Obama: Nájezd do Pákistánu bych opakoval

22. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V rozhovoru s televizí BBC řekl Barack Obama, že je připraven zorganizovat další nájezd amerických jednotek na pákistánské území, pokud by se ukázalo, že se tam skrývá další významný terorista.

V rozhovoru uskutečněném před Obamovou státní návštěvou do Británie charakterizoval americký prezident usmrcení Usámy bin Ladina v Abbottabadu jako "silný okamžik" pro Ameriku. Dodal, že chce vytvořit partnerství na bázi větší spolupráce s Pákistánem poté, co tam americký nájezd vyvolal intenzivní rozhořčení.

"Vždycky jsem jasně říkal Pákistánu - a nejsem první vláda, která to říká, že naším úkolem je zabezpečit USA," řekl Obama.

Co se týče Afghánistánu, Taliban je podle Obamy v defenzívě, ale konflikt podle jeho názoru musí skončit politickým ujednáním.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Konec světa se jaksi neuskutečnil

21. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Předpověď Američana Harolda Campinga (89), že v sobotu 21. května 2011 v 18 hodin v každé světové časové zóně budou vzati na nebesa křesťanští věřící (jejich oděv měl zůstat na Zemi), zatímco nevěříci zůstanou na zemi a budou později usmrceni zemětřesením, se jaksi neuskutečnila.

Vlna údajného Armageddonu se odehrála pouze na Twitteru, jehož uživatelé vyjadřovali ironické zklamání, že mrtví nevstávají z hrobů.

Demonstrace Španělů v Praze

22. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Již třetí demonstrace Španělů v Praze proti nezaměstnanosti se bude konat v nedělí 22.5. v 18 hodin na Staroměstském náměstí u sochy.

Prohlášení ČMKOS k dnešní demonstraci:

Přerušujeme jednání o reformách v tripartitě

21. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Klíčové jednání tripartity -- RHSD o důchodové, daňové, zdravotnické a sociální reformě je pro ČMKOS naprostým zklamáním. Projednávání těchto reforem je od samého počátku provázeno neochotou vlády náležitě diskutovat o našich návrzích a zejména nezájmem zvažovat velká rizika a dopady, které vládní reformy občanům způsobí. Dnes se nezájem vlády dosáhnout širšího konsensu plně projevil.

Tereza Stöckelová. Projev na demonstraci 21.5.2011

21. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Dobrý den,

sešli jsem se tu dnes, abychom řekli NE současné vládě a jejím reformám. Vláda přiznává, že je zkorumpovaná, ale říká: nechte nás dokončit ty skvěle reformy. Navrhované reformy penzí, zdravotnictví, vědy či vysokého školství, stejně jako úpravy daňových zákonů jsou přitom nejhorší formou korupce. Mají uzákonit rozkrádání veřejných zdrojů a zbídačování společnosti. Říkáme jim NE.

Protestující Španělé táboří na náměstí Puerta del Sol

21. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Asi 25 000 demonstrantů navzdory zákazu vydanému volební komisí táboří na madridském náměstí a pokračuje zde v protestu. Účastníci jsou rozhněváni ekonomickou politikou vlády. Místní volby se konají v neděli a očekává se, že v nich vládní socialisté utrpí vážné ztráty.

Hořký plod frustrace aneb E, pozdě...

21. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Obamova revize postoje USA k izraelsko-palestinským jednáním následovala zhruba týden po rezignaci bývalého senátora George Mitchella, který byl prezidentem pověřen, aby tuto věc "vyřešil". To se mu "kupodivu" naprosto nepodařilo - ačkoliv USA jsou si dávno vědomy toho, že neschopnost dosáhnout řešení palestinsko-izraelského sporu způsobuje výrazný pokles jejich vlivu v muslimském světě.

