Pozor na cílenou manipulaci!

27. 6. 2012 / Adam Votruba

čas čtení 2 minuty

K článku Jiřího Bati "Lidé se dnes mají nejlépe od dob listopadové revoluce, řekl nedávno a přesvědčivě V. Klaus. Co vy na to, důchodci?"

Domnívám se, že včerejší zpráva v médiích je součástí cílené manipulace ve snaze přesvědčit co nejvíc lidí, aby vstupovali do druhého důchodového pilíře. Váš zdroj sice tvrdí, že studii zpracovalo akademické pracoviště Cerge-EI, ale v jiných médiích se uvádí i poněkud jiné informace. Například podle České televize zpracoval studi institut IDEA pro ČSOB Penzijní fond Stabilita. Zajímavé je zejména to, kdo je zadavatelem, píše Adam Votruba.

Nepochybuju o tom, že pravicová vláda je schopná dostat penzijní účet do takového stavu, aby na podobnou prognózu došlo. Česká televize cituje ministra Jaromíra Drábka takto:

"Není jiná cesta krátkodobě než omezit dopad na zvyšování důchodového účtu sníženým tempem růstu penzí," tvrdí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který rovněž nastínil, že kdyby k reformě nedošlo, choval by se stát nezodpovědně vůči mladé generaci, na kterou by v období stáří už ve státní kase žádné peníze nebyly.

To naznačuje zároveň možnost politického využití této zprávy, neboť vláda s její pomocí bude chtít zdůvodnit snížení důchodů v současnosti. Problémy, které existují, však nevyplývají z podstaty průběžného systému. Deficit je důsledkem dřívějšího snížení odvodů do penzijního systému. Nyní nastupuje snaha přitáhnout co nejvíce lidí k soukromým fondům, což dále sníži příjmy průběžného systému a dodá další argument pro posílení druhého pilíře a pro snížení důchodů současný důchodcům.

Soudím, že vyvolání paniky je přesně to, o co jde těm, kteří tuto zprávu pustili do médií.

0
Vytisknout
10287

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2012