Zkorumpovaný brazilský parlament svrhl nezkorumpovanou prezidentku Rousseffovou

18. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová utrpěla v neděli drtivou porážku. Nepřátelský a zkorumpovaný brazilský parlament hlasováním schválil její odvolání. Schválilo to 367 poslanců v parlamentě s 513 poslanci.

Konzervativní opozici se tak podařilo svrhnout demokraticky zvolenou prezidentku ani ne v polovině jejího funkčního období. Rousseffová bude nyní muset na 180 dní odstoupit a vláda Dělnické strany, která vládne v Brazílii od roku 2002, bude muset alespoň dočasně ustoupit pravicové vládě, kterou povede viceprezident Michel Tenner.

Nejděsivějším okamžikem v děsivé situaci byla chvílem kdy věnoval Jair Bolsonaro, ultrapravicový poslanec z Rio de Janeira, svůj hlas Carlosu Brilhante Ustrovi, plukovníku, který řídil mučicí jednotku Doi-Codi v době brazilské diktatury. Roussefová byla obětí tohoto mučení.

Eduardo Bolsonaro, Jairův syn a také poslanec, chválil v parlamentě generála, který provedl r. 1964 vojenský puč.

Poslanci byli zváni pojednom k mikrofonu organizátorem sesazení Rousseffové, evangelikálským konzervativcem Eduardem Cunhou, který je sám obviněn z křivého svědectví a z korupce, a každý z nich veřejně odsuzoval prezidentku.

Pro její odvolání hlasoval Paulo Maluf, který je na rudém seznamu Interpolu za spiknutí. Pro její odvolání hlasoval i Nilton Capixiba, který je obviněn z propírání špinavých peněz. Pro její odvolání hlasoval i Silas Camara, který je vyšetřován za falšování dokumentů a krádeže peněz ze státních fondů.

Drtivá většina poslanců, která hlasovala pro odvolání prezidentky, je zapletena do kriminální činnosti, avšak je chráněna poslaneckou imunitou.

Parlamentní jednání odhalilo, do jaké míry je demokracie v Brazílii fraškou: tamější Strana žen nemá jedinou poslankyni, jen poslance, a Pokrokově socialistická strana patří k nejpravicovějším stranám v parlamentě.

Popularita Roussefové silně poklesla v důsledku ekonomické recese, politického chaosu a vyšetřování korupce v ropném podniku Petrobras, do níž jsou zapleteny téměř všechny hlavní politické strany.

Rousseffová byla odvolána na základě záminky, že před posledními volbami si dočasně vypůjčila ze státních bank finanční prostředky, čímž státní účty vypadaly zdravěji než ve skutečnosti. Tento minimální přestupek zneužila zkorumpovaná politická třída, která je notoricky známá, že páchá vážné zločiny, k převzetí moci. Asi třetina poslanců dolní komory brazilského parlamentu je vyšetřována za trestné činy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7544

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2016