V Moskvě policie ostře zasáhla proti antiputinovským protestům

7. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Demonstranti se v neděli v Moskvě ostře střetli s pořádkovou policií. Konala se dosud nejnásilnější demonstrace proti Putinově vládě, a to v předvečer jeho návratu do prezidentského úřadu.

Nejméně šest demonstrantů a tři policisté skončili v nemocnici. Desítky osob byly lehce zraněny. Demonstranti házeli na policii lahve od piva a kamení. Pořádková policie reagovala drtivou silnou. Bila dav obušky a tahala lidi z davu do policejních antonů, někdy za vlasy.

Zatčeno bylo více než 250 osob, včetně vedoucích představitelů protestního hnutí, jako jsou protikorupční aktivista Alexej Navalnyj, levicový aktivista Sergej Udalcov a bývalý náměstek premiéra Boris Němcov.

Prokuratura oznámila, že bude vyšetřovat, zda tito politikové vyvolali na demonstraci násilí, za což by mohli být odsouzeni až na 10 let do vězení.

Protest začal pokojně. Více než 20 000 Rusů se shromáždilo v ulicích Moskvy na plánované "demonstraci milionů", jejímž cílem bylo vyjádřit hněv proti Putinově inauguraci, která se bude konat v pondělí. Demonstranti skandovali "Putin je zloděj". Mnoho demonstrantů přijelo z dalších ruských měst, kde nejsou protesty proti Putinovi tak silné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6549

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2012