Spojenectví práce a solidarity: Podporujeme levicového kandidáta na prezidenta

25. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Koordinační výbor Spojenectví práce a solidarity (SPaS) se usnesl, že v prezidentských volbách v roce 2013 doporučí členům SPaS a příznivcům volit levicového kandidáta, který bude důsledně hájit zájmy všech českých občanů doma i na půdě Evropské unie a současně bude -- spolu s dalšími partnery -- prosazovat principy evropské solidarity a spolupráce s cílem vybudovat Evropu autenticky demokratickou, sociálně spravedlivou, v níž budou rozhodovat svobodní občané, jejich zvolení představitelé, a nikoliv nadnárodní finanční kapitál a ziskuchtivé mezinárodní korporace.

Levicový kandidát na prezidenta ČR musí plně respektovat hodnoty, jakými jsou solidarita a sociální spravedlnost. Měl by tedy být solidární s lidmi bez privilegií, kteří jsou například bez vlastní viny nezaměstnaní nebo na hranici chudoby, s lidmi, kteří jsou diskriminováni například kvůli jejich náboženské víře, barvě pleti, pohlaví či sexuální orientaci, příslušnosti k etnickým či jiným menšinám či lidmi, kteří jsou vystaveni útlaku, represi, ponižování nebo okupaci cizími vojsky.

Levicový kandidát by měl bránit principy sociálního a právního státu a podpořit i zákon o obecním referendu. Levicový prezident by se měl stát symbolem boje proti korupci, a proto podpoříme čestného a bezúhonného kandidáta, který se bude zasazovat o prosazení zákona o majetkovém přiznání a bojovat proti různým daňovým rájům. Levicový kandidát nemůže podporovat takové neospravedlnitelné plýtvání veřejnými prostředky, jakým jsou například církevní restituce bez výčtového zákona a průkazného zdůvodnění nebo asociální reformy, jakou je například důchodová reforma.

Levicový kandidát by měl tváří v tvář vnitropolitickým problémům či konfliktům prosazovat sociální smír, respektování lidských práv občanů a formu řešení prostřednictvím necenzurovaného dialogu s ohledem na veřejné zájmy. Při řešení zahraničních konfliktů by měl prosazovat řešení mírovými, politickými a diplomatickými prostředky a teprve po jejich vyčerpání přistoupit na účast ČR ve vojenských akcích, pokud budou v souladu s mezinárodním právem a mít mandát Rady bezpečnosti OSN. Takový prezident by důstojně reprezentoval Českou republiku a my bychom mohli být na něj právem hrdi.

Ilona Švihlíková, Jan Kavan, Milan Neubert,

mluvčí SPaS

0
Vytisknout
8152

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2012