Co (ne)může těšit českého občana

22. 3. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 12 minut

Očekávané se stalo skutkem. Vláda, která pohrdá opozicí, odboráři, hnutími i lidmi, kteří se proti ní bouří, si vyslovila důvěru. Sice již nemá 118 hlasů, ale i 113 ji drží stále pevně v kramflících. Jedná se tedy o vládní vítězství? Nazval bych ho vítězství Pyrrhovým, a to hned z několika důvodů. Tato vláda totiž vůbec pevná v kramflících není. Byla založena na koalici se stranou, jež nikdy neměla na bázi propojení se soukromou bezpečnostní agenturou do politiky, natož do vlády, vstoupit. Od tohoto kroku se odvíjí nelegitimnost celé vlády. To jen podtrhují neustálé aféry od odposlechů politiků, od běžné praxe, kdy jeden pořizuje nahrávku druhého a kdy se celá politická reprezentace stává nedůvěryhodnou, včetně zpochybnění průběhů stranických referend Věcí veřejných u soudu.

V Portugalsku probíhá dnes generální stávka proti vládním škrtům

22. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Stávku svolal největší portugalský odborový svaz Všeobecná konfederace portugalských dělníků. Odmítá reformu zaměstnaneckého zákona, která má zrušit restrikce při propouštění pracovních sil, i snížení odškodného vypláceného dělníkům. Všeobecná konfederqace portugalských dělníků má silné vazby na komunisty a doufá, že do stávky vstoupí veřejná doprava, takže se ani nestávkující pracovníci nedostanou do práce. Druhý největší odborový svaz v Portugalsku UGT stávku nepodporuje. Požaduje umírněnost, protože jinak bude v Portugalsku docházet k pravidelným demonstracím a k násilí jako v Řecku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Faceliftovaný kabinet

22. 3. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ministr školství Dobeš oznámil odchod z funkce; oficiálně tak učinil kvůli nesouhlasu se škrty ve vlastním resortu a důvody hodlá podrobně vysvětlit během dneška. Kromě toho se proslýchá, že na spadnutí je i odchod ministrů Drábka a Pospíšila. Někteří se možná radují, leč pravda bude nejspíše taková, že se Nečas chystá se svým stále nepopulárnějším kabinetem podstoupit kosmetickou operaci, která by mu umožnila vydržet se stávajícím programem ve funkci až do hořkého konce volebního období.

■ ■ ■

22. 3. 2012 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta


Z temnoty středověku
nás směrnice EU nevyvedou
a na každého pořádného Vůdce
musí být spáchán pořádný atentát
řekl si Mr. Jara v supermarketu
nad balením deseti vajec (vejce á 7 Kč)

Když pak ve vedlejším obchodě se zbraněmi
váhal nad krabičkou munice (patrona á 5 Kč)
volba byla jasná...

Čeští miliardáři jsou bezohlední sobci

22. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Zdá se, že čeští miliardáři začínají být v poslední době nějak citliví na kvalitu společenského prostředí v ČR. Zrovna když země nejvíce potřebuje peníze a všichni se prý máme uskromňovat, tak miliardáři stěhují sídla svých firem mimo republiku, čili připravují náš stát o své daně. Zdá se, že to aspoň verbálně vadí i ministrovi průmyslu za ODS Kubovi. Prý se do ciziny "stěhují kvůli pomalým soudům, byrokracii a nepřehledným zákonům". Že jim to začalo vadit zrovna teď?

USA vyňaly jedenáct zemí ze seznamu protiíránských sankcí

22. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Spojené státy udělily Japonsku a deseti zemím EU (Belgii, Británii, České republice, Francii, Itálii, Německu, Nizozemsku, Polsku, Řecku a Španělsku) výjimku z finančních sankcí proti Íránu, protože významně snížily nákupy íránské ropy. Na seznamu postižených ovšem zůstávají hlavní íránští zákazníci Čína a Indie.

