V Athénách se demonstruje, poté co tam sedmasedmdesátiletý důchodce spáchal sebevraždu

5. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

V Athénách před parlamentem na náměstí Syntagma dochází znovu k demonstracím a ke střetům s policií nedaleko místa, kde se ve středu zastřelil sedmasedmdesátiletý důchodce v zoufalství nad zrušením jeho důchodu.

Sedmasedmdesátiletý Dimistris Christoulas se zastřelil ve středu dopoledne do hlavy u rušného východu z metra na náměstí Syntagma. V dopise na rozloučenou, o němž informovala řecká média, kritizoval řeckou vládu za "řešení" finanční krize a za to, že mu vláda zrušila důchod.

Pořádková policie použila proti stovkám demonstranců granáty se slzným plynem a světlice. Demonstranti házeli na polici kamením a Molotovovými koktejly. Nikdo nebyl zatčen ani zraněn.

Christoulas uvedl: "Vláda zlikvidovala veškeré šance na mé přežité, které byly založeny na velmi důstojné penzi, kterou jsem si sám platil 35 let bez jakékoliv pomoci státu.

Lucas Papademos, řecký premiér, řekl, že je tragické, když jeden z našich spoluobčanů ukončí svůj život sebevraždou. "V této těžké době musíme všichni podpořit lidi, kteří jsou v zoufalé situaci."

Ve středu večer bylo na strom, pod nímž se Christoulas zastřelil, umístěno množství nápisů. Některé zněly: "Byla to vražda, ne sebevražda" a "Škrty zabíjejí".

Od zavádění škrtů stoupl počet sebevražd a depresí v Řecku o 18 procent. V Athénách samotných o více než 25 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7512

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2012