Kinokoncert:

Cenzurovaný film, mladý Šostakovič a živý orchestr

27. 2. 2013

čas čtení 3 minuty
Tisková zpráva Českého rozhlasu

Český rozhlas Vltava a Orchestr Berg představí 4. března 2013 ve 20 hodin na mimořádném kinokoncertě originální film Nový Babylón. Sovětský snímek z roku 1929 je doprovázen živou hudbou, kterou složil tehdy třiadvacetiletý Dmitrij Šostakovič jako svou vůbec první filmovou zakázku. Film zažil zásah cenzorů, protesty orchestru i neúspěch při premiéře. Slávu získává až nyní. Koncert z pražského kláštera sv. Anežky České bude Český rozhlas Vltava přenášet do 15 zemí.

p

Celovečerní film Nový Babylón pochází z dílny židovských autorů, kteří významně ovlivnili sovětskou kinematografii. Leonid Trauberg a Grigorij Kozincev byli zakladateli "Továrny excentrického herce". Pokud to ještě režim dovoloval, hlásili se mimo jiné k francouzskému literárnímu naturalismu nebo k odkazu impresionistů, dadaistů i amerických filmových tvůrců.

Hudbu složil Dmitrij Šostakovič (1906-1975), vynikající klavírista a skladatel, který se v počátcích své kariéry živil jako pianista v biografech. Jak sám přiznal, i tato "nádeničina" ho předurčila k vytváření výborné filmové hudby, kterou později tvořil rovnocenně s "velkou" tvorbou. Film měl pohnutý osud. Těsně před premiérou ho cenzoři zkrátili na nesmyslné torzo. To přineslo komplikace i skladateli Dmitriji Šostakovičovi, který měl minimum času na úpravu hudby. Do toho se bouřil orchestr kvůli extrémní náročnosti partů. Film, který nakonec při premiéře neobstál, zažívá slávu až po objevu větší části vystříhaného materiálu a následné celkové rekonstrukci v roce 2006.

Kinokoncert 4. března bude unikátní také svým evropským přesahem. V přímém přenosu bude jeho zvukovou část přejímat pět evropských rozhlasových stanic, dalších deset pak nabídne záznam. "Český rozhlas Vltava tak zahájí programový cyklus koncertní sezony Euroradia nazvaný 'Film a zábavní hudba`, který nabízí rozhlasovým posluchačům řadu zajímavých projektů z celé Evropy. Po loňské úspěšné účasti v tomto cyklu, kde jsme představili českou filmovou hudbu, byl letošní rok opět výzvou. Chtěli jsme naplnit mezinárodní vysílací prostor dalším unikátním programem a pro návštěvníky vytvořit nevšední kulturní událost, která zaujme příznivce z oblasti vážné hudby i filmového umění", uvedla Dagmar Henžlíková z Redakce vážné hudby stanice Vltava.

Nový Babylon je příběhem nenaplněné lásky odehrávajícím se na pozadí temné historie Pařížské komuny. Louise, prodavačka v luxusním obchodním domě se symbolickým názvem "Nový Babylon", se stane zanícenou komunardkou. Jean, politicky nikterak uvědomělý venkovan sloužící jako řadový voják francouzské armády, je přinucen účastnit se zásahu proti komunardům a nakonec provázet svoji milou na popraviště.

Více informací spolu s videoochutnávkou naleznete ZDE.

FILM Nový Babylon (Новый Вавилон, New Babylon)
Režie: Leonid Trauberg, Grigorij Kozincev
1929, SSSR, 93 minut, němý (ruské mezititulky, CZ+EN titulky), ČB, DVD
Restaurovaná, rekonstruovaná a digitalizovaná kopie doplněná o vystříhaný materiál
produkce: Leningradkino, distribuce: Absolut Medien, SRN
původní hudba: Dmitrij Šostakovič

0
Vytisknout
8026

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2013