Gentlemani v Česku vymřeli?

21. 3. 2012 / Jan Bohuslav Akláb

čas čtení 1 minuta

Nebylo nezajímavé sledovat pokus, především ČSSD, o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Nečase. Nebylo ani nezajímavé sledovat podvečerní a večerní komentáře např. TV zpravodajství.

Především se celým večerem, jako červená nit, nesl unisono argument - opozice má 81 hlasů, nemá šanci. Tenhle argument nebyl ale zcela podložen logikou ani fakty. Úplně ignoroval a opomíjel postoj 5 nezařazených poslanců, z nichž dopředu bylo jasné, že vládu podpoří jen exposlanec ODS Michal Doktor.

27526

Maminka a Štěpán Kotrba mají vždycky pravdu

21. 3. 2012 / Radek Mikula

čas čtení 7 minut

"No vidíš, určitě ti to je příjemnější!", zaradovala se maminka, když včera po delší době uviděla syna Radka coby holobrádka.

"No, ale vypadal jsem líp," hájil jsem dodatečně svou donedávna neoholenou tvář.

"To teda ne - vypadal jsi jako strašák!!!" odmítla můj vkus rozhodně.

Nijak jsem se touto rozmluvou nezabýval, dokud jsem si neotevřel Britské listy. Nalezl jsem nečekané společenskopolitické souvislosti holení, resp. neupraveného vousu.

Vše se seběhlo tak, že když mi došla bolestivá trpělivost s laciným holítkem, které jsem loni zdarma obdržel v jednom státním zařízení, rozhodl jsem se zakoupit si výkonnější přístroj. Protože jsem měl vyhraněnou představu o ceně kousku plastu, na který se nasazuje hlavice s břity, neuspěl jsem ve dvou drogériích v místě bydliště, které za něj žádaly několik set korun. Vypravil jsem se tedy v sobotu odpoledne do drogerie ve stanici metra Muzeum. Tam se mi podařilo sehnat tuto pánskou potřebu za pouhou stokorunu.

Saúdsko-arabský klerik:

Dívčí tělocvik poškozuje panenskou blánu, a proto musí být zakázán

22. 3. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 4 minuty

Slavit Mezinárodní den žen (8. března) má podle kanadské lékařky Dr. Ferrukh Faruqui stále význam, protože je na světě ještě mnoho zemí, kde jsou ženy dosud pod kontrolou mužů a nemají možnost žít svůj život podle svých představ. O jednom takovém případu napsala do novin The Ottawa Citizen. Rozhněvala ji situace v Saúdské Arábii, kde je kromě mnoha různých činností dívkám a ženám zakázán i tělocvik. Jako lékařka i jako matka propaguje pohyb jako cestu ke zdravému životu, takže odsoudila způsob, jakým jsou dívky a ženy v Saúdské Arábii udržovány v područí mužů.

Zaseknutá pumpa, aneb Soumrak fosilního státu

22. 3. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 14 minut

Historicky vzato vznikla celá řada různých definic státu - od "velké domácnosti" panovníka přes nástroj třídní nadvlády až po "kontejner moci". (V současné české politice bychom jistě našli prvky všech zmíněných definic.) Cílem tohoto textu rozhodně není připsat si imaginární zásluhy za nějakou další definici, která by dále přispěla k již tak značnému zmatku v této záležitosti, ale spíše poukázat na určitý společný rys spojený s definicemi které již existují - a domyslet tento aspekt do důsledků. Dále pak půjde o to naznačit, v jakém smyslu může být právě tento rys z hlediska převládající strategie opozičních hnutí v éře po ropném zlomu problematický.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Další "skrytý" rozpočtový deficit - výsledek války s EU

21. 3. 2012 / Jaroslav Ungerman

čas čtení 4 minuty

V současnosti se mnozí ekonomičtí komentátoři předhánějí v úvahách o tom, jak to bude s letošním deficitem státního rozpočtu. Nemálo z nich dokazuje, jak vhodné je udržet schválený deficit -- 105 mld. Kč - státního rozpočtu tím, že budou realizovány ony navrhované škrty -- jak na straně výdajů na důchody, propouštěním zaměstnanců, tak i zvýšením příjmů pomocí rostoucí DPH atd. Zatím poněkud stranou pozornosti zůstává další ohnisko rozpočtového deficitu.

