Izraelští vojáci zpochybnili legálnost loňských vojenských útoků proti Gaze

5. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Svědectví více než šedesáti izraelských vojáků, kteří loni v létě bojovali ve válce v Gaze, vyvolává vážné otázky o tom, zda vojenská taktika Izraele porušila jeho povinnosti podle mezinárodního práva rozlišovat a chránit civilisty.

Svědectví shromáždila lidskoprávní organizace Breaking the Silence. Je obsaženo v desítkách rozhovorů s izraelskými vojáky, s vojáky, kteří sloužili ve velitelských střediscích a místnostech, odkud byly řízeny útoky. Čtvrtina svědků byli důstojnící až do hodnosti majora.

Svědectví obsahují obvinění, že izraelská pozemní vojska dostala instrukce, aby považovala všechny osoby v Gaze za "hrozbu" a aby "nešetřila municí". Vojáci také svědčili o tom, že tanky střílely náhodně nebo z důvodů odvety do budov, aniž by se zjišovalo, že to jsou legitimní vojenské cíle, anebo domy, v nichž jsou civilisté.

Izraelští vojáci charakterizovali bojová pravidla jako "volná", případně neexistující. Někteří vojáci dostali instrukce, aby považovali každou osobu, která pohlédne jejich směrem, za "zvěda" a aby okamžitě po ní začali střílet.

Organizace také konstatuje, že izraelská armáda pracovala s rozdílnými bezpečnostními předpisy při bombardování a dělostřelecké palbě v blízkosti civilistů a v blízkosti vlastních vojsk. Izraelské jednotky měly svolení střílet na cíle daleko blíže civilistům než izraelským vojákům.

Z analýz situace po útocích vyplývá, že izraelští vojenští velitelé považovali vysoké počty palestinských mrtvých a velké množství zničených budov a infrastruktury za "úspěchy", protože argumentovali, že v důsledku toho zůstane Gaza "na dalších pět let v tichu".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7233

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2015