Czech activist who helps refugees at Idomeni is being victimised by Czech social services

19. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Eva Zahradníčková, a Czech activist who has been occasionally helping refugees at Idomeni, has been summoned by the Czech social services in the city of Brno to explain her activities. The officials at the social services office have expressed displeasure over her helping the refugees. This must mean, the officials say, that Ms. Zahradníčková is neglecting her own children.

Zahradníčková has four children, one of them is fully grown-up, the other three are minors. When Ms. Zahradníčková duly reported at the social services office she was surprised to find out that the officials in charge were primarily upset that she was helping refugees. "If you are helping refugees, it must mean that you are neglecting your own children," they said. An official told her that she has read articles in the press about Ms. Zahradníčková's activities at Idomeni and that these are unsuitable since she has children and "must take care of them". Ms. Zahradníčková has explained she only spends three days at a time at Idomeni and usually takes her children with her. She was informed that Czech social services officials will carry out an inspection in order to check the state of her children this Thursday.

Source in Czech HERE



There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Jak bojovat proti jedovatému internetu: Tak jako v devatenáctém století?

19. 4. 2016

čas čtení 5 minut

V polovině devatenáctého století se do potravin běžně přidávala křída, arzenik, písek a další nejedlé či jedovaté substance. Zamezilo se tomu až po desítkách let přísnou státní regulací. Měli bychom se historií toho, jak jsme dosáhli bezpečnosti potravin, inspirovat i při našem postoji vůči verbálním útokům na internetu?

Šikana na internetu se může zdát být nedávným jevem, ale existuje už pětačtyřicet let. Sociální sítě dnes zdůrazňují interakce mezi lidmi a kontroverze jsou často zdůrazňovány vydavateli, kteří usilují o velkou čtenost. Porozumění šikaně a verbálním útokům na internetu v současnosti ztěžuje i skutečnost, že zesíťovaná sociální hnutí dnes běžně zneužívají emocí veřejnosti pro politické cíle.

Ve Spojených státech je terčem šikany na internetu až 40 procent jeho uživatelů. Na internetu se šíří výhrůžku, rasismus a diskriminace.

Brazilská krize je i krizí totožnosti

19. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Když v neděli hlasoval brazilský parlament pro odstranění prezidentky Dilmy Rousseffové, byla to fraška, píše známá brazilská novinářka Eliane Brum. Pokusu odstranit demokraticky zvolenou prezidentku, která získala 54 milionů hlasů a nebyla obviněna z žádného trestného činu, stál v čele muž obviněný z korupce a praní špinavých peněz - Eduardo Cunha. Pokud i horní komora brazilského parlamentu schválí odstranění Rousseffové, její úřad převezme viceprezident Michel Temer - hlavní spiklenec. Pokud bude Rousseffová odsouzena, Temer zůsane prezidentem. Kdyby se dnes konaly volby, Temer by získal 1-2 procenta hlasů.

Z toho se zdá vyplývat, že Rousseff a její Dělnická strana jsou jen oběti. Ale to je jen část pravdy. Rousseffová vedle velmi špinavou prezidentskou kampaň a démonizovala své protivníky. Krátce po začátku svého druhého funkčního období přestala plnit své předvolební sliby a začala dělat opak. Hospodářská krize se prohloubila a téměř 10 milionů Brazilců přišlo o zaměstnání. I stoupenci Dělnické strany zastávají názor, že je Rousseffová nekompetentní.

Británie deportovala stovky teenagerů zpět do válečných zón, z nichž uprchli jako děti

19. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Charitativní organizace a politikové varují, že kruté britské ministerstvo vnitra deportuje zpět do válečných zón každoročně stovky teenagerů, jakmile dosáhnou věku osmnácti let.

Navzdory tomu, že vyrostli v Británii, tyto děti, které jako nezletilí jedinci dostávají v Británii dočasný azyl, jsou okamžitě deportováni do zemí svého původu, v nichž dlouhá léta nežili, jakmile dosáhnou věku 18 let. Britské ministerstvo vnitra tvrdí, že tito teenageři "už nepotřebují ochranu".

V roce 2014 takto Británie deportovala do válečných zón 445 osmnáctiletých teenagerů.