Životní prostředí? Ne pro kůrovce a ministrovy partajní kamarády, ale pro občany, zvířata i rostliny

21. 3. 2012 / Kateřina Konečná

čas čtení 14 minut

Zdravé životní prostředí patří k základním lidským právům. Alespoň podle české ústavy. Zcela oprávněně byla nedostatečná pozornost k životnímu prostředí, která byla jedním z atributů předlistopadové politiky v bývalém Československu, kritizována občany. Omluvou není ani potřeba rozvoje průmyslu, naopak. Od roku 1990 došlo zcela nepochybně k výraznému zlepšení stavu většiny jeho složek. To by samozřejmě nemělo být důvodem jej nezlepšovat i nadále.

Poslední desetiletí a zejména pak období vlád v čele s ODS se státní politika v oblasti životního prostředí vyznačuje řadou znepokojivých rysů. Koncepční zmateností a chaosem, válkou s lidmi, nekompetentntostí a vyčůraností ministrů, kteří nejsou ministry životního prostředí, ale ministry ekokšeftování.

27555

Fotoreportáže, které si na nic nehrají

20. 3. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

fotogalerie Štěpána Kotrby ZDE ZDE

V osmdesátých letech minulého století francouzský sociolog Michel Maffesoli vytvořil antropologický konstrukt městský kmen. Vysvětlil ho v knize "Le temps des tribus: Le déclin de l'individualisme dans les Sociétés postmodernes" (Čas kmenů: Úpadek individualismu v masové společnosti) ,kterou vydal v roce 1988. Městský kmen, který dorazil na pražské demonstrace, vyhlášené "neposlušným" taxikářem Ponertem, nemá až tak zřetelný politologický rozměr, jak ho uváděl v televizi ministr Kalousek, ale měl shodný sociální, vzdělanostní a kulturní rozměr - a tyto rozměry dohromady tvoří onu politologickou nadstavbu... Zcela zřetelně.

PŘEDNÁŠKY NEJEN PRO ZVANÉ

ZÁZNAM: Konečně dobrá zpráva! - veřejná mediální služba (v) rozpadlé společnosti

21. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Úterý 13. 3. 2012 17:00-20:00 Steinerův sál Lidového domu, Hybernská 7a, Praha 1

  • PPT Jan Jirák, první a prozatím jediný profesor mediální teorie v ČR a bývalý předseda Rady ČT
  • PPT Irena Ryšánková, jeho žačka a parlamentní analytička České televize
  • PPT Štěpán Kotrba, novinář, mediální analytik, pedagog a bývalý člen Rady ČRo
  • Petr Žantovský mediální pedagog a majitel soukromého rádia, bývalý člen RRTV
  • PPT Karel Křivan, spindoktor, PR konzultant a mediální pedagog
  • Přednáška s diskuzí mediálních odborníků - teoretiků i praktiků si vytkla za cíl zmapovat roli médií veřejné služby a funkčnost tohoto konceptu v současné společnosti.

