Obama přivítal ruský návrh, aby Sýrie předala své chemické zbraně mezinárodní kontrole

10. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Barack Obama v pondělí přivítal ruský návrh, aby Sýrie umístila své chemické zbraně pod mezinárodní kontrolu. Poprvé od 21. srpna, kdy v Damašku zemřely stovky civilistů, tak vznikla šance na skutečné politické narovnání. V celé řadě televizních rozhovorů v pondělí Obama charakterizoval nabídku Ruska jako "možné řešení" a "potenciálně pozitivní vývoj". Vzhledem k tomu, že vznikla vyhlídka na možnost dohody se Sýrií, šéf senátní většiny Harry Reid odložil klíčové hlasování, které mělo schválit vojenský zásah v Sýrii. Obama v televizním rozhovoru pro NBC v pondělí přiznal, že může své úsilí o schválení invaze do Sýrie v Kongresu prohrát. "Nejsem si zrovna jist, že vyhraju," řekl a dodal, že se nerozhodl, co by dělal, kdyby Kongres hlasoval proti němu.

Návrh Ruska, který byl důsledkem zaklopýtnutí amerického ministra zahraničních věcí Johna Kerryho, vyvolal ve Washingtonu intenzivní diplomatickou činnost. Američtí činitelé zkoumali, zda by mohl návrh poskytnout prezidentu Obamovi únik ze slepé uličky, která se pro něho rychle stávala víceméně neřešitelným problémem.

Náměstek amerického poradce pro národní bezpečnost Tony Blinken uvedl, že "by bylo vynikající", kdyby Sýrie realizovala návrh ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, aby umístila své chemické zbraně pod kontrolu mezinárodních pozorovatelů. Bílý dům uvedl, že bude spolupracovat s Ruskem ve snaze prozkoumat možnosti této dohody při jednáních, která se budou odehrávat "paralelně" s pokračujícím úsilím ve Washingtonu přesvědčit americké poslance, aby schválili použití vojenské síly proti Sýrii.

Den intenzivní diplomatické činnosti začal v Londýně, kde Kerry navrhl, že jedinou možností, jak by Sýrie mohla odvrátit americký útok, by bylo předat do týdne všechny své chemické zbraně. Tento výrok někteří washingtonští komentátoři charakterizovali jako chybu a ministerstvo zahraničí se zpočátku ho pokusilo bagatelizovat, že prý Kerry hovořil "rétoricky" o situaci, ke které zřejmě nedojde.

Avšak na základě Kerryho výroků začal okamžitě jednat Lavrov, který navrhl, aby na předání chemických zbraní dohlíželi mezinárodní pozorovatelé. "Pokud by znamenalo, že vytvoření mezinárodní kontroly nad chemickými zbraněmi v té zemi by umožnilo, aby k vojenským úderům nedošlo, okamžitě začneme spolupracovat s Damaškem," řekl Lavrov.

"Požadujeme od syrského vedení nejen, aby souhlasilo, že umístí svá skladiště chemických zbraní pod mezinárodníkontrolu, ale také, že je následně zničí a plně se připojí k dohodě o zákazu chemických zbraní," řekl Lavrov po schůzce se svým syrským protějškem Walidem al-Moallem.

Ať už to bylo či nebylo úmyslné, Kerryho výroky vedly k možnosti neutralizovat krizi právě ve chvíli, kdy čelil Obama vážným potížím při své snaze přesvědčit Kongres, aby americkou intervenci schválil.

Kerry promluvil s Lavrovem telefonicky a Washington se rychle začal snažit dávat neočekávanému vývoji událostí vlastní spin. Mluvčí Bílého domu Jay Carney tvrdil, že nabídka od Ruska a od Sýrie přišla jen proto, že Spojené státy vyvíjely "podstatný nátlak".

Návrh přivítalo OSN a celá řada evropských vlád. Generální tajemník OSN Pan Ki-moon uvedl, že navrhne, aby se Rada bezpečnosti sjednotila a hlasovala o bezprostředním transferu syrských chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu, která by vedla k jejich zničení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

(První zprávy o připravovaném rusko-íránském návrhu, aby se Asad vzdal chemických zbraní, pocházejí z 2. září a podle izraelských zdrojů vzešel návrh z okolí íránského prezidenta. Je velice nepravděpodobné, že by o tom Kerry dopředu nevěděl. - pozn. KD.)

0
Vytisknout
7371

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2013