Autogenocida

26. 2. 2013 / Věra Říhová

čas čtení 2 minuty

Paní Mičkalová se ohradila proti použití slova genocida v souvislosti se současnou vládní politikou. Vzhledem k tomu, že nejsem právník, poradila jsem se s právníkem, který mně vysvětlil, že z právního hlediska mezinárodního se jedná spíše o autogenocidu. Ve svém domácím slovníku jsem toto slovo nenašla, ale vypomohla mi Wikipeda, kde se píše, že autogenocida je exterminace či genocida občanů země spáchaná vlastní vládou či lidem.

Na stránkách wikipedie se dočteme, že v roce 1943 Lemkin napsal:

Obecně řečeno, genocida neznamená nezbytně okamžité zničení národa, s výjimkou masového vraždění všech členů národa. Úmyslem je spíše projev koordinovaného plánu různých akcí cílených ke zničení esenciálních základů života národnostních skupin, s cílem zcela zničit skupiny samotné. Úmyslem takového plánu je disintegrace politických a sociálních institucí, kultury, jazyka, národního cítění, náboženství a dokonce individuálních životů osob patřících k takové skupině.

Zdroj: ZDE

Autogenocida už není vnímaná jako vymezení skupiny etnicky, rasově, nábožensky nebo národnostně. Je vnímaná všeobecně. Genocida či autogenocida je v dnešním světě vnímaná také jako :

1) potravinová záležitost s chemickými náhražkami a přemírou antibiotik v mase a mléce ;

2) problematika nedostatku zdravé pitné vody, protože ani v naší zemi není každá voda ve vodovodním kohoutku skutečně pitná a mnoho lidí si balenou pitnou vodu nemůže dovolit;

3) problematika systémové vládní politiky vedoucí ke snižování počtu narozených dětí;

4) rušení sirotčinců a dětských domovů a převedení dětí do náhradních rodin v jiných státech nežli je jejich rodná země, tím vznikající obavy z obchodování s dětmi.

§ 400 českého trestního zákoníku mluví také o třídní nebo jiné podobné skupině lidí nežli je etnikum, národ nebo rasa.. Genocida či autogenocida nemusí přesně kopírovat historii, ale její nebezpečnost v současné době je právě v její odlišnosti od historických událostí. Tím se nesnižuje utrpení lidí, kteří přežili holokaust a jiná zvěrstva.

0
Vytisknout
13320

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2013