Ruský generál připustil, že let MH 17 byl sestřelen systémem BUK

15. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Ruský armádní generál a bývalý hlavní velitel sovětského a ruského letectva Arkadij Dějněkin minulý týden připustil ZDE, že kovové fragmenty nalezené v tělech pilotů nad Ukrajinou sestřeleného malajského letounu mohou pocházet z rakety systému BUK. Verzi sestřelení letounu raketou vzduch-vzduch považuje za zcela neudržitelnou, zejména pokud jde o možnost sestřelení bitevním letounem Su-25.

"Bojová část BUKu váží 70 kilogramů. Je to ohromný náboj, který vybuchl vedle Boeingu a zasáhl jeho trup mrakem kinetických prvků - kuliček nebo krychliček. Právě ty je třeba objevit buď v tělech pasažérů a členů posádky, nebo v samotném letounu," řekl generál.

Podle něj by bylo ideální znova prohledat místo havárie a pokud možno získat sériové číslo rakety. Verzi sestřelení letounem generál vylučuje. Bitevník by nemohl v takové výšce a se svými palubními zbraněmi dosáhnout takových ničivých účinků, je přesvědčen ruský generál. Na dané výšce by MH 17 mohl sestřelit stíhací letoun MiG-29 nebo Su-27, ale ten se v dané oblasti nenacházel.

Radary podle Dějněkina zachytily rozpad letounu ve velké výšce, což ukazuje na zásah masivní hlavicí systému BUK.

0
Vytisknout
12223

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2014