Bilbórdy v ČR

7. 5. 2012 / Michal Vimmer

čas čtení 2 minuty

Minulý týden volení zástupci lidu odvedli svoji obvyklou práci: Jako obyvkle, když hrozí, že by bylo načase změnit něco, o čem se příliš dlouho žvaní, léta běží a problém akorát hnije (bilbórdy kolem silnic), po únavné mediální masáži sugerující totální převrat poměrů se dočkáme jen dalších triků (do 5 let se to odšroubuje a posune o pár metrů dál, ale uděláme to větší, aby byl občan nepřišel o právo na informace z polí, lesů, luk a strání.)

Jak mohou takoví Němci bez bilbordových informací vůbec žít? Je to snad součást denacifikace, že v Německu bilbordový mor neznají? A nejen Němci. I za Odrou, za Rýnem, za Dunajem žijí lidé -- a také bez bilbórdů.

My, zásluhou svorných reprezentantů vůle lidu, si už život bez bilbórdů neumíme představit.

Jak jinak si vysvětlit, že Jiří Paroubek, český politik s nejvyvinutějším citem průzkumům českého veřejného mínění, zdobí českou krajinu tolik měsíců před krajskými, komunálními, prezidentskými a vůbec všemi volbami nadohled? Kdyby to nefungovalo, tak by tam s tou svojí HOT Hrdostí, Odvahou a Tradicí přece nešplhal? Paroubek je přece pragmatik a oportunista par excllence.

Paroubek vždycky dobře věděl, co našinec potřebuje.

Nejdřív RAJ, potom oranžádu, teď HOT. Paroubkova ne již simulovaně levá, ale "lví" síla je tou nejlepší odpovědí na trhu na mlhavou Peheho úvahu, co by asi tak mohlo následovat po eventuálním pádu po 22 letech prohnilé demogracie."

Pehe argumentuje, že je ignorantské nadávat na kapitalismus, že umírá, že nefunguje, že systém zkrátka selhal a kdesi cosi, protože to přece není pravda.

Stačí otočit hlavu od Řecka a Španělska a pohlédnout k severu -- Skandinávie také žije v kapitalismu a jak si žije! Skandinávie náš vzor, notuje si liberální levice.

Pehe ovšem diskrétně pomlčí o tom, čím to asi je.

V čem asi tkví ten rozdíl? Jenom ve vyšších daních, jak se občanstvo snaží přesvědčit levice domácí?

Opravdu stačí jen pořádně zvednout daně a všechno bude fajn?

Věřete, že kdybychom chtěli mít systém jako v Norsku, Dánsku, Švédsku, Finsku, tak ho máme. Jen chtít ale nastačí. Pak už se pro to musí jenom něco udělat. Hazard, toxikomanie, korupce, intolerance - to není věc nedostatku paragrafů, ale kultury.

Tak místo toho proslulého skandinávského fungujícího demokratického kapitalismu pořád máme náš bilbordel.

My totiž jaksi nejsme žádní vikingové, ani helénové. A nikdy nebudeme. Jsme jiní. Paroubek nás zná, dobře ví jak jsme na tom. Pehe to ví jistě taky, ale politicky korektně mlčí.

Co s tím? Co?

Volte Paroubka, toho HOT pána z bilbórdu!

0
Vytisknout
10764

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2012