Případ pedofila Jimmyho Savilea "vyvolal nejhlubší krizi v BBC za posledních 50 let"

22. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Novináři z publicistického pořadu Newsnight televize BBC se obávali, že šéfredaktor pořadu, Peter Rippon, je pod takovým tlakem managementu BBC, že zakáže odvysílání investigativní reportáže o sexuálním zneužívání dětí celebritou BBC Jimmym Savilem.

Interní napětí v BBC se dostalo na veřejnost. Reportérka pořadu Newsnight Lic MacKeanová sdělila jinému publicistickému pořadu BBC, Panorama, který se bude vysílat v pondělí, že si byla jistá, že Rippon se chystal nepodpořit vysílání filmu o Savileovi.

Pořad Panorama v pondělí vysvětlí, že investigativní dokument pořadu Newsnight o Savileovi byl už téměř úplně dokončen. Pořad, který BBC potlačila, obsahoval četná svědectví o Savileho pedofilii. Po potlačení dokumentu pro pořad Newsnight trvalo další rok, než byl nedávno odvysílán obdobný investigativní pořad komerční televize ITV.

Jeden z nejvýznamnějších reportérů televize BBC, známý zahraniční korespondent John Simpson uvedl: "Toto je nejhorší krize, na jakou vzpomínám za téměř padesát let práce v BBC. A BBC se s tím nevypořádala moc dobře. Chci říct, měli jsme se chovat v celé věci otevřeně od samého začátku. Jako organizace jediné, co máme, je důvěra lidí, kteří se na naše pořady dívají a pokud o tu důvěru přijdeme, bylo by to pro BBC myslím velmi nebezpečné.". Pořad Panorama také bude zítra informovat, že Helen Boadenová, šéfka zpravodajství v BBC věděla začátkem prosince 2011 o investigativním filmu pořadu Panorama natolik, že varovala tehdejšího intendanta televizních okruhů, nynějšího generálního ředitele BBC George Entwistlea, že BBC bude zřejmě muset zrušit oslavné pořady na Jimmyho Savillea, plánované na Vánoce 2011, poté, co Saville zemřel na podzim 2011.

Produkční investigativního filmu natočeného pro pořad Newsnight varovala, že pokud bude film potlačen, pravda stejně vyjde dříve nebo později najevo a poškodí to pověst BBC. V týmu pořadu Newsnight nyní vládne ostrý konflikt, při němž se zastánci a odpůrci potlačeného pořadu o Savileovi trpce obviňují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5842

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2012