Tyto děti v Británii vyrostou, často mají ve škole vynikající akademické výsledky, a pak najednou zjistí, že země, o níž si mysleli, že je ochrání, je ve věku 18 let deportuje," uvedla Anna Musgrave z jedné britské charitativní organizace. Teenageři jsou deportováni do Libye, do Afghánistánu, do Iráku a do Sýrie.

V letech 2007 - 2015 bylo z Británie deportováno 4000 žadatelů o azyl, kteří do země přišli jako sirotci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 53:

Sto let skautského hnutí

15. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta





S Milošem Říhou neboli Šípkem, ředitelem Skautského institutu, hovoří o sto letech českého skautingu, o zakladatelích skautingu lordu Badenu-Powellovi a Ernestu Thomsonu Setonovi a o organizátoru českého skautingu Antonínu Svojsíkovi v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. dubna 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Spojené státy: Golanské výšiny nejsou součástí Izraele

19. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby zdůraznil v pondělí večer, že americká vláda nepovažuje Golanské výšiny za součást Izraele, poté, co se v neděli premiér Benjamin Netanyahu zapřísahal, že "zůstanou navždy pod izraelskou správou".

"Americký postoj k této věci zůstává nezměněn," řekl Kirby reportérům na ministerstvu zahraničí ve Washingtonu. "Toto postavení zastávají jak demokratické, tak republikánské vlády. Tato území nejsou součástí Izraele a o statutu těchto území by mělo být rozhodnuto vyjednáváním. Současná situace v Sýrii to neumožňuje," dodal Kirby.

Spojené státy se staly po Německu hned druhou zemí, která reagovala na Netanyahuovo tvrzení, že Golanské výšiny, syrské okupované Izraelem ve válce v roce 1967 a později Izraelem anektované, "zůstane navždy součástí izraelské suverenity".

"Je základním principem mezinárodního práva a charty OSN, že žádný stát si nemůže nárokovat anexi území jiného státu takovýmto způsobem," řekl v pondělí Martin Schaefer, mluvčí německého ministerstva zahraničí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak porazit islamofoby

18. 4. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Z různých diskusí s islamofoby jsem dospěl k závěru, že jejich důležitým rysem je důraz na partikulární situaci, která se nenávistně zevšeobecní bez ohledu na složitost kulturních a společenských dějin. Je to podobné, jako by si někdo přečetl knihu o zločinech inkvizice a požadoval pak na návštěvnicích katolických kostelů, aby změnili své vyznání.

Nepomáhá odkaz na vzdělání, neboť vzdělávající instituce jsou podle nich zmanipulované, a proto mají pravdu obskurní, manipulativní zdroje. Je to velice podobné jako se zastánci šarlatánských metod v medicíně. Když odkážete na seriózní studii, je podle nich zkorumpovaná, naopak když zpochybníte jejich zdroj, jste zaslepení nebo zkorumpovaní vy. Často neumějí pořádně anglicky ani česky, nemají přehled ani v základní chronologii událostí světových dějin a jako materiál k doučení poskytují nesmysly.

Odkazy na poučení z 2. sv. války nebo z dob komunismu nefungují, nefunguje odmítání kolektivní viny. Naopak energie většinového protinacistického postoje naší společnosti je u nich přeměněná pomocí představy islám = nacismus v nenávist vůči islámu. Na rozdíl od konsensu naší společnosti ale tento postoj nacisticky paušalizují a převádějí do kolektivní viny.

Valit kuličku nepochopení – příkaz pusté doby

18. 4. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Byly doby různé – přečasto hrůzné, jak říkával klasik Jan. Jít s většinou se prý vyplácí krátkodobě. Nevím. Většina mě děsila v družině, ve škole; slavné máje a bojová hesla pro ty, kdo drželi vesla – a šup s ním do kriminálu, na šibenici, kdo nejde s námi, jde proti nám, my jsme mládež nová, mládež Gottwaldova... kolik ubohosti obsahuje většinový názor, jak těsno v lebkách myslitelů zkaženého dobra!

