Vanuatu vyhlásilo stav klimatické nouze kvůli krizi, která existenčně ohrožuje jeho obyvatele

30. 5. 2022

čas čtení 1 minuta
Vanuatu v pátek vyhlásilo stav klimatické nouze a obvinilo ekologickou krizi z podkopávání základních lidských práv současných i budoucích generací v tomto ostrovním státě v jižním Tichomoří. Návrh předložený premiérem Bobem Loughmanem jednomyslně schválil tamní parlament.

"Klimatická krize je krizí lidských práv," řekl Loughman.

"Občanská společnosti a přátelé, tuto krizi nebudu já ani můj lid nadále akceptovat; ne dříve, než uděláme vše, co je v našich silách, abychom ji zastavili," dodal.

Poslanec za Port Villu a vůdce opozice Ralph Regenvanu se o zprávu podělil na Twitteru. Napsal, že první ze 17 bodů rezoluce uvádí: "Parlament Vanuatu prohlašuje, že existuje mimořádná klimatická situace, která nyní existenčně ohrožuje lidi, společnost a přírodní zdroje Vanuatské republiky." 

Jak poznamenal Loughman, národ je již nyní ovlivňován extrémními výkyvy počasí, které klimatická nouze podněcuje - krize, k níž přispěl jen málo.

"Země je již příliš horká a nebezpečná," řekl. "Jsme v nebezpečí už teď, nejen v budoucnosti."

Prohlášení si vysloužilo pochvalu od klimatické aktivistky Gladys Habu ze Šalamounových ostrovů, která prohlásila: "Děkuji Vanuatu za to, že se postavilo do čela."

Vanuatu loni prohlásilo, že vyzve Mezinárodní soudní dvůr, aby vyjasnil odpovědnost států v oblasti klimatu s ohledem na současné a budoucí generace, což je kampaň, která nyní získala podporu 1 500 skupin občanské společnosti. 

Ve svém tweetu, v němž uvítala vyhlášení mimořádné situace, organizace Pacific Islands Climate Action Network pochválila Vanuatu za to, že je důsledným zastáncem odvážných opatření v oblasti klimatu.

"Vanuatská vláda vždy stála v čele, pokud jde o odvážná opatření v oblasti klimatu a řešení klimatické krize s naléhavostí, kterou si zaslouží," uvedla skupina.

 

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6147

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2022