Tisíce polských imigrantů dnes v Británii stávkují proti xenofobii

20. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Polská komunita v Británii ve čtvrtek stávkuje, aby dokázala, do jak velké míry na nich Británie závisí. Zároveň se Poláci rozhodli britskému státnímu zdravotnictví darovat krev v gestu plném historické symboliky.

Více než 1000 polských zaměstnanců bude čtvrtek protestovat před londýnským parlamentem. Na Facebooku se mezitím zavázalo 2300 Poláků, že dnes daruje krev. George Byczynski z Iniciativy britských Poláků, vysvětlil deníku Guardian, že Poláci chtěli udělat něco pozitivního. Jeho kamarád žijící v Kentu se stal terčem rasistickým útoků, někdo mu napsal na byt "Vrať se domů!". Středoevropané podle Byczynského jsou obětí xenofobního jazyka od některých politiků, například konzervativní poslanec Royston Smith, který ostře vystupuje proti EU a proti imigraci, hovořil veřejně před květnovými volbami pohrdavě o "polských instalatérech, kteří přijíždějí s dvacetičlennými rodinami".

Byczynski a jeho organizace na to reagovaly nekonfrontačním způsobem. "Asi 700 lidí mu poslalo emaily a zdvořile mu vysvětlili, že jen asi 10 procent občanů v jeho volebním okrsku je polského původu. Uvedli jsme, že ne všichni Poláci jsou instalatéři, ani nemají velké rodiny. Viděl, že jeho výroky lidi iritovaly a že se lidi rozhodli mu vysvětlit, proč tomu tak je, a tak se veřejně omluvil. Pozval nás do Dolní sněmovny a naslouchal nám."

Jeho skupina argumentuje, že čas na stávku ještě nenastal, ale že pokud by to bylo nutné, stávky by se účastnily statisíce Poláků. Polský list Expres, vycházející v Británii, založil pro stávku facebookovou stránku, kde uvedlo tisíc lidí, že se stávky bude účastnit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5911

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2015