Co vše by mohlo spustit odhalení role Saúdské Arábie v teroristických útocích z 11. září 2001?

20. 4. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Skutečnost, že okolnosti atentátů z 11. září 2001 nebyly dosud spolehlivě objasněny, vyvolává jak spoustu legitimní kritiky, tak konspirační teorie všeho druhu. Co se geopolitického rámce týče, je asi důležitější si uvědomit, že tyto útoky rozpoutaly Američany vedenou globální válku proti terorismu, která rozvrátila Blízký východ, poskytla úrodnou půdu pro vznik a rozmach Daeše ZDE, a jíž podle různých údajů mohly padnout za oběť statisíce až dva milióny lidí ZDE. Nedávno ve Spojených státech na popud senátora Chucka Schumera a dalších politiků vznikla iniciativa, jež má objasnit úlohu klíčového spojence Bílého domu, Saúdské Arábie, v teroristických útocích z 11. září 2001.

Vrcholní představitelé saúdskoarabské monarchie s krajní nelibostí nesou snahy amerických politiků prosadit v Kongresu zákon, který by mohl objasnit roli Rijádu v teroristických útocích z 11. září 2001. ZDE. Saúdové Bílému domu kvůli tomu hrozí, že odprodají americké investice v hodnotě stovek miliard dolarů, jež mají k dispozici. Komise, jež byla ustanovena proto, aby vyšetřila okolnosti atentátů z 11. září 2001, dospěla k závěru, že neexistuje žádný důkaz o tom, že by byl některý z vrcholných politiků Saúdské Arábie do těchto útoků zapleten. Nicméně Bílý dům čelí silným tlakům, aby odtajnil 28-stránkovou část zprávy, jež nebyla nikdy publikována z důvodů národní bezpečnosti USA ZDE.

Zdá se ale, že Rijád příliš obav, že by takový zákon mohl projít, mít nemusí, protože Obamova administrativa silně lobbuje za to, aby Kongresem neprošel, a to s lakonickým odůvodněním, že by ohrozil americké investice v zámoří ZDE.

Obamův kabinet tímto „vstřícným“ gestem vůči svému klientovi sídlícímu v Rijádu názorně ukazuje, že ekonomické zájmy a politické spojenectví jsou nadřízeny úsilí o vysvětlení pozadí nejděsivějšího teroristického útoku, k němuž kdy došlo na půdě Spojených států. Lobbistické tlaky Bílého domu pobouřily nejen některé z amerických zákonodárců, ale i pozůstalé po obětech atentátů. To je samozřejmě čirý pragmatismus, co naplat; ovšem fakt, že Obamova vláda straní Saúdům před vlastními občany, je přinejmenším zarážející.

Na druhou stranu, kdyby měl Rijád čisté svědomí, nemusel by zbrkle vyhrožovat svému mocnému spojenci „stornováním“ investic ve výši 750 miliard dolarů. Takto ale pohlaváři saúdskoarabské monarchie nejednají; jejich myšlení je příliš svázáno extrémistickou wahhábistickou doktrínou. Není žádným „státním tajemstvím“, že Rijád dlouhé dekády tuto nedemokratickou ideologii vyváží do celého světa a slovy Bernieho Sanderse zde podněcuje fundamentalismus, jenž je i inspirací pro fanatiky z Daeš ZDE.

Americký ministr zahraničí John Kerry již v únoru tohoto roku prohlásil, že kdyby byl navrhovaný zákon v Kongresu schválen, vznikl by „hrozný precedent“, na jehož základě by se soudním řízením nemusely vyhnout ani USA, jež by tak byly zbaveny „suverénní imunity“, jak stojí psáno v listu The New York Times ZDE. To je naprosto klíčové sdělení, neboť Kerry opisem říká, že zločiny mocných tohoto světa, zejména Spojených států a jejich spojenců, musejí zůstat nepotrestány, děj se co děj.

Vypadá to, že by mělo být zabráněno těm, kteří trpí jak pod knutou saúdskoarabské tyranie, tak kvůli americké zahraniční politice, aby se mohli domoci spravedlnosti a právní satisfakce. Ano, Kerry má dozajista pravdu v tom, že by přijetí navrhovaného zákona představovalo „hrozný precedent“, ovšem nikoliv pro obyčejné Američany, Saúdy, potažmo Jemence, Pákistánce, Libyjce, Syřany a další oběti politiky Washingtonu a Rijádu, ale pro jejich imunitou obdařené politické představitele.

0
Vytisknout
6091

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2016