Volské daně

7. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Chtěl bych reagovat na motiv, který se nejen tady na BL stále opakuje, a to "černá jízda" lidí, kteří neměli děti. Naposledy třeba Ivo Patta. Řeč není o městské hromadné dopravě, ale o účasti v tzv. solidárním penzijním systému. Zkráceně vzato se jedná o situaci, kdy ti, kdo děti měli, de facto platí důchody i lidem, kteří děti neměli (a v jejich důchodovém věku tedy do průběžného systému jejich potomci nepřispívají). V článcích jsou k vidění dokonce částky, kterými tento rozdíl lze teoreticky vyčíslit, píše čtenář Rudolf Dobiáš.

Jsem už pamětník a při těchto polemikách si vždycky vzpomenu na Damoklův meč, který visel nad každým mužem v dobách tzv. socialismu. Lidově populárně se tomu říkalo "volská daň" (pro moderní čtenáře: to není primárně nadávka, ale narážka na nebohého tvora, co nemůže mít "děti" tedy vykleštěného býka = vola). Bylo to velmi jednoduché a tak zažité, že lid sice brblal a nenáviděl za to bolševika, ale svůj život tomu podřizoval: pokud člověk neměl do 25 let děti, automaticky se mu navýšily daně, a to dost podstatně (omlouvám se milovníkům čísel, že nenapíšu o kolik, nepochybně to půjde dohledat, nejsem historik ekonomie nebo práva. Nejsem si také jist, zda to platilo jen na muže, nebo i na ženy).

Tak si říkám, jestli by podobné opatření dnes nebylo jak se hezky říká "průchodné". Alespoň nenávistných výlevů vůči bezdětným se na internetových diskuzích najde dost. Nebo by to nebylo dostatečně "demokratické"?

0
Vytisknout
11370

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2012