Netanjahu při osobním jednání odmítl Obamovo stanovisko k blízkovýchodnímu mírovému procesu

21. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pátek při jednání v Bílém domě odmítl nový postoj USA vyjádřený ve čtvrtečním vystoupení prezidenta Baracka Obamy, podle nějž by se základem mírového řešení izraelsko-palestinského problému měly stát hranice z roku 1967, jak to požaduje arabská strana.

Během setkání v Oválné pracovně dávali oba představitelé najevo srdečnou shodu v některých jiných bodech, avšak ohledně klíčové otázky hranic se nepodařilo dosáhnout sebemenšího pokroku.

Podle Netanjahua není možno uvažovat o hraniciích z roku 1967, protože ty nelze bránit. (Izraelský vojenský historik a expert na asymetrické strategie Martin van Creveld již mnoho let poukazuje na skutečnost, že s ohledem na izraelské jaderné kapacity otázka, zda hranice lze bránit konvenčními vojenskými prostředky, nadále nehraje centrální roli; Netanjahuova námitka tedy stojí na vodě - pozn. KD.)

V otázce osudu Jeruzaléma a návratu palestinských uprchlíků, což jsou dva jiné klíčové arabské požadavky, se postoj USA nezměnil; Netanjahu v pátek výslovně vyloučil jakoukoliv možnost návratu uprchlíků.

I když Obama vyvíjí tlak na návrat k mírovým jednáním, vyhlídky nejsou dobré. Izraelský premiér zopakoval prohlášení, že palestinská vláda zahrnující hnutí Hamás není partnerem k jednání, a z druhé strany palestinský vyjednavač Saíb Irikát řekl, že Netanjahu odmítající Obamovo stanovisko se z jednání sám vyloučil a místo nich zvolil diktát.

Netanjahu v úterý 24. května promluví v Kongresu, kde bude obhajovat izraelskou pozici.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Obsah vydání | 20. 5. 2011