Idnes: "Vyspělé evropské země už pro nás nejsou vzorem"

8. 5. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Konečně to tedy bylo řečeno naplno. Ekonom Pavel Kohout píše v Idnes:

"Tzv. vyspělé evropské země již nejsou pro nás vzorem. Francouzský státní dluh je v porovnání s Českem dvojnásobný a nově zvolený prezident hlásá další utrácení. Hollande, bude-li vskutku sledovat svůj ekonomicky nesmyslný volební program, má šanci dovršit dílo, které Mitterrand začal, a dovést svoji zemi k určité obdobě řeckého scénáře."

Zdroj: ZDE

Jednoduché vidění světa u pana Kohouta obdivujeme. Vkládá Hollandovi do úst, že "bude utrácet". Ten naopak pouze zdůraznil, že škrty doplní prorůstovými opatřeními. Po celé Evropě se dnes hovoří o tom, že samotné škrty k odstranění deficitu nevedou, vedou k jeho růstu, protože ochromují hospodářský rozvoj. Je to jasně vidět na příkladu Řecka i Irska a dalších zemí.

Nejzajímavější na přiznání Pavla Kohouta a IDnes však je to, co jsme tušili už dávno. Mnozí lidé v České republice se po pádu komunismu nikdy nevyrovnali se západní demokracií. Vadila jim na ní svoboda projevu i sociální infrastruktura. Postkomunistický režim v ČR se k západním demokratickým a sociálním hodnotám hlásil vlastně jen formálně. Teď zřejmě nastává etapa, kdy bude establishment v Česku přiznávat už zcela otevřeně, že chce jít "vlastní, třetí cestou". Konec konců, taková míra korupce a rozkrádání prostřednictvím vládních špiček jako v Česku nikde na Západě neexistuje. Je fakt, že v tom západní vyspělé země pro Česko skutečně nejsou vzorem, to spíš tak Kazachstán.

Pokud "vyspělé evropské země už pro nás nejsou vzorem", pane Kohoute, které země jsou pro Česko vzorem? Rusko? Čína? Anebo si Česko pod vedením pana Kohouta vytvoří vlastní cestu?

Bude to ještě zřejmě velmi zajímavé...

0
Vytisknout
9895

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2012