoval Maďarsko, které postavilo 175 km dlouhý plot na hranici se Srbskem. "Ostnatý drát" problém nevyřeší, řekl.-

Berlín a Paříž připravily různé návrhy jak vyřešit nejhorší uprchlickou krizi v Evropě od roku 1945. Jejich součástí je seznam, podle něhož by byli migranti z "bezpečných zemí" automaticky deportováni, a nová registrační střediska v Itálii a v Řecku, kde by se žádosti o azyl zpracovávaly.

Merkelová přiznala, že jestliže se Evropa nedohodne na spravedlivém rozdělení uprchlíků, bude zpochybněna schengenská zóna volného pohybu.

V pondělí vznikly pětadvacetikilometrové frontyu na dálnici mezi Budapeští a Vídní poté, co Rakousko v neděli zahájilo kontrolu vozidel přijíždějících do Rakouska. Bylo nalezeno asi 200 žadatelů o azyl a pět pašeráků bylo zatčeno. Rakousko popírá, že těmito kontrolami porušuje schengenskou dohodu.

Rakouské bezpečnostní jednotky také zastavily u hranic s Maďarskem vlaky s několika stovkami imigrantů poté, co je maďarské úřady nechaly odjet, přestože mnoho uprchlíků nemělo víza pro vstup do EU. Vlaky byly zastaveny nedaleko maďarského pohraničního města Hegeshalom, kde pak rakouská policie kontrolovala doklady cestujících. Nejméně jednomu vlaku pak bylo dovoleno jet dál.

Mezi uprchlíky, kteří se udusili minulý týden v Rakousku, byla téměř určitě jedna syrská šestičlenná rodina a dva Pákistánci. Potvrdili to dobrovolníci v Maďarsku. Některé z obětí byly předtím v táboře na budapešťském nádraží Keleti, který provozuje dobrovolnická organizace Migration Aid.

O víkendu probíhala ceremonie za mrtvé z kamionu ve svíčkami pokryté provizorní svatyni na schodech nádraží Keleti v Budapešti. Syřani a další uprchlíci skandovali: "Německo! Německo! Nechte nás jet!"

Maďarsko zavedlo novou strategii, kterou mnozí lidé nechápou. Navzdory tomu, že Angela Merkelová slíbila azyl všem Syřanům, bez ohledu na to, do jaké země vstoupili jako první, maďarská policie je odmítá vpouštět do vlaků.

Amer, osmadvacetiletý podnikatel z Aleppa, sdělil listu Guardian, že čtyřleté slepé dítě si na hranicích Maďarska žiletkovým drátem proseklo dvě žíly.

Tento týden maďarská strana Fidesz schválí předpis, podle něhož bude mít policie právo vstoupit do jakéhokoliv příbytku bez povolení, pokud bude podezřívat, že v domě jsou uprchlíci. Překročení maďarské hranice se stane trestným činem, za nějž bude trestem okamžitá deportace, a v opakovaných případech, vězení až do pěti let.

Uprchlíci budou zadržování v "uzavřených tranzitních zónách" 60 metrů od hranic, kde se bude o jejich žádostech rozhodovat do osmi dnů. Uprchlický tábor u budapešťského nádraží Keleti bude také odsunut do méně centrální zóny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7536

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2015