Šílení doby vymknuté z kloubů -- aneb co s tím

20. 5. 2011 / Jan Čihák

čas čtení 23 minut

Před několika týdny, pod drtivým vlivem nevábné české reality na mou hlavu, jsem stvořil článek Šílení doby vymknuté z kloubů, na který jsem e-mailem obdržel překvapující množství (přes 30) čtenářských reakcí. Většina čtenářů vyjadřovala své souhlasné stanovisko, našly se ovšem i názory, že je sice pěkné kritizovat, ale že to umí každý, a že bych tedy měl navrhnout i nějaká řešení. Nuže, pokusím se o ně.

BRITÁNIE:

Bývalý šéf krachující britské banky odhalen v parlamentě

20. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Liberálnědemokratický člen britské Horní sněmovny lord Oakeshoot využil tři sta let platné parlamentní výsady hovořit ve sněmovně i o zakázaných skutečnostech a zveřejnil podrobnosti drakonického umlčovacího soudního příkazu, týkajícího se bývalého šéfa krachující banky Royal Bank of Scotland Sira Freda Goodwina.

Goodwin si zajistil tzv. soudní superpříkaz, který zakazuje médiím psát o určitých skutečnostech a zároveň i o tom, že tento zákaz byl vydán.

Zákaz byl vydán o tom, že Fred Goodwin měl v době, když banka, jejímž byl šéfem, krachovala, erotický poměr s jednou svou podřízenou. Politikové nyní chtějí zjistit, zda to mohlo vyvolat krach banky.

Godwin, známý pod přízviskem Fred the Shred, Fred sekyrář, pro své drastické metody propouštění zaměstnanců, byl ředitelem banky Royal Bank of Scotland, když zkolabovala a vláda ji musela sanovat částkou 20 miliard liber (cca 540 miliard Kč). Poté Godwin odešel z banky s ročním důchodem 700 000 liber (18,9 milionu Kč) ročně. To vyvolalo veřejný skandál, tak souhlasil, že mu může být penze snížena na 342 000 liber (9, 23 milionu Kč) ročně.

Godwin je déle než 20 let ženatý a má dvě děti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ProtestFest v Brně

21. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Dovolujeme si Vás pozvat na brněnský open air StreetFest 2011 pořádaný v sobotu 21. května v Brně v rámci festivalu alternativní kultury a aktivismu ProtestFest:

- 15: 00 shromáždění na Moravském náměstí, infostánek

- 16: 00 začátek průvodu po trase Moravské náměstí - Rooseveltova - Malinovského náměstí - Nové sady - Poříčí - Bauerova ul. - Pisárecká ul. Průvod s živou hudbou (MCs), samba bandem

- 17: 30 příchod na Pisáreckou ulici, kde proběhne odpolední a večerní program StreetFestu

- Od 17: 30 informační stánky (Amnesty International, Greenpeace, Děti Země, ČSAF, Realita.tv ad.), folkové a hip- hop stage (vystoupí Křik z Ticha, Dáša fon flaša ad.), veřejný a legální graffity jam, veganské občerstvení Food not Bombs, výstavy, workshopy

- Od 19: 00 HC stage (vystoupí Yfere (D), The Public (SK), See you in hell, Telefon ad.), soundsystémy Vosa Sound, Roots 'n'Future, Redrum, THC Crew a Pavlač Zewls.

- Konec živé hudby 23:30.

Další informace ZDE

Velká malá a malá velká důchodová reforma -- obě špatně

20. 5. 2011 / Pavel Rusý

čas čtení 9 minut

Naskytla se mi příležitost pokusit se ovlivnit řešení důchodové reformy z pozice poradce Věcí veřejných pro tuto otázku. Díky tomu jsem navrhovat řešení nejen v rámci Věcí veřejných, ale účastnit se i projednávání konkrétních parametrů důchodové reformy s ministry koaličních stran, opozicí a odbory. Do tohoto článku se rozhodně nevejde vše, co s důchodovou reformou a mým angažmá v této záležitosti souvisí, čtenářky a čtenáře, kteří by měl zájem o další informace, odkazuji na svůj blok na iDnes. Materiály tam budu i nadále doplňovat. Takže pouze k základním věcem.

