Evropa má poslední šanci

7. 5. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Těsným vítězstvím levicového kandidáta Francoise Hollanda ve francouzských prezidentských volbách dostala Evropa poslední šanci. Těžko přesně říci, o jak velkou šanci jde, ale existuje: Totiž šance vymanit se z univerzální škrtací politiky evropské pravice a posunout se k politice, která vztahy mezi centrem a periferií, staršími a mladšími generacemi spíše harmonizuje, než aby je ve svých důsledcích vyhrocovala až na pokraj sociálního výbuchu.

Těžko říci, kolik toho teď Hollande dokáže. Jeho mandát není příliš silný a v posledních dnech před volbami se ucházel i o přízeň krajní pravice. Úmysl revidovat evropský fiskální pakt se mu za takových okolností bude realizovat velice těžko. Přesto se o to musí pokusit: Alternativou k revizi je totiž pád Evropy do nezvladatelného sestupného výkrutu, v němž se v důsledku diktátu z Berlína potká se všemi nacionálními běsy, které mnozí považovali za dávno mrtvé. Ti kdo (na rozdíl od osob pod vlivem mainstreamové propagandy) nevidí za rozpadem bývalé Jugoslávie "komunismus" mají k dispozici přibližný model toho, jak se mohou vyvíjet události v mnohonárodním útvaru, kde jedna část usiluje zcela bezohledně o naprostou převahu na úkor všech ostatních...

Jak nedávno varoval nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz, politika škrtů vede Evropu k sebevraždě. Hollandeho vítězství představuje patrně poslední výhybku na této slepé koleji.

Jestli Hollande neuspěje, znamenalo by to, že definitivně převládly síly rozpadu.

0
Vytisknout
10708

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2012