U škrtnutého státu, aneb Tenkrát na východě

20. 3. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Policejní analýza, které se ve včerejším Právu věnuje Jakub Troníček, konstatuje, že rozpočtové škrty naplánované Nečasovým kabinetem mohou vést ke zrušení až čtvrtiny policejních služeben. Policisté navíc přicházejí s varováním, že pokud z "úsporných" důvodů odejde deset tisíc jejich kolegů, patrně budou muset fakticky vzdát boj se zločinem. Vedle toho hasiči spočítali, že budou muset zavřít až dvě třetiny svých stanic. Jaký to vše může mít dopad na právní prostředí v České republice, na pojišťovací praxi a šířeji vzato na bezpečnost vůbec, to už článek (raději?) nerozvádí.

Nicméně právě to určitě stojí za malý myšlenkový experiment. Když v důsledku aplikace dvanáct let staré směrnice EU došlo v českých zemích ke spekulování s vejci, takže se cena v některých případech v krátké době ztrojnásobila, občané se okamžitě vrhli na malochov slepic a z trhu zmizela takřka veškerá kvokající drůbež. Po internetu teď kolují "žertovné" snímky pokoje pro hosty s vestavěným kurníkem a pamětníci vzpomínají, jak se za protektorátu chovala drůbež na balkóně činžáku v papundeklových krabicích. Zkrátka a dobře, převládl přístup v aktivistických kruzích stručně označovaný jako DIY (Do it yourself, udělej si sám).

Jak by to mohlo vypadat, až občané stejný přístup uplatní i v oblasti udržování bezpečnosti? (Jistěže se škrty především vytváří tržní prostor pro různé soukromé bezpečnostní agentury, ale ty se, nedělejme si iluze, bezpečností obyčejného občana zrovna moc zabývat nebudou.) Zdá se, že by to mimo jiné mohlo vést k vybavení veřejnosti různými modely pěti až sedmnáctiranných argumentů, které se tak ale často dostanou do rukou, v nichž doopravdy nemají co dělat. Lidé začnou ve větší míře studovat příručky věnované sebeobraně a začnou být v důsledku rozkvětu zločinu také poněkud paranoidní. Zvoní u vás neznámý člověk, tvrdí, že měl nehodu, smůlu, a žádá o pomoc? Je to dokonce žena nebo dítě? V příručkách ale píšou, že právě takhle začíná pokus gangu o průnik do vašeho bytu. Co takhle vytáhnout argument a zahnat dotěru střelbou?

A co s požární bezpečností? Hasící přístroj do každé domácnosti? Co domek, to hydrant? Tlumici pro každou ložnici? Činnost vlády "rozpočtové odpovědnosti" přinese jistě i zde mnohá dobrodružství a daňoví poplatníci se rozhodně nudit nebudou.

Vlády, které si s občany vytírají pozadí podobně jako ta "naše", obvykle alespoň dávají zatracený pozor na to, aby se zmíněný postup pečlivě vyhýbal bezpečnostním složkám. Důvody jsou nabíledni. Zdá se ovšem, že Nečasův kabinet ztratil i poslední zbytky pudu sebezáchovy a je připraven riskovat kromě rozzuřené ulice také úplný rozvrat veřejné bezpečnosti v tomto státě - se všemi důsledky.

Zavládne-li v Česku kvůli škrtům namísto posledních zbytků práva a pořádku soudce Lynch, může se ale také ukázat nedávný výrok Miroslava Kalouska "Všichni se sejdeme na Borech", pronesený ve foyeru Poslanecké sněmovny, jako nemístně optimistický...

0
Vytisknout
13367

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2012