Jak lze (ne)rozumět ekonomii

20. 5. 2011 / Gabriela Hradecká

čas čtení 26 minut

ČT24 vysílala dne 21.4.2011 v pořadu Hyde Park rozhovor se členem NERVu Petrem Zahradníkem. Jedna z diváckých otázek, které tam zazněly, mne nesmírně zaujala, a to: "Kde jsou peníze, kterými by šlo zaplatit veřejný dluh?" Je to výborná otázka, která měla na to odhalit podstatu a šanci na úspěch plánovaných reforem veřejných financí. Odpovědí však bylo po několika úhybných manévrech pouhé konstantování, že peníze je nutno získat poctivou prací.

Arabské jaro ve slepé uličce?

21. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Hořící kostely v Káhiře, mrtví a zranění v Sýrii, Libyi a Jemenu, a smrtící ticho v Bahrajnu - arabské protestní hnutí se zaseklo na mrtvém bodě a králové, emírové a sultáni připravují kontrarevoluci. Podle Leninova fundamentálního revolučního zákona režimy padnou, když ti dole mají dost statu quo a ti nahoře již nejsou schopni udržet moc. Avšak obtíže nastávají, pokud si elity nadále udržují schopnost vládnout hrubou silou - jako v Sýrii a Libyi.

Huntsman: Obama neměl intervenovat v Libyi

20. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Bývalý guvernér státu Utah zvažující kandidaturu na prezidenta USA za Republikánskou stranu Jon Huntsman prohlásil, že americké ozbrojené síly jsou příliš rozptýleny po světě a Obama udělal chybu, když intervenoval v Libyi.

Proč nedokáže lidská kultura odmítnout útočnou válku?

20. 5. 2011 / Ivo Šebestík

čas čtení 11 minut

Humanisticky smýšlející lidé všech věků projevují odpor vůči prosazování vůle násilím. Nejvýraznějším příkladem agresívního jednání je tzv. útočná válka. V tomto textu se nechci a ani nemohu věnovat tématu války ze všech hledisek, zaměřím se pouze na jediný, ale podle mého názoru, zásadní jev. Na její hluboké sociální, "kulturní" a psychologické kořeny.

26727

Monitor Jana Paula:

Jednota umělců výtvarných už není to, co bývala

20. 5. 2011 / Jan Paul

čas čtení 4 minuty

Galerie Nová síň ve Voršilské ulici je jedna z nejnádhernějších galerií v Praze, shora prosvětlená rozptýleným denním světem a čistá střídmostí funkcionalistického prostoru. V roce 1934 ji nechala vybudovat Jednota umělců výtvarných, jeden z českých uměleckých spolků, jehož historie sáhá až od roku 1898. Jednota byla založena v odporu k tehdejší situaci ve vedení Umělecké besedy, kdy z ní význačné osobnosti výtvarného umění generace Národního divadla odešli. Co ale z tehdejších ideálů zbylo dnes? Z galerie Nová síň, kterou spolek stále provozuje se stal komerční prostor, pronajímaný k výstavám komukoliv.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Znásilnění v kruhu rodiny, aneb Kdo mlčí, stane se viníkem

20. 5. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Hodně lidí najednou znají nejen jméno Dominiquea Strausse-Kahna a jeho zkratku DSK, ale vědí také o fantazii žurnalistů, kteří si myslí, že musí něco dodat k případu možného znásilnění, ačkoli vědí 'houby'. I v BL se dalo číst o situaci ve Francii po zatykani DSKho. Karel Dolejší to využil k demonstraci sve znalosti latiny a ptal se asi sám sebe "cui bono?", protoze potom vykládal, kdo mohl mít zájem na zatčení tohoto francouzského politika, Josef Brož se ptal ryze česky "Co je a co není pravda?" a dodatečně mohl čtenář ještě najít článek s titulem Francouzská spisovatelka také obviňuje Strausse-Kahna z pokusu o znásilnění. Právě ten poslední mě zajímal nejvíce a proto se stal důvodem mé dnešní poznámky...

