Glonass bude

26. 2. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 1 minuta

V březnu se ruský navigační systém GLONASS přepne do plného provozu. Jak vyplývá ze zprávy na oficiálních stránkách Roscosmos, bude všech 24 satelitů zahrnuto do provozního režimu, který umožňuje systému pokrývat celý povrch zeměkoule.

Systém GLONASS a telekomunikační terminál ERA bude od roku 2020 povinný u všech automobilů, provozovaných v Rusku. Majitelé aut jej budou muset zavést na vlastní náklady. V případě nehody, v níž vystřelí airbag, systém předá informace o poloze centrálnímu městskému monitorovacímu systému a odešle informace o incidentu. Řidič a cestující přes zařízení mohou komunikovat s provozovatelem centra. Neexistence odpovědi znamená výjezd sanitky a záchranářů. Předpokládá se, že většina vozů bude mít už v té době zabudované i standardní komunikační terminály a bude možné jimi platit i mýtné.

Plný výkon satelitní sítě znamená zásadní přínos hlavně pro armádu a její systémy elektronického velení C4/ISTAR (command, control, communications, computers, intelligence, surveillance, target acquisition, and reconnaissance). Předností navigace GLONASS je vysoká přesnost i ve vysokých zeměpisných šířkách - na poloostrovu Kola, v Norilsku a Taimyru, na Čukotce.

Systém uvítá i vězeňská služba pro alternativní výkon trestů - elektronické náramky.

Qualcomm oznámil čipovou sadu WTR1625L, která podporuje funkci GPS, GLONASS i Beidou.

0
Vytisknout
11874

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2013