Boj vlády s korupcí? Obyčejná chiméra!

7. 5. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Někdy je zajímavé se dívat na různé televizní publicistické pořady, ať už je to na ČT1, Primě a někdy i na Nově. Občas se podívám, v závislosti na tématu a obsazení pozvanými hosty i na OVM a mohu říci, že se tam člověk dozví občas i mnoho zajímavého. Tak např. v nedělních OVM (6.5.2012) bylo zajímavé poslouchat, konec konců jako vždy, pana ministra Kalouska, když reagoval na zjištění NKÚ na předražení stavby Justičního paláce v Brně. Jak informoval moderátor pořadu Václav Moravec, stavba byla plánována v investičních nákladech cca 800 tisíc korun, konečné náklady činily cca 1,9 miliardy korun. Kolem předražení je mnoho nejasností, nicméně Finanční úřad uložil Krajskému soudu v Brně pokutu ve výši 2 miliard korun. Údajně mělo jít o nedostatky v administrativě, ale jak bylo také řečeno, na výši investic se podepsala i řada jiných, technických záležitostí.

Ponechme stranou důvody, které vedly jednak k navýšení investičních nákladů a potažmo z toho plynoucí uložení pokuty. Ministr Kalousek totiž v této souvislosti vysvětlil, jak se taková, notabene vysoká, pokuta realizuje. Stejně jako jiné státní orgány a instituce i Krajský soud má stanoven rozpočet, se kterým by měl zodpovědně hospodařit. V případě, že nebude odvolání a žádosti KS Brno vyhověno, stane se pokuta reálná a Krajský soud ji bude muset zaplatit. Jak pan Kalousek ovšem vysvětlil, pokud tyto peníze na pokutu budou vzaty z rozpočtu KS , budou mu chybět na reálný provoz, což by prý mohl ohrozit plnění úkolů a povinností, jak je KS uloženo. Znamená to, že ministerstvo spravedlnosti, které je také do případu zainteresováno, bude muset proplacení pokuty dotovat navýšením rozpočtu ministerstva spravedlnosti, tedy opět z peněz občanů, daňových poplatníků.

Pozornost však zaslouží konstatování pana ministra Kalouska, že v tomto případě vlastně dochází k abstraktnímu případu, kdy stát ukládá státu pokutu, jinými slovy státní orgán (FÚ) ukládá státnímu orgánu (KS) pokutu, přestože obě instituce jsou dotovány ze stejného, tedy státního rozpočtu. Pan Kalousek použil své oblíbené rčení, že chceme-li někomu přidat, musíme druhému ubrat, v tomto případě to však upřesnil, že na pokutu se z jedné (státní) kapsy vezme a dá se do (rovněž státní) kapsy druhé.

Mohlo by nám to být lhostejné potud, pokud by se nejednalo jednak o pokutu za něco, co se nemělo stát, ať už to byla chyba administrativního charakteru, nebo technických a jiných důvodů, když za tyto nedostatky nikdo nenese osobní zodpovědnost. To za první, za druhé, že už za neodpovědné lze považovat stanovení buďto nereálných investičních nákladů v rozsahu, které byly následně výrazně překročeny, nebo byly menší uvedeny záměrně za účelem přiklepnutí realizace "nevýhodnější" cenové nabídce!

Jakkoliv by se to mohlo zdůvodňovat již výše uvedenými "údajnými" chybami, tento způsob zadávání zakázek a investování je ten nejsnazší způsob korupce a rozkrádání státních prostředků, neboť při troše šikovnosti se dá navýšení nákladů vždy zdůvodnit, aniž by to bylo napadnutelné. Takže předražení takové či jiné investice je příležitost oficiálně krást za bílého dne za požehnání politiků a vlády.

Co se ještě týká výše uvedené pokuty je nutné zmínit fakt, že pokud se nebude uplatňovat systém přímé osobní zodpovědnosti, ale pokutovat se budou navzájem státní instituce a orgány, pak je to pokuta jenom "jako", protože kromě jistých problému s vyřizováním formalit odvolání, žádostí a dalších administrativních aktů, nebo nějaké to "ty,ty,ty" to nikoho citelně, natož finančně či jinak nepostihne. Tedy jako vždy, s výjimkou občanů, kteří ze svých daní budou muset tento korupční akt zaplatit!

Pokud bychom měli v této souvislosti mluvit o proklamovaném boji koaliční vlády a specielně odhodlané představitelky v boji proti korupci, strategickou Karolínou Peake zjistíme, že jde o blamáž největšího kalibru. Jak může vláda a paní Peake bojovat proti korupci, když je zavedena dlouholetá praxe, aniž by to někdo už dávno nezarazil tedy, že se státní zakázky téměř vždy prodraží, za pokaždé stejně podezřelých důvodů a okolností.

No není se čemu divit, vždyť z takových zakázek, resp. přesněji právě z oněch předražení mají jistí lidé nemalé výhody. Nezbývá než konstatovat, že vyhlášený boj koaliční vlády a paní Peake je jen chimérou, výsměchem všem, kteří jejich snaze uvěřili. Konec konců, jsou už někde nějaké konkrétní výsledky, kromě těch, které si připisují sami politikové? Je to stejný podvod, jako s reformami, škrty a opatřeními, protože ať se bere kde se bere, pořád to nikde nepřibývá? Ale šetřit a škrtat se bude důsledně a ještě intenzivněji než dříve i nadále!

0
Vytisknout
9471

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2012