DSK byl propuštěn na kauci

20. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Navzdory námitkám vyšetřovatelů soudce ve čtvrtek souhlasil s propuštěním bývalého šéfa MMF Dominiquea Strausse-Kahna z vazby proti kauci 1 milionu dolarů. Musí však zůstat v domácím vězení pod ozbrojenou ostrahou a dále mu hrozí vězení za údajné zločiny, z nichž byl obviněn.

Kdo na místo šéfa MMF?

20. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 1 minuta

Francie má svého ambiciózního prezidentského kandidáta v americké věznici. A v New Yorku se soudní budova ocitá v podobné záplavě novinářů, jako zažila ve chvíli soudu s vrahem Johna Lennona. Amerika si umí užít skandál jak se patří. Šéf MMF, Dominique Strauss-Kahn, obviněný s železy na rukou pro pokus o znásilnění. Co víc si média mohou přát? Podobně se zachovali vůči Michaelu Jacksonovi a určitě mají náramky stále připravené pro jinou celebritu -- režiséra Romana Polanského.

Reklamní akademie v Bradavicích:

Odliš produkt a vraž do toho kilo tajemna, aneb Proč bych vůbec měl chtít něco říci?

20. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Uwe Ladwig se pozastavuje nad tím, že reklamní specialisté používající cizí slova často ani nevědí, co jimi chtějí říci. Jan Stern zase už před lety vysvětlil, že o to, co má býti sděleno, hraničním osobnostem naší doby vlastně vůbec nejde. Potřebují alespoň na chvíli dodefinovat svoji amorfní osobnost - a k tomu jim slouží mj. značkové zboží, které dokáže nějakým způsobem přechodně zaujmout. Proto není podstatné, že reklamní slogan propagující určité zboží přísně vzato neříká vůbec nic rozumného. Pokud se podaří odlišit produkt od konkurence (a to "zaklínadla" v cizí "kouzelné" řeči dokážou velmi dobře) a současně se jakoby evokuje nějaké dosud neznámé božstvo ("Když ji miluješ, není co řešit"), je vymalováno.

Co dělat?

19. 5. 2011 / Josef Mrázek

čas čtení 9 minut

Poslední volby byly jedinečné a rekordní tím, jak voliči posadili na koně své škůdce. To se dá těžko překonat, a tak není třeba se nových voleb bát. Ale teď jde o to, že koalice může v posledním tažení schválit sadu zákonů, které budou neštěstím pro dnešní i příští generaci. A je výsměchem, že se to označuje za nutné reformy. Vždyť vedou jen k tomu, abychom byli obráni o to dobré, co ještě máme. Rozsah hrozící katastrofy je zahalen clonou lží, ale brzo může být pozdě, změny budou nevratné, jištěné krvavými arbitrážemi. Schválení těchto zákonů je nutné zabránit.

Klaus a "dosud nevídaných 47%"

19. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

To je divu, když Václav Klaus , strůjce kupónové privatizace a opoziční smlouvy, který se stal prezidentem díky Grossovi a KSČM, získá v průzkumech veřejného mínění "dosud nevídaných 47%". Jenom?

Člověk by řekl, že na tak kontroverzního politika, který zavile popírá globální oteplování, krade v zahraničí propisky, srovnává EU se Sovětským svazem, rozešel se ve zlém s politickou stranou, již založil, je 47% podpory veřejnosti strašně moc.

Stát blahobytu, nebo kapitalismus?

19. 5. 2011 / Miloš Pick

čas čtení 4 minuty

Je tomu už více než dvacet let, co jsme klíčky vyzváněli nové naděje. Přišel čas se ohlédnout.