    • Existuje ještě veřejný prostor?
    • Existuje ještě veřejná diskuze?
    • Mají ještě "kmeny", na které se rozštěpila "společnost", zájem potkávat se ve veřejném prostoru?
    • Existuje na existenci veřejného prostoru, veřejných statků a veřejné diskuze veřejný zájem?
    • Jakou roli mají v takto rozpadlé společnosti hrát média veřejné služby? Mohou plnit roli média veřejné diskuze?
    • audiozáznam 155 min│download 63,8 MBMP3
      play

      videozáznam You Tube

    Železná lady jako americká předvolební pouťová show

    21. 3. 2012 / Tomáš Koloc

    čas čtení 3 minuty

    Včera jsem zhlédl film o Margaret Thatcherové Železná lady, o kterém by se (ač je to britský film) s nadsázkou dalo říct, že je to jeden z výstupů volebního týmu amerických republikánů. Také naší vládnoucí garnituře (která se zasadila o to, že například film Michaela Moora O kapitalismu s láskou nebyl do českých kin ve větší míře vůbec vpuštěn) by přišla pravicová Železná lady velice vhod -- kdyby nebyla tak hloupá.

    Změna je možná, ale bez (think) tanku to nejde

    20. 3. 2012 / Milan Daniel

    čas čtení 5 minut

    Myslím, že Karel Dolejší se poněkud mýlí, když v souvislosti s požadavky Holešovské výzvy kritizuje první z nich, tedy nastolení "vlády odborníků". Tak jak jsem jej zaregistroval ze záznamu schůze, na níž byl v lednu formulován, šlo o "úřednickou vládu odborníků", což je rozdíl. Jestliže přítomní aktivisté přidali k adjektivu úřednický i ty odborníky, nelze se jim při zoufalém stavu nejvyššího patra veřejné správy co divit a je to omluvitelné i jejich malou politickou zkušeností. Dovolím si nicméně trochu odbočit.

    Stanovisko Českého helsinského výboru k trestnímu stíhání manželů Čápových

    21. 3. 2012

    čas čtení 4 minuty

    V Národním parku Šumava se loni v létě kácel les bez udělení výjimky. Správa Národního parku Šumava nedisponovala nutnými povoleními podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Proti kácení a policejním zásahům vůči protestujícím občanům se vyslovovala významná část odborné a občanské veřejnosti. Český helsinský výbor tehdy upozornil na nepřiměřenost policejních zásahů i problematičnost těchto zásahů jako takových (viz stanovisko ZDE). Nezákonnost policejních zásahů následně konstatoval i Krajský soud v Plzni. Kácení nedávno označil za protiprávní ve svém stanovisku i veřejný ochránce práv. Jedním z důsledků nezákonného počínání správy Národního parku Šumava a Policie ČR je současné trestní stíhání manželů Čápových pro trestný čin násilí proti úřední osobě. Tohoto trestného činu se měli dopustit ve chvíli, kdy policie zajistila jejich dceru.

    MMF: Barel ropy za 160 dolarů?

    21. 3. 2012

    čas čtení 2 minuty

    Libyjská státní společnost NOC tvrdí, že již v dubnu opět exportuje takřka 1,4 milionu barelů denně. Saúdská Arábie v lednu zvýšila produkci na 9,87 milionu barelů denně a je údajně připravena vyrovnat veškeré výpadky způsobené evropskými sankcemi vůči Íránu. Futures ropy Brent s termínem odběru v dubnu v Londýně klesly na 123,55 za barel, ale později opět vystoupaly takřka na 126 dolarů, když se ukázalo, že Francie a Německo se nepřipojí k americkému plánu na uvolnění strategických rezerv. A protože zásoby v zemích OECD zůstávají nižší než behem Arabského jara a většina analytiků je přesvědčena, že saúdská rezervní kapacita je nižší než 2 miliony barelů, šéfka MMF Lagardeová varuje, že se světová ekonomika může kvůli růstu cen ropy zaseknout.

    Neshody ohledně evropské protiraketové obrany se prohlubují, Moskva chystá propagandistickou ofenzívu

    21. 3. 2012

    čas čtení 2 minuty

    KD│ Jak dnes informuje list Kommersant, Moskva není spokojena a uklidněna tajnými informacemi o technických parametrech amerických antiraket Standard, které nedávno důvěrnými kanály obdržela. Gesto dobré vůle, které mělo rozptýlit ruské obavy ze systému evropské protiraketové obrany, tedy nezabralo a ruské ministerstvo obrany naopak na květen chystá kampaň věnovanou potenciální hrozbě tohoto systému vůči ruským strategickým jaderným silám. Informace budou prezentovány na mezinárodní konferenci, kam Moskva pozve vojáky a experty z celého světa.

