Ideologický konflikt ohledně vládních škrtů mezi Angličany a Skoty hrozí vyvolat nové referendum o nezávislosti Skotska

10. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

"Jedovatá směsice" situace, kdy Anglie zvolila konzervativní vládu, která bude provádět další tvrdé vládní škrty, zatímco Skotsko obrovskou většinou podpořilo protiškrtové skotské nacionalisty, zřejmě rychle povede k vyhlášení druhého referenda o nezávislosti Skotska, konstatoval v sobotu bývalý náměstek předsedy Skotské nacionální strany Jim Sillars.

Obě země jsou nyní v ideologickém konfliktu a to, jak bude reagovat premiér David Cameron na radikálně změněnou politickou situaci ve Skotsku, bue mít v nadcházejících šesti až devíti měsících klíčový význam.

"Davida Camerona zvolili Angličané, nikoliv Skoti," zdůraznil Sillars. "Vezmeme-li v úvahu tuto politickou situaci a jedovatou směsici, která vznikla, to, co se bude dít v nacházejících šesti až devíti měsících, bude mít klíčový význam. Jde o to, jak citlivě bude Cameron reagovat na novou situaci ve Skotsku. Jestli se Cameron nebude chovat přiměřeně, budeme zpět ve staré pasti, že jsme ve volbách odmítli anglickou konzervativní vládu a přesto nám vládne. Jedinou cestou ven z této pasti je nezávislost, pokud nám Cameron nenabídne něco, co by nás osvobodilo z té pasti." Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6078

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2015