Propad ekonomiky, způsobený počátečním šokem obnovení kapitalismu u nás, byl již dávno překonán jejím růstem, byť přerušovaným dalšími poklesy. Také míra zaostávání naší ekonomické úrovně za patnáctkou vyspělých zemí Evropské unie již opět není vyšší než před více než dvaceti lety; dosahujeme opět přes sedmdesát procent úrovně patnáctky. Ale vlak, nastavený touto výhybkou, jede dál.

(Úvod Miloše Picka z nedávno publikované stejnojmenné knihy. Vydalo nakladatelství Grimmus.)

Kronika promarněných šancí

19. 5. 2011 / Jan Keller

čas čtení 10 minut

Kniha ekonoma Miloše Picka Stát blahobytu, nebo kapitalismus nabízí soubor analýz toho, co vzalo a jak se na nás podepsalo dvacet let neoliberalismu.

Bilancování dvaceti let porevolučního vývoje je v plném proudu. Ti jednodušší mezi námi začínají i uzavírají své vlastní bilancování zvoláním, že dnes už nemusejí stát fronty na banány. Schopnost posuzovat situaci podle toho, kolik banánů mám právě na dosah, jsme nepochybně převzali od svých opičích prapředků. Chceme-li se od nich odlišit ještě výrazněji, měli bychom být schopni hlubšího posouzení.

Doslov ke knize Miloše Picka Stát blahobytu, nebo kapitalismus? Vydalo nakladatelství Grimmus.)

Nesmyslné zaklínadlo

19. 5. 2011 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 6 minut

Zatím žádná vláda v krátké historii ČR neměla ve Sněmovně tak velkou početní převahu svých poslanců jako ta současná. Je možná právě proto příznačné, alespoň pro naši cimrmanovskou společnost, že při vědomí své výhody,se právě v ní o to víc prakticky od počátku roztáčí vnitřní soutěž mezi jednotlivými stranami. Na veřejnosti se tento souboj projevil již celou řadou afér, skandálů, ba až trestuhodných činů, které zdárně pomáhá živit senzacechtivá mediální vrstva.

O "tradiční" averzi, krevní mstě a dědičnosti v MF DNES

20. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Spolupracovník MF DNES Vladimír Kučera (19.5.) obhajuje xenofobní projevy našich občanů vůči Rusům. Píše o "tradiční, ba možná dědičné averzi vůči nim".(zdůraznil M.Š.) Jednou žurnalisticky folklórně: "Bojarskost ruského vztahu k českému mužiku vzrostla: Však nám patříš! Pískala nám k tanci jejich píšťala. Carské "ukazy" z Moskvy řídily náš život.", podruhé historicky a lidsky nesmyslně, když ze souvětí válečného románu Borise Polevého "Ty ale nejsi obyčejný člověk. Ty jsi sovětský člověk." splétá konstrukci o "nadčlověku". Se stejnou logikou mohl zpochybnit i "opravdového" člověka z názvu románu. Je mu lhostejné, že ve jménu "nadlidí" museli právě "podlidé" přinést nejvyšší oběti na oltář české svobody.

Proč kupovat MF Dnes?

18. 5. 2011 / Ivo Bubeník

čas čtení 6 minut

Po srpnu v  roce 1968 měly okupantům pomáhat vysvětlovat svůj "vstup" do republiky JEJICH noviny s názvem Zprávy. Jen málokdo si uvědomuje, že i po listopadu se u nás vyvinuly podobné noviny. Byla to MF. Díky manželce odebíráme MFD 3x týdně, ale i to mi stačí, abych konstatoval, jak je k novodobé super pseudopravici servilní.

Osamělost

18. 5. 2011 / Milan Valach

čas čtení 25 minut

Šok z přítomnosti

Nejtěžší zklamání člověk zažívá, když přijde dlouho očekávaná změna, která se však na nás místo úsměvu zašklebí. Komunismus padl, radujme se! Kapitalismus byl nastolen, je to důvod k radosti? Nadšení listopadových ulic je střídáno deziluzí, hlubokým morálním rozkladem a zmatkem, v němž se nenápadně, z hlubin rozkladu, zvedá stín fašismu.