Kdo páchá zlo, nemusí být ještě potrestán. Sudety a další země napity krví bližních. Po válce táhli neochvějné pluky mstících mizerů za majetkem i prospěchem. Hnali se hrdinové do hor, podhůří a brali plnými hrstmi – dobrý Němec, mrtvý Němec. Dosídlenci, pochopitelně ne všichni, rabovali, kradli, tlačili před sebou hovniválské kuličky; dávno odpočívají na věky věků, do nebe se nedostali, peklo se jich bálo. Čas všechno zahojí. Cukrování se pěstuje v časech zlých. Slávek Štoura o tom ví mnohé.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Zkorumpovaný brazilský parlament svrhl nezkorumpovanou prezidentku Rousseffovou

18. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová utrpěla v neděli drtivou porážku. Nepřátelský a zkorumpovaný brazilský parlament hlasováním schválil její odvolání. Schválilo to 367 poslanců v parlamentě s 513 poslanci.

Konzervativní opozici se tak podařilo svrhnout demokraticky zvolenou prezidentku ani ne v polovině jejího funkčního období. Rousseffová bude nyní muset na 180 dní odstoupit a vláda Dělnické strany, která vládne v Brazílii od roku 2002, bude muset alespoň dočasně ustoupit pravicové vládě, kterou povede viceprezident Michel Tenner.

Teroristé na Klatovsku

18. 4. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta



Zatímco se Česká republika úspěšně brání přílivu uprchlíků ze Středního východu, pronikají proti proudu řek, které tečou na Západ, nenápadní přistěhovalci. Mluvčí ministerstva vnitra se k jejich podvratné činnosti na Klatovsku zatím nevyjádřil. Věc se řeší pouze na krajské a okresní úrovni.

Podařilo se nám ale získat vyjádření mluvčího tam vznikajícího hnutí BvSN, který si nepřeje být jmenován, protože shání pušku. Teroristům je třeba se bránit hned na hranicích, řekl však našemu zpravodaji a dodal: Kam se hrabe islámský stát na tyto bobry tuneláře. BvSN (Bobry ve Skočicích nechceme) už navázalo kontakt s podobnými organizacemi v Děčíně a Bad Schandau, kde už několik měsíců proti přílivu bobrů působí hnutí Bobrida, vedené českým imigrantem ještě z časů nezapomenutelné NDR (přiženil se) Václavem Pánvičkou. A co na to Hrad, ptají se daňoví poplatníci?

Podrobnosti zde:
http://plzen.idnes.cz/bobr-podhrabana-silnice-skoda-uzavirka-skocice-odstrel-pgv-/plzen-zpravy.aspx?c=A160415_151409_plzen-zpravy_pp


                                                                                                                                                                                         

Neoliberalistická ideologie je zdrojem všech našich problémů

18. 4. 2016

čas čtení 13 minut

To, co ukazuje historie jak keynesiánství, tak neoliberalismu, je, že nestačí být proti rozbitému systému. Je nutno být schopen nabídnout přesvědčivou alternativu.

Představte si, kdyby bývali občané Sovětského svazu nikdy neslyšeli o komunismu. Ideologie, která dominuje našemu životu, nemá pro většinu z nás žádné jméno, píše George Monbiot v ukázce ze své nové knihy How did we get into this mess? (Jak jsme se dostali do této šlamastyky?). Shrnujeme:

Anonymita ideologie, která nám vládne, je příznakem i příčinou její moci. Tato ideologie sehrála zásadní roli v mnoha závažných krizích: ve finanční krizi let 2007-2008, v odklánění bohatství a moci do offshorových daňových rájů, čehož nám Panama Papers ukazují jen zlomek, v pomalém rozkladu veřejného zdravotnictví a školství, v obnovení dětské chudoby, v epidemii samoty, v kolapsu ekosystémů, ve vzestupu Donalda Trumpa. Avšak my reagujeme na tyto krize, jako by neměly jediného společného jmenovatele, jedinou koherentní filozofii. Jaká větší moc může na světě existovat než moc, která funguje beze jména?

Tisíce lidí se v Bruselu účastnily demonstrace "proti terorismu a nenávisti"

18. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Tisíce lidí v neděli demonstrovaly v Bruselu "proti teroru a nenávisti", téměř měsíc poté, co při koordinovaných útocích zahynulo 32 osob a více než 300 jich bylo zraněno.

"Chtěli jsme ukázat, že se nebojíme a že milujeme své město," řekla Anaïs Maes, dvaatřicetiletá učitelka. Vyjádřila názor, že vláda reagovala přehnaně, když naplnila ulice armádou a policií. "Proti terorismu neexistuje kompletní obrana, to je definice terorismu. Tato bezpečnostní opatření jsou zbytečná, protože tu hrozbu to neodstraní."