    Psaní o opouštění civilizovaného světa

    21. 3. 2012 / Michal Horák

    čas čtení 4 minuty

    V Česku je extremně vysoká rozvodovost, extremně velký počet dětí se rodí v tzv. "single" vztazích, je velmi vysoká spotřeba alkoholu a narkotik. V Česku je největší plošná koncentrace casin a heren na světě. Rovněž údaje o prostituci jsou alarmující a samozřejmě bují všeobecná zločinnost a vyráží silné výhonky rasismu.

    Human Rights Watch odsuzuje zločiny syrské opozice

    20. 3. 2012

    čas čtení < 1 minuta

    Brutální taktika syrské vlády nemůže za žádných okolností ospravedlnit týrání ze strany ozbrojených opozičních skupin, konstatuje zpráva americké organizace na ochranu lidských práv. Představitelé opozice musí objasnit svým příznivcům, že nesmějí mučit, unášet ani popravovat.

    Umění vládnout

    20. 3. 2012 / Egon T. Lánský

    čas čtení 9 minut

    Občan nemá povinnost předkládat řešení

    I ve společenském nečasu se jeden občas pobaví výroky lidi, co si nárokují právo rozhodovat o našich životech a přitom spolu se svými přisluhovači noblesně žít z práce prostých občanů. Našemu nečasu velí Nečas, ale někteří jeho ministři ho občas trumfnou. Tak, když se "vládcům" podaři dohnat část občanů k tomu, aby zcela spontánně vyšli do ulic, dovídáme se od jednoho ministra, že demonstrovat nestačí, je třeba rovnou říct jak to dělat lépe. Jiný veřejné vystoupení občanů rovnou přirovná k hitlerovskému útoku na demokracií - to by si jeden měl studem strčit hlavu velmi hluboko do písku.

    U škrtnutého státu, aneb Tenkrát na východě

    20. 3. 2012 / Karel Dolejší

    čas čtení 3 minuty

    Policejní analýza, které se ve včerejším Právu věnuje Jakub Troníček, konstatuje, že rozpočtové škrty naplánované Nečasovým kabinetem mohou vést ke zrušení až čtvrtiny policejních služeben. Policisté navíc přicházejí s varováním, že pokud z "úsporných" důvodů odejde deset tisíc jejich kolegů, patrně budou muset fakticky vzdát boj se zločinem. Vedle toho hasiči spočítali, že budou muset zavřít až dvě třetiny svých stanic. Jaký to vše může mít dopad na právní prostředí v České republice, na pojišťovací praxi a šířeji vzato na bezpečnost vůbec, to už článek (raději?) nerozvádí.

    Apel na opoziční aktivisty: bez jednoty a organizace to nejde!

    20. 3. 2012 / Michael Kroh

    čas čtení 6 minut

    Politická hladina u nás je rozbouřená. Demonstrace stíhá demonstraci, výzva výzvu. Nelze se divit, protože hospodářská situace není dobrá, restriktivní opatření dopadají nejvíce na chudé a potřebné, korupční a politické skandály jsou na denním pořádku, slabá a neschopná vláda není s to se s těmito problémy vypořádat. Stoupá hladina naštvanosti a stále více je těch, kteří se přestávají bát veřejně projevit svůj názor. Dokonce i sdělovací prostředky začaly brát vážně opoziční aktivisty a div se světe dávají jim prostor k vyjádření.

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL za leden 2012

    18. 2. 2012

    čas čtení 1 minuta

    V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 256 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2011 částkou 10 938 Kč, příjem z reklamy byl 9000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2012 částku 135 736.21 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

    34426