Doněčtí vzbouřenečtí předáci oslavovali "vítězství nad kyjevskou fašistickou juntou"

8. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Při příležitosti oslav ukončení druhé světové války oslavovali v pondělí samozvaní předáci tzv. Doněcké lidové republiky to, co považují za vítězství nad Kyjevem.

Alexander Zacharčenko, samozvaný premiér Doněcké lidové republiky v pátek v Minsku podepsal mírovou dohodu s představitelem Ukrajiny, bývalým prezidentem Leonidem Kučmou. Součástí dohody je příměří, výměna všech zajatců a zvýšená autonomie pro regiony Doněck a Luhansk, s implicitním předpokladem, že zůstanou součástí Ukrajiny.

Zacharčenko však po rozhovorech zdůraznil, že regionu přesto vyhlásí plnou nezávislost a stanou se "samostatným státem" s podoporou Ruska. V Doněcku, který byl v posledních týdnech terčem ostrého bombardování, protože vzbouřenci i vládní vojska bombardovali bez skrupulí obytné oblasti, interpretují vzbouřenci dohodáu jako vítězství, jako "zmrazení" konfliktu poté, co donutili ukrajinskou vládu vyjednávat se vzbouřeneckými předáky, které předtím odmítala jako "teroristy".

Zacharčenko na shromáždění v Doněcku uvedl, že všechny ukrajinské jednotky musejí opustit východní regiony, "nebo je sami vyhodíme". Kyjevské jednotky ztratily ve čtrnácti dnech před vyhlášením příměří velké množství území, protože, jak vyplývá z důkazů, Rusko poslalo zbrojní posily i vojáky přes hranici na Ukrajinu. Avšak ukrajinské jednotky stále ovládají doněcké letiště a mnoho dalších klíčových oblastí a není vyloučeno, že by boje mohly být v každém okamžiku obnoveny.

Alexander Chrjakov, ministr v doněcké vládě, sdělil listu Guardian, že "pravé příměří" vznikne teprve, až bude Kyjev stoprocentně poražen.

V Doněcku na shromáždění asi 1500 osob vyjadřovali přítomní odpor vůči Kyjevu. Samotné město, kde normálně žije asi jeden milion lidí, je však teď skoro úplně prázdné. V minulých týdnech odcestovala více než polovina jeho obyvatelstva a ostatní zůstávají doma. Většina doněckých občanů, kteří si přejí, aby Doněck zůstal součástí Ukrajiny, město opustila. Minulý měsíc vzbouřenci zajali proukrajinskou doněckou aktivistku a donutili ji stát, zabalenou v ukrajinské vlajce, na hlavní ulici, kde jí chodci nadávali a házeli po ní předměty. Byla později propuštěna na naléhání západních novinářů.

Prezident Porošenko řekl v Mariupolu, že vzbouřenci souhlasili propustit asi 1200 ukrajinských zajatců. Ze vzbouřenecké strany to potvrzeno nebylo, ani nepřišly informace, zda Kyjev propustil svých asi 200 vzbouřeneckých zajatců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7600

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2014