Evropská unie nezvládá uprchlíky, protože je strukturovaná tak, aby sloužila především kapitálu

Hanba Evropy

18. 4. 2016

čas čtení 5 minut

Dne 22. března tohoto roku šéfka mise Lékařů bez hranic Marie Elisabeth Ingres prohlásila ZDE: „Učinili jsme opravdu těžké rozhodnutí o ukončení veškerých našich aktivit v řeckém uprchlickém táboře Moria. Kdybychom v nich pokračovali dále, stali bychom se komplici systému, který považujeme za neférový a nehumánní. Nechceme dopustit, aby naše pomoc byla instrumentalizována při masových deportacích. Odmítáme být součástí systému, který nebere žádné ohledy na humanitární potřeby žadatelů o azyl a migrantů.“

Tentýž den vydal Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) prohlášení ZDE, v němž oznamuje, že hodlá omezit svou činnost v takzvaných hotspotech nacházejících se na řeckých ostrovech, kde poskytoval pomoc uprchlíkům a migrantům. Na základě nových nařízení se tato místa stala detenčními zařízeními. Právě kvůli nesouhlasu s mandatorní detencí v těchto lokalitách UNHCR pozastavil některé ze svých tamních aktivit.

Aktivisté a představitelé OSN otevřeně odsoudili ZDE nezákonnost smlouvy, která byla 18. března tohoto roku uzavřena mezi Evropskou unií a Tureckem, s tím, že tato dohoda naprosto opomíjí individuální práva žadatelů o azyl - aby se těmto osobám dostalo ochrany v zemích, kam jsou deportovány.

Václav Klaus a Jiří Weigl prodávají euroskepticismus pod nálepkou migrační krize

17. 4. 2016 / Petr Andreas

čas čtení 8 minut

Klaus, Václav; Weigl, Jiří: Stěhování národů s. r. o. Stručný manuál k pochopení současné migrační krize, Olympia: Velké Přílepy 2015, 88 s.

Diskuse o uprchlické a migrační krizi se dávno rozbujely v nepřehlednou spleť názorů, zkreslení a dezinformací, kde je možné přít se o hodnověrnost každého faktu a význam každého pojmu. Atmosféra, jež udělala z uprchlické a migrační krize otázku národního bytí a nebytí, vybičovala zájem o téma do závratných výšin. S jistým odbytem mohou proto počítat publikace, které se pokusí vysvětlit základní pojmy, vybrat zásadní fakta a zasadit je do určitého smysluplného rámce – anebo takové, která to budou úspěšně předstírat.

Máme-li mluvit o tom, co se autorům „Stručného manuálu“ Václavu Klausovi a jeho letitému spolupracovníkovi Jiřímu Weiglovi povedlo, je třeba říci, že jejich esej je v první řadě vynikající ukázkou takového zručného marketingu. Je psána promyšleně srozumitelným a pojmově odlehčeným jazykem, nabízí jasné názory a nekomplikované postoje; díky malému rozsahu se dá přečíst za hodinu. První náklad byl rozebrán před Vánoci během několika dní, na dotisk se čekalo do druhé půle ledna.

Eman Ghaleb: Český národ není národem xenofobů a nenávistníků

17. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Proč musí být v ČR dospívající dívka podrobována takovémuto veřejnému tlaku? Proč musí být "vděčná", že s ní škola zachází jako s každým jiným, když to má být samozřejmost? Je to ostuda. (JČ)

Asi bych se měla nějak vyjádřit, co? píše Eman Ghaleb na Facebooku.

Nejdříve bych ale měla poděkovat každému, kdo mi vyjádřil podporu.

Tato podpora mi dala hodně velký argument pro ty, co si myslí, že Češi jsou národem rasistů a xenofobů. Nikdy jsem si to nemyslela a jsem přesvědčena, že jen menšina v sobě nese nenávist a to hlavně ze strachu, který jim neustále dodávají média. Jsem ráda, že se mi to potvrdilo a hodně lidí přesvědčilo, že ve většině je stále dobro.

Česko beru jako svůj domov. Narodila jsem se sice v Jemenu, ale od pěti let jsem v Čechách a od té doby jsem byla v Jemenu jen 3x na dovolené. Česko beru jako svůj domov, protože mi dalo hodně a jsem za to vděčná.

