Řecko: Voliči potrestali establishmentové strany

7. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Je zřejmé, že v nedělních všeobecných volbách v Řecku voliči potrestali vládní strany, které podpořily realizaci škrtů, požadovaných na Řecku od Evropské unie.

Z průzkumů provedených u východů z volebních místností vyplývá, že obě hlavní řecké politické strany, které podpořily zavádění euroškrtů, ve volbách propadly a nebudou schopny utvořit vládu.

Po téměř čtyřiceti letech, kdy dominovaly řecké politické scéně, zaznamenaly středopravicová strana Nová demokracie i socialistická strana Pasok výrazný pokles podpory. Voliči naopak podpořili ty strany, které tvrdě odmítají tvrdé vládní škrty, diktované Řecku mezinárodními věřiteli.

Podle posledních průzkumů získala nejvíc hlasů Nová demokracie, a to asi 19 - 20,5 procent. Jako druhá se umístila radikální levicová strana Syriza, která dostala 17 procent hlasů, a socialisté ze strany Pasok získali 14 - 14 procent hlasů. Poprvé od pádu vojenské diktatury se do parlamentu také dostala neonacistická strana Zlatý úsvit, s 8 procenty hlasů.

Nejvýraznějším vítězem v řeckých volbách je zřejmě Syriza, která vedla ostrou kampaň proti škrtům a bude mít v parlamentě druhý největší počet křesel.

"Dohoda o řeckých škrtech je věcí minulosti. Byla delegitimizována," uvedl významný poslanec strany Syriza Panaghiotis Lafazanis. "Silná podpora pro naši stranu ukazuje Evropě, že Řekové škrty odmítli."

Nynější volby považují Řekové právem za velmi závažné. Bude na nich záviset politická stabilita v Řecku a budoucnost eurozóny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8873

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2012