Obří globální ropná firma, o níž jste nikdy neslyšeli

19. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Deník Guardian zveřejnil podrobný profil obří globální, avšak tajnůstkářské ropné společnosti - Schlumberger - o níž jste zřejmě nikdy neslyšeli. Přestože je to jedna z nejvlivnějších firem na světě. Zaměstnává více než 100 000 lidí, kteří vyhledávají ropná ložiska a těží ropu ve více než 85 zemích světa. Firma Schlumberger má roční příjem 48 miliard dolarů, má hodnotu vyšší než 117 miliard dolarů, má více zaměstnanců než Google, má vyšší obrat než Goldman Sachs a má větší kapitálovou hodnotu než McDonald's.

Spolupracuje se všemi velkými mezinárodními ropnými společnostmi a pracuje přímo pro ropné státy - včetně Saúdské Arábie, Libye, Ruska a Turkmenistánu. Vyhýbá se sdělovacím prostředkům.

Spojené státy právě firmu Schlumberger pokutovaly částkou 155 milionů dolarů za porušování embarga proti Íránu a Súdánu. Jenže taková pokuta je pro Schlumberger jen maličkost a při zprávě o této - pro firmu miniaturní - pokutě hodnota jejích akcií vzrostla.

Jedním z triků firmy Schlumberger je to, že stojí nad státy. Nevlastní ji Američané. Firma je registrována v USA i v Británii, ale má "ústředí" v Londýně, v Paříži, v Haagu a v Houstonu. Oficiální právní sídlo má v Curaçao, na karibském ostrově spojeném s Holandskem.

Firma Schlumberger často pracuje v autoritářských státech, které jsou široce kritizovány za porušování lidských práv, jako je Libye, Barma, Turkmenistán, Čad a Angola.

Generálním ředitelem firmy je nenápadný Nor Paal Kibsgaard. Jeho loňský plat byl 17 milionů dolarů. V roce 2013 ho jmenoval časopis Foreign Policy jako jednoho z 500 "nejmocnějších lidí na této planetě". Minulý měsíc Kibsgaard, v důsledku poklesu cen ropy tvrdě propustil na hodinu 15 procent svých zaměstnanců.

Letos dostal Kibsgaard od Vladimíra Putina "Řád přátelství" - medaili za to, že pro Rusko firma Schlumberger objevila v Arktidě velká ložiska ropy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12409

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2015