Jedna z mnoha věcí, kterých si velmi vážím,je možnost studovat na Gymnáziu v Teplicích. Jsem vděčná všem na gymplu za to, že se mnou zachází úplně stejným způsobem jako s ostatním studenty, bez žádných rozdílů nebo výjimek.

Děkuji svému řediteli (Zdeněk Bergman) nejen za jeho podporu, ale hlavně za to, že mnoha lidem dal naději, že na světě je stále spravedlnost.

Co se týče mého šátku, tak to pro mě není náboženský symbol, ale věc, která je součástí mě a mé identity. Opakuji se, že pokud by byl v Čechách nějaký zákon nebo stačí rozhodnutí od vedení školy, který by zakazoval zahalování ve škole , tak to respektovat budu. Do té doby budu na cestě svobody, které si vážím a myslím si, že svoboda je nejdůležitější věc pro člověka.

Ještě jednou díky

Na zprávy budu odpovídat postupně

slibuju

Zdroj: ZDE

PANAMA PAPERS:

Britský ministr financí: "Už jsem dal rozhovor jiné televizi, a tam se mě na tohle neptali"

17. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Na dotaz položený britskému ministru financí Georgi Osbornovi, proč nezveřejnil všechna svá daňová přiznání, odpověděl Osborne reportérce Channel Four News: "Už jsem poskytl rozhovor jiné televizní stanici a tam se mě na tohle neptali."

LIDI UŽ SKUTEČNĚ BLBNOU

Londýnský starosta Boris Johnson vyzval na schůzi stoupence Brexitu, aby šli umlčet živě vysílajícího televizního reportéra!

17. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Zdá se, že se lidé začínají chovat jako neuvěřitelní idioti nejen v České republice, nejen v USA, ale i v Anglii, kde stoupenci odchodu Anglie z EU jednají stále hysteričtěji.

Londýnský starosta Boris Johnson, který se nedávno přidal ke kampani pro odchod Anglie z EU - je obviňován, že to udělal z čistě osobních, kariérních zájmů, protože chce svrhnout Davida Camerona z funkce šéfa Konzervativní strany (donedávna se totiž Johnson vyjadřoval pro setrvání v EU) - se zachoval pozoruhodně podobně jako Donald Trump, když na shromáždění svých brexitových stoupenců vyjádřil nelibost, že ze shromáždění vysílá živou reportáž reportér Michael Crick pro Channel Four News, a vyzval své stoupence, aby Cricka umlčeli. "Může si vysílat, až já skončím svůj projev."

Podívejte se, co se stalo. Neuvěřitelné! (JČ)

Jak Noam Chomsky zradil syrský lid

15. 4. 2016

čas čtení 4 minuty


Známý kritik Izraele Norman Finkelstein kdysi napsal, že přechodovým rituálem "levicových odpadlíků", zejména těch, kdo údajně opustili levicové principy, je kritizovat Noama Chomského. Jak Finkelstein poznamenal, Chomsky "odráží idealistickou minulost stejně jako mizernou současnost, zatvrzelou připomínku, že kdysi mívali zásady... že se zaprodali, ale on nikoliv," napsal Sam Hamad.

Jan Čulík: "Čečija". Obávám se, že nové jméno ČR bude opravdu problém

16. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Sobota 14.15: Právě mi telefonovali z rozhlasu BBC a požádali mě o rozhovor o "změně jména" České republiky. Producentka publicistického pořadu stanice BBC Radio Four byla skutečně zmatena a překvapena, nechápe, proč se "ČR rozhodla přejmenovat", píše Jan Čulík.

Avšak známkou, že zavedení jména "Czechia" bude opravdu problém, bylo to, že pracovnice BBC to slovo vyslovovala "Čečija".

No, panebože... :(

Politikové mají povinnost jednat uvážlivě a nedělat pitomosti, v jejichž důsledku pak země získá takovou pověst, jakou má Borat.

Rozhovor BBC Radio Four s Janem Čulíkem o novém jménu České republiky, který se vysílal v sobotu v hlavním podvečerním zpravodajském pořadu rozhlasu BBC,  je ZDE, přímo na serveru BBC ZDE (od minuty 18.25)

OSTUDA EVROPY:

Papežových 12 uprchlíků přijatých do Vatikánu se rovná milionu v Británii a ve Francii, 600 000 v Polsku...

16. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Které ty země samozřejmě nepřijaly

Nelidští evropští politikové by si měli vzít příklad z papežovy výzvy požadující slitování. Je protizákonné a nemorální odmítat pomoc pro lidi, kteří potřebují ochranu.

In their official campaign, Czech Social Democrats whip up fear of refugees in the Czech Republic

16. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

This is a part of the official campaign of the ruling Social Democratic Party in the Czech Republic:

ARE YOU AFRAID OF THE MIGRATION CRISIS? Find out what concretely we are doing for your safety!

The Czech Social Democratic Party: Two years in government

WE PROTECT YOUR SECURITY

WE INCREASE STAFF NUMBERS IN THE ARMY AND IN THE POLICE

Our hearts beat on the left.

Further information...

Papež František si přivezl z Lesbosu do Vatikánu 12 uprchlíků

16. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta

Po návštěvě uprchlického tábora na řeckém ostrově Lesbos si papež František vzal s sebou do Vatikánu 12 syrských uprchlíků. Dohromady tvoří tři rodiny se šesti dětmi. Všichni tito uprchlíci jsou muslimové a během syrské války byly jejich domovy vybombardovány.

Vatikán vydal prohlášení, v němž se praví, že papež František chtěl učinit vůči uprchlíkům "vstřícné gesto" a přivítat je.

Na ostrově Lesbos uvízly nyní tisíce uprchlíků poté, co minulý měsíc uzavřela EU s Tureckem dohodu o snížení počtu uprchlíků přicházejících do Evropy.

Papež František řekl uprchlíkům žijícím v táboře Moria na Lesbosu, někteří z nichž čelí nezákonné deportaci zpět do Turecka: "Nejste sami."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pane Höschle, pane Cílku, pane Zemane, pane Fialo, vyjádřete se prosím

Kde jsou české elity, když "lidový soud" obnovuje Norimberské zákony?

16. 4. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Jsou okamžiky, kdy by se společenské elity měly postavit evidentnímu zlu, které chce většina ve jménu "společného dobra", "budoucnosti našich dětí" nebo třeba "zdravého rozumu" páchat. Domnívám se, že takový okamžik nastal, když je ředitel české školy vyzýván, aby vyloučil ze studia dívku na základě její etnické příslušnosti. Tady už nejde o "obavy těch nevinných, nevědoucích a v jádru dobrých lidiček", jak se snaží argumentovat někteří obhájci nároků české společnosti na xenofobii. Tady jde o snahu obnovovat Norimberské zákony, vylučovat lidi z veřejného prostoru na základě příslušnosti k rase, perzekvovat nevinné k uspokojení jakéhosi davového chtíče, který vyrostl ze zbabělosti českých politických a intelektuálních elit. Tytéž elity by se teď měly otevřeně vyjádřit a sdělit společnosti, co si myslí. Zda chtějí nadále podporovat hysterii, která se postupně mění v lynč, nebo zda si už uvědomily, jak daleko ve svém zbabělém populismu zašly.   

"Ochránci budoucnosti našich dětí"

Nepřidáš se k většině, páchá-li zlo

16. 4. 2016

čas čtení 3 minuty

Nemám tyhle diskuse rád. Přesto, že jsem učitel a těší mě vysvětlovat a diskutovat, nemám rád internetové (facebookové) dohadování. Anonymita prostředí totiž uvolňuje stavidla sebeovládání a technologie umožňuje „demokratické“ vyjadřování lidem, kteří vlastně nemají co říci – jen papouškují populistické a povětšinou značně hloupé názory. S lidmi, kteří mnoho rozumu nepobrali, se diskutuje těžce. Ale ještě horší je to s těmi, kteří jsou zaslepeni nenávistí. Pak totiž žádná sebepřesvědčivější, důkladná a přístupnou formou podaná argumentace nepadne na úrodnou půdu. Toho, kdo vaše argumenty nevnímá, nepřesvědčíte, napsal na svém facebookovém profilu ředitel Teplického gymnázia Zdeněk Bergman v reakci na požadavky českých "vlastenců", aby vyloučil ze studia studentku jen proto, že je arabského původu.

