Proč kupovat MF Dnes?

18. 5. 2011 / Ivo Bubeník

čas čtení 6 minut

Po srpnu v  roce 1968 měly okupantům pomáhat vysvětlovat svůj "vstup" do republiky JEJICH noviny s názvem Zprávy. Jen málokdo si uvědomuje, že i po listopadu se u nás vyvinuly podobné noviny. Byla to MF. Díky manželce odebíráme MFD 3x týdně, ale i to mi stačí, abych konstatoval, jak je k novodobé super pseudopravici servilní.

Kde jsou doby, co nadržovala OF, ODA, OH a dalším hradním pidistranám nebo tehdejším věhlasným disidentským a jiným osobnostem z Havlova kruhu, nebo velebila tvůrce tehdejší reformy ekonoma V. Klause. Je to tvrzení odvážné, nicméně podle mne pravdivé. Na tom nezmění ani zveřejňování velkých korupčních a jiných kauz typu Gross, Gripeny, Drobil, Vondrova megazakázka ProMoPro atd, atd. To byla jejich povinnost. Co jiného by pak noviny psaly, aby udržely přízeň zmanipulované a znechucené veřejnosti? Chvalozpěvy na ODS? A vůbec, kdo kdy tento deník za 20 let kritizoval? Pochyboval o jejich komentářích, zprávách či skryté reklamě mocných? Nikdo. Není to podivné, když se zamyslíme nad tím, jakou mají obrovskou a nekontrolovatelnou moc nad nejméně milionem čtenářů? Kdo si dnes vzpomene na to, jak byly tyto noviny privatizovány?

Kdo si všiml loňské zprávy ČT o tom, jak jistý novinář z MFD, dnes bezdomovec, ke svým milionům přišel?

Dnes je v redakci už jen asi pár tehdejších koryfejů jako expert expertů Komárek. Duch a podpora pravici s jejich reformou všeho, nechutné jizlivosti ke všemu sociálně spravedlivému se ovšem dál projevuje. A čtenáři neschopní všechny finty a výklady a omluvy pravicové politiky tunelářsví či házení výdajů jen na bedra daňových poplatníků rozklíčovat V roce 1997 napsal ekonom F. Nepil v závěru svého kritiky České privatizace toto:

A doporučení pro české občany? Zařiďte si, aby to, o co jste byli připraveni bez náhrady, vám bylo vráceno. Zrušte zákonodárství, které toto vyvlastnění vynutilo a tak odporuje Ústavě. Stíhejte krádež a zpronevěření, ať se staly před týdnem, nebo před deseti lety. Nedovolte, aby lidem, kteří vás obrali, majetek zůstal. Zaveďte zákonodárství, které neumožňuje krádež. Zaveďte systém, kde má každý, co vytvoří, a může to svobodně směňovat na otevřeném, nezkresleném a svobodném trhu. Jen tak dostanete na správná místa chytré, pracovité a čestné lidi. Pokud to neučiníte, budete mít vládu strany financované lidmi, kteří vás vyvlastnili, budete mít média, vlastněná lidmi, kteří na vyvlastnění zbohatli, a tak vás budou krmit lží, aby jim majetek zůstal, budete odvádět desátky do zahraničí, budete chudší a chudší, nesvobodnější a nesvobodnějsí, zaostalejší a zaostalejší.

Jsme dnes tam, kde jsme asi chtěli být. Nejen vláda nás válcuje, ale již roky "neideologický a svobodný" tisk, především MFD.

Jistě, podnikatelé na MFD nedají dopustit. I Kožený svého času jukal jako ozdoba ze stránek MFD, a kde je mu konec. Přitom pravicová redakce MFD se vždy opírala o vzory, jako rodící se miliardář Bakala a jiní, o jejichž původu majetku se posléze pochybuje dodnes.

Ale mají tito zbohatlíci soudnost? Mají přehled o jiných nezkreslených názorech? Cítí, jak je MFD neobjektivní, povrchní k vládním slibům, programům, kauzám? Přitom Nepilovo nekompromisní konstatování já cítím z každého přečteného vydání. Ale to není všechno.

B.Kuras nedávno v MFD "plakal" nad proradnými soukromými penzijními fondy v Anglii. I domácí politiku pravice také v Hydparku nijak neobdivoval. Takže co? Kde je pravda o budoucích privátních penzijních fondech a jedinečném řešení podle Kalouska či komentářů na slovo vzatých odborníků z MFD? Kde je důvěra v investování?

Jiný příklad ideologického vymývání mozků listu, který již 20 let neochvějně stojí na straně nejprve tzv.pravicové privatizace, ve skutečnosti zlodějny, tunelářští a korupce?

Na jedné straně "spolupracovník MF Dnes Vladimír Kučera připomíná podobnost dnešního programu komunistů s historií pod titulkem Zestátníme banky, továrny, noviny KSČ píše program.

Ob stránku před tím konstatuje další pisálek (kdysi z Rudého práva Pavel Páral) v článku Koláčkistán případ privatizace-rozkradení Mostecké uhelné společnosti. Za vše prý mohly Špidlova a Grossova vláda. Ani zmínka, že vše probíhalo dle sice zlodějských, ale platných pravidel a zákonů prosazených jejich vzorem V. Klausem a ODS. Prapůvod všeho se opět kamsi vypařil. Ale ještěže máme švýcarskou policii, ta nás spasí.

Jaký rozdíl je v obou případech? Téměř žádný. Jedni (KSČ) majetek znárodnili (prokazatelně ve prospěch lidu), druzí polistopadové vlády (ODS a spol.) mnohem větší majetek rozkradly-prodaly za pakatel cizině. Prokazatelně ve prospěch svůj, své strany a zahraničních investorů. A to neberu na vědomí fakt, že deník MF má dodnes máslo na hlavě díky privatizaci svého majetku (ukradení) v začátku tzv.Klausovy reformy jak jsem napsal výše.

Jen dál proto kupujme nabytou informacemi MFD. Jen dál se nechávejme ohlupovat jejími Michly, Komárky, Sedláčky, Kohouty a Stránskými, Páraly a Kučery. Tenhle list, tyhle noviny stojí za všechny peníze. A možná přijde zas k duhu MFD se svými moudry a zápisky z cest hradního pána. Pak budou opravdu, ale opravdu, nestranné a senzační.

Jiný uznávaný západní ekonom a žurnalista F. Ludberg ovšem kdysi o tisku prohlásil v jedné své knize :

"Že noviny byly vždy institucí, která je vedena zájmem veřejnosti, je právnický obrat v ústech laika, jímž se tím nazdařbůh hází, jak bývá zvykem. Je to ovšem naprosto falešné a vůbec, v této otázce panuje tolik nevědomosti a pokrytectví, že je nutno o ní otevřeně mluvit. Noviny jsou soukromý podnik a nejsou ničem povinovány veřejnosti, která jim nedává žádné výsady. Neslouží proto žádnému veřejnému zájmu. Jsou nesporným vlastnictvím majitele, který prodává vyrobené zboží na vlastní riziko. Nelíbí-li se veřejnosti jeho názory nebo jeho způsob podávání zpráv, možnost nápravy je v jejich vlastních rukou. Veřejnost není povinna noviny kupovat".

A to je svatá pravda.

0
Vytisknout
17730

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2011