Výňatek z politického románu:

Přestaň zlobit, Radečku!

18. 5. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 2 minuty

Včely bzučely v koruně lípy a valcha vesele zpívala. Náhle zvedl bílý pes hlavu a šťastně zavyl. Maminka, která štrikovala fusekli na lavičce pod lipou, také zvedla hlavu, ale nezavyla, jen tvář, plničká vrásků, se jí rozzářila.

Zpupnost pokračuje

18. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Botanická zahrada v Troji (BZ) bez předchozího upozornění a jakékoliv konzultace s veřejností 1. dubna 2011 zcela uzavřela stráň s lesoparkem v lokalitě mezi Salabkou a Havránkou, které byly odnepaměti celodenně využívány stovkami Pražanů, především obyvatel Troje a bohnického sídliště k rekreaci, relaxaci a sportu.

Evropa nechce tisíce uprchlíků z Arabského jara

18. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

V polorozpadlém průmyslovém komplexu na východ od Calaise se pod promočenými přikrývkami třesou zimou a sní o Evropě, která prostě neexistuje. Je to severní část lidské vlny, která zasáhla evropský kontinent, zatímco NATO dál bombarduje Libyi.

Zatímco Evropa tleská svrhávání severoafrických diktátorů, odmítá přijmou tisíce lidí, kteří ze severní Afriky uprchly. Evropské země se hašteří ohledně toho, kdo by měl za uprchlíky převzít odpovědnost.

Když začala válka proti Muammaru Kaddáfímu, evropské země vyslaly lodě k evakuaci svých státních příslušníků z Libye. Avšak o přistěhovalce ze subsaharské Afriky, kteří v Libyii vykonávali práce, nad nimiž Libyjci ohrnovali nos, se nikdo nepostaral.

Kanadská produkce ropy v důsledku požárů klesá

18. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Dosavadní pokles produkce ropy v Kanadě se v příštích několika dnech může ještě více než zdvojnásobit, protože těžební společnosti se snaží chránit zaměstnance a majetek před požáry na severu provincie Alberta a vyrovnat se s uzavřením klíčově důležitého ropovodu.

Palestinský bojovník za lidská práva Abu Rahmah přiletí do Prahy

18. 5. 2011 / Josef Liška

čas čtení 14 minut

Kdysi velice dávno byl u nás promítán filmový příběh ze života obyvatel jedné vesničky ve Španělsku. Přestože si už vůbec nepamatuji skutečný děj ani obsah, utkvěl mi v paměti název toho filmu, který je podle mého názoru velice aktuální právě v této době v oblasti Blízkého Východu. Ten film se jmenoval Není míru pod olivami.

V případě Strause-Kahna vyvstávají na veřejnost další aféry

18. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Zatčení šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominique Strausse-Kahna v USA posílilo tvrzení maďarské ekonomky Pirosky Nagy, že ji neustále sexuálně pronásledoval, když pracovala v MMF, takže byla nucena se na Světovém ekonomickém fóru v Davosu r. 2008 s ním vyspat.

Nagyová charakterizovala v dopise vyšetřovatelům Strausse-Kahna jaho "muže s problémem, v jehož důsledku by zřejmě neměl stát v čele instituce, kde pod jeho velením pracují ženy".

Předtím svědčila francouzská spisovatelka Tristane Banon, že šéf MMF jednal jako "nadržený šimpanz", když na ni před devíti lety sexuálně zaútočil.

Podle deníku Daily Telegraph se prý nyní Strauss-Kahn hájí, že měl sexuální kontakt s pokojskou, ale že nešlo o násilí, akt byl konsensuální.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2011

14. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 228 osob celkovou částkou 42 390.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4. 2011 částku 180 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

66405