V posledních dvou dnech byla na facebooku rozpoutána lidmi, kteří se považují za ochránce „naší české budoucnosti a našich dětí“, jakási kampaň vyzývající mě, abych žáky školy, kterou vedu, „ochraňoval před muslimy a jejich propagandou“ a abych vyloučil ze školy žákyni, která toto nebezpečí představuje, a dokonce si dovoluje do školy nosit šátek. Taky jsem vyzýván, abych se k problému vyjádřil, ať je zřejmé, zda jsem zrádce nebo vlastenec.

Tak se tedy vyjadřuji: Na Gymnáziu Teplice žákyni, o níž se píše na facebooku (a v desítkách mailů, které mi přišly), skutečně máme. Je to slušné a bystré děvče. Na podzim 2015 jsem žákyni udělil pochvalu ředitele školy za „dobrovolnickou práci přispívající ke klidnému soužití s arabskými návštěvníky teplických lázní“. Z toho je snad zřejmé, jak o ní smýšlím.

Ještě poznámka k „islámské propagandě“ na naší škole: K všeobecnému vzdělání patří kromě jiného i orientace v oblasti náboženství. Za účinnou cestu v tomto (ale i ve vzdělávání všeobecně) považuji přímou konfrontaci žáků s realitou, na níž učitelé nejsou nositeli (sdělovači) poznaných pravd, ale zprostředkovateli kontaktů či průvodci hustým lesem informací. 

Proto není výuka organizována jen jako tradiční hodiny s výkladem učitele, ale často jsou zařazovány exkurze, návštěvy výstav, muzeí, památníků, besedy, přednášky odborníků, umělecká představení apod. 

Takovýchto prvků, jimiž obohacujeme vzdělávání, jsou ročně stovky. Některé akce jsou určeny i pro veřejnost - jako byl loni „muslimský víkend“, během něhož několik cizinců žijících v Česku představilo příchozím svou původní vlast a jehož součástí byla i přednáška odborníka z Orientálního ústavu AV ČR. Tato akce vyvolala bouři nevole (mezi internetovými bojovníky proti islamizaci Česka) a patrně i kvůli ní jsem opakovaně označován za zrádce národa. 

Kritici se vůbec nenamáhají se zjišťováním faktů, a tak samozřejmě nevědí (ačkoli je to vše na našem školním webu), že jsme spolupořadateli týdnů židovské kultury Teplický cimes, že zrovna teď je v aule výstava Židé v boji a odboji, že jsme pořádali vietnamské dny, že k nám do školy zveme představitele křesťanských církví - evangelické, pravoslavné, katolické a nejvíc československé husitské, že vyvěšujeme tibetskou vlajku, že máme volitelný předmět religionistika…

Přicházejí mi i maily, které mi děkují a povzbuzují a chválí, že jdeme na naší škole správnou cestou. Bohužel těch plných nenávisti, pomluv, nesmyslů a nadávek je o dost víc. Já se ale budu držet myšlenky obsažené v Talmudu: Nepřidáš se k většině, páchá-li zlo.

Zdeněk Bergman

Teplice, 14. dubna 2016

Co si britští muslimové myslí o novém filmu britské televize o muslimech

15. 4. 2016

čas čtení 4 minuty

Britská televize Channel Four tvrdí, že provedla "rozsáhlý a rigorózní výzkum ve snaze lépe porozumět názorům britských muslimů" a prezentovala je v hodinovém pořadu. Výsledky průzkumu jsme zveřejnili v Britských listech ZDE.

Deník Guardian se zeptal několika muslimů na jejich názor na tento televizní pořad. Odpověděli:

Nazia, 35: Dávám pořadu 1 bod z pěti. Byl nudný, nepřesný a senzacechtivý.

Kdyby se vysílal pořad s názvem "Co si britští ... (doplňte slovo) opravdu myslí", znělo by to diskriminačně a jako odsouzení. Muslimové netvoří jednotný názorový blok. Pákistánští muslimové často mají odlišné názory od arabských muslimů, afričtí muslimové mají jiné názory než malajští muslimové, a tak dál. Z jakých muslimů se skládal zkoumaný vzorek obyvatelstva? Sunnitů? Shiitů? Hanafiů? Hambaliů? Použít vzorek jen 1081 muslimů jako zástupce 3 milionů muslimů je pobuřující, zavádějící a nebezpečné.

