Chudí versus bohatí dle České televize

6. 5. 2015 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 3 minuty

Pondělní debata Václava Moravce v České televizi se slibným a k jádru mířícím názvem Chudí vs. Bohatí byla z velké části promarněnou příležitostí. Opět se ukázalo, že ani špičkový moderátor/komentátor politických debat nechápe podstatu a zákonitosti fungování současného ekonomicko-politického systému a nezná relevantní evropský diskurs.

Pokud by si Václav Moravec občas pustil BBC, či přečetl třeba The Guardian, věděl by, co je podstatou současných ekonomickch problémů, že mnohé otázky jsou již dávno zodpovězené a není potřeba odpovědi v českém prostředí znovu vymýšlet. Rovněž by pak nemohl nechat bez reakce říkat miliardáře Pavla Juříčka banality typu, lepší dát chudým udici než rybu, či přímo nesmysly, že on není za bídu miliónů lidí vůbec odpovědný. To naštěstí uvedl na pravou míru Marek Hrubec, filozof a rektor vysoké školy z Burundi, který byl ve zmíněné debatě asi nejlepší. Úvodní romantickou a zcela nesmyslnou reportáž o životě dvou důchodců na statku shodil naštěstí Jan Sokol za cca 10 vteřin, když ji označil za příběh z jiného světa. Moravcem navrhované romantické „řešení“ tzv. Cesta z města, ve kterém dva důchodci žijí na venkovském statku, pěstují si zeleninu a chovají kozy, komentoval filozof tak, že nejdříve ale musíte zdědit ten statek a i pak je zmíněný způsob života možný pouze pro 30 lidí na kilometr čtvereční.

Sestava debatujících byla velmi dobrá a slibná, pánové Švejnar, Sokol, Pánek a Bělohradský jsou jistě správně vybraní účastníci, kteří mají k tématu co říci. I bývalý premiér Vladimír Špidla mluvil jasně a velmi případně, když řekl, že pokud je nějaké jednání pro společnost příliš riskantní, škodlivé, či některé subjekty jsou příliš dominantní, je potřeba je regulovat či zakázat. Toto pravidlo opravdu není smysluplné jen v dopravě, třeba v případě omezení rychlosti na dálnicích, ale stejně tak je žádoucí i ve finančním sektoru či na burze.

Pokud ovšem moderátor nechápe podstatu ekonomického systému, nezmíní zásadní makroekonomická data a trendy, nezná relevantní evropskou debatu a následně tedy neklade správné otázky, debatu nezachrání ani takto kvalitní osobností. Zmíněná reportáž o kůzlátkách na venkovském statku, povrchní skákání od české samoživitelky k Warrenu Buffettovi či rozhovory s prodavačem- bezdomovcem časopisu Nový prostor, působily jak z pořadu komiků Kaisera a Lábuse. Slovo globalizace padlo z úst pana Hrubce až po 45 minutách diskutování, pojem ekonomická krize zazněl po hodině a role nadnárodních společností nebyla zmíněna prakticky vůbec!!! Chybělo mi i jasné zdůraznění faktu, že většina všech současných problémů kdekoliv na světě, má více či méně, ekonomickou příčinu. O peníze totiž jde opravdu, ale opravdu až v první řadě!

Následně pak asi není třeba řešit moji pochybnost, zda nasazení takto zásadní debaty proti hokejovému zápasu Česko vs. Kanada bylo nedopatření, či záměr. Ovšem i přes zmíněné chyby je nutné českou televizi za pokus o zásadní debatu o příčinách a řešeních současné ekonomické krize pochválit. Troufám si tvrdit, že jiná média typu MFD, LN či HN, by pořádat debatu s podobným tématem a podobnými účastníky ani nenapadlo.

0
Vytisknout
19636

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2015