Průběžné zpravodajství:

AstraZeneca: Analýza 17 milionů očkovaných osob dokazuje, že neexistuje zvýšené riziko krevních chuchvalců

15. 3. 2021

čas čtení 3 minuty
 
V neděli 14.3  bylo v ČR zaznamenáno dalších  3291 nových denních nákaz. (O víkendu systémy v ČR nefungují.) V ČR do 14.3. zemřelo  23 379 lidí, to je denní nárůst o 153 mrtvých.   V nemocnicích je 8362 lidí.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 402 420 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý. V neděli 14.3  bylo v ČR očkováno jen 11 199 osob! (Zdravotníci jedou na chatu.) Ukončeno bylo očkování jen  u 672 osob! Celkem je vykázáno 1 081 907 očkovaných dávek. Tolik dávek se v Británii proočkuje za dva dny. Pro srovnání: V Británii bylo v neděl 14.3. očkováno 512 108 lidí. Celkem je v Británii první vakcínou proočkováno 36,2 procent obyvatelstva.

- Profesor Andrew Pollard, ředitel vakcinační skupiny na Oxfordské univerzitě, řekl v pondělí v britském rozhlase, že neexistují žádné důkazy, že by vakcína Oxford/AstraZeneca způsobovala u lidí srážlivost krve. V Británii bylo touto vakcínou očkováno více než 11 milionů lidí a britský regulační úřad pro léky a zdravotní péči MHRA konstatuje "velmi jasně", že nezaznamenal žádnýá nárůst případů krevních chuchvalců. Pollard dodal: "I v normální době se lidem děje spousta věcí a v případě krevních chuchvalců normálně v Británii zaznamenáváme asi 3000 takových případů každý měsíc. Takže když začnete očkovat, k těmto případům stále dochází a je nutno určit, zda to má s tou vakcínou něco společného." Finsko také provedlo velmi pečlivou studii a nezjistilo žádnou příčinnou souvislost. V Evropě nyní znovu dochází k nárůstu infekcí a bez očkovacího programu zemřou během letošního roku další desetitisíce lidí. Musíme vedle sebe postavit obrovské riziko - dokázané riziko umírání na covid - proti datům, které máme od regulačních orgánů, že totiž ohledně srážlivosti krve neexistuje žádný problém.

- Podle firmy AstraZeneca došlo k 15 případům trombózy hlubokých žil a k 22 případů plicní embolie mezi více než 17 miliony lidí očkovaných touto vakcínou v EU a v Británii. K trombóze dochází, když vznikne krevní chuchvalec v žilách dolní části nohou, ve stehnech, v pánvi či v paži. Když se takový krevní chuchvalec utrhne může zablokovat dodávku krve do tělesného orgánu. Nejlepším způsobem jak se vyhnout srážlivosti krve je dodržovat zdravou tělesnou váhu, být fyzicky aktivní, a pít dostatek vody, nekouřit a nesedět dlouho.

- Thajsko začne znovu používat vakcínu AstraZeneca.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE


- Během pandemie výrazně poklesl mezinárodní obchod se zbraněmi.

- V mnoha městech v Jordánsku se konaly protesty proti koronavirovým karanténním omezením, den poté, co v jedné státní nemocnici došel kyslík a zemřelo proto nejméně šest pacientů nakažených koronavirem.

- Holandsko zavedlo suspendování vakcíny AstraZeneca nejméně do 29. března.

- Slavná mezinárodní cellistka Yo-Yo-Ma hrála na cello ve vakcinačním středisku v americkém státě Massachusetts.

- Evropská unie bude schopna dodržet v tomto čtvrtletí své vakcinační cíle, přestože dochází k zdržení při výrobe vakcín AstraZeneca, Pfizer totiž vyrábí víc.

- Francie v pondělí plánuje evakuovat asi 100 covidových pacientů z jednotek intenzivní péče v pařížském regionu, protože nemocnice tam jsou zahlceny.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
5184

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2021