Výsledky jednání v Moskvě se dozvíme nejdříve zítra. Již teď však jsou známy nové územní požadavky "separatistů"

7. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Moskevské rozhovory o ukrajinské válce skončily v pátek bez výsledku. Dnes některé další konzultace proběhnou v rámci bezpečnostní konference v Mnichově. V neděli mají pokračovat jednání telefonicky a měl by také vzniknout návrh dokumentu fixujícího výsledky ZDE. Teprve pak bude jasné, jak až daleko zašly Německo a Francie v ústupcích vůči ruským územním požadavkům. Avšak ještě než německo-francouzská delegace odcestovala, stalo zřejmým, že "separatisté" vznesli nové územní požadavky vůči Ukrajině, které jdou i nad rámec toho, co obsadili během útoků provedených od záříjového "příměří" ZDE.

"Separatisté" se již 4. února přihlásili k tradici Doněcko-krivojrožské sovětské republiky, která existovala krátce na jaře roku 1918. Hlavním městem tohoto útvaru, od nějž teď hodlají "separatisté" odvozovat svou historickou "legitimitu", byl Charkov. Zahrnoval celkem čtyři další oblasti (kraje) současné Ukrajiny, kromě Doněcké a Luhanské nyní částečně kontrolovaných (pro)ruskými jednotkami ještě Charkovskou, Dněpropetrovskou, Záporožskou a Chersonskou. Přestože Doněcko-krivojrožská sovětská republika existovala pouze o něco déle než měsíc a poté byla přičleněna k sovětské Ukrajině, "Doněcká lidová republika" tvrdí, že oficiálně k jejímu zániku nikdy nedošlo. Z této právní fikce tedy vyplývají fiktivní nároky na celkem šest oblastí tvořících součást ukrajinského státu.

Ať už bude výsledkem moskevských rozhovorů cokoliv, "separatisté" dali předem najevo, že žádný kompromis nepřijmou a činí si nárok na další ukrajinská území několikanásobně větší než ta, která mají aktuálně pod kontrolou, nemluvě o těch, která jim připadla v září 2014 podle Minských dohod.

Z tohoto faktu si lze udělat poměrně jasný obrázek o tom, jak velká je naděje, že by došlo k dodržení jakékoliv další mírové dohody.

0
Vytisknout
8821

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2015