ČR se zase proslavila

15. 4. 2016

čas čtení < 1 minuta



Pozoruhodně a poněkud nepochopitelně se Česká republika rozhodnutím svých politiků přejmenovat se na "Czechii" dostala opět do palcových zpráv mezinárodního tisku. Jan Čulík dostal hned tři žádosti o články a o rozhlasové vystoupení k této věci. První z těch článků vyšel na serveru The Conversation zde:

Czechia – is the Czech Republic’s new name real?

Potíž je, že čeští politikové neznají dobře angličtinu a nemohou tedy do cizího jazyka vnucovat neústrojný výraz s pochybnými komerčními konotacemi. Působí to trapně.

Merkelová schválila trestní vyšetřování německého satirika

15. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Německá kancléřka Angela Merkelová konstatovala v pátek, že dovolí trestní vyšetřování komika Jana Böhmermanna, který je obviňován, že ve svém televizním pořadu urazil tureckého prezidenta Erdogana. Zároveň však přislíbila, že zruší zákon, podle něhož by měl být Erdogan stíhán. Merkelová argumentuje, že umělecká svoboda je "základní právo".

Turecko v pondělí oficiálně požádalo Německo, aby zahájilo trestní stíhání proti Böhmermannovi, který tureckého prezidenta koncem března nazval ve svém televizním pořadu "kozomrdem".

Do jaké míry je Izrael namočen do rwandské genocidy?

15. 4. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Důvodné podezření, že izraelská vláda v roce 1994 ve velkém zasílala zbraně do občanskou válkou, potažmo genocidním běsněním zmítané Rwandy, by podle mého mínění mělo vévodit headlinům západních sdělovacích prostředků. Kdyby šlo o Rusko, Čínu nebo další „darebácké státy“, bylo by to jaksi v rámci západního bontonu. Neděje se tak, jelikož Izrael měl vždy poněkud výsadní postavení, a to i přes sílící kritiku ze strany řady vládních i nevládních institucí po celé Evropě. Taktéž skutečnost, že Židé a předkové mnoha Izraelců byli vystaveni jedné z nejhorších genocid v historii, automaticky Izrael nezbavuje jakéhokoliv podílu na masových zvěrstvech, jež by se daly označit za genocidu. Avšak vlády jednotlivých států ve světové aréně nejednají altruisticky, mnohdy se dopouštějí děsivých zločinů, nehledíce na to, že obyvatelstvo, jimž vládnou, kdysi neuvěřitelně trpělo rukou někoho úplně jiného.

Spojené státy se nezbláznily. Jen se víc podobají Evropě

15. 4. 2016

čas čtení 4 minuty


Pro většinu Evropanů je dnes cesta do USA něco jako přistání na Marsu. I nejsofistikovanější političtí analytici nedokážou najít hlavu ani patu. Uráží je vzestup Donalda J. Trumpa, je pro ně záhadou přitažlivost demokratického socialismu Bernieho Sanderse pro mladé americké voliče a jsou zmateni nesentimentální zahraniční politikou prezidenta Obamy vyhýbajícího se rizikům, napsal Ivan Krastev.

Puč v Brazílii

14. 4. 2016 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

V neděli dojde v Brazílii k puči. Víme to předem, protože jde o spiknutí, které se nám otevřeně odehrává před očima. Pětašedesátičlenný parlamentní Výbor pro odvolání prezidentky hlasoval v poměru 38-27 ve prospěch jejího odvolání, což umožní, aby o této věci hlasovala celá sněmovna. Je pozoruhodné, že 36 z 65 členů odvolacího výboru je samo obviněno z korupce. Návrh na odvolání prezidentky nyní půjde do senátu, kde se o něm bude debatovat a hlasovat.

Po čtrnácti letech levicové vlády, která osvobodila 40 milionů lidí z hluboké chudoby a umožnila jim vstoupit do nižší střední třídy (třídy C, jak ji nazýváme v Brazílii) nalezly opozice a tradiční střední vrstva způsob jak skoncovat s demokraticky zvolenou vládou.

Vysvětleme to jednoduše:

Česko Tesco, Czechia Nokia

15. 4. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Ministerstvo zahraničí přišlo s nápadem změnit na mezinárodním poli značku, kterou propaguje. Namísto "Czech Republic" to má napříště být "Czechia". Znamená to pokus demonstrovat úroveň problémů, na něž Černínský palác ještě stačí?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2016

2. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

V březnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 66 703.15 Kč

Zůstatek byl koncem března  2016 125 437.72 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

22656