Co kdyby se začaly objevovat plakáty, zakazující českou identitu?

6. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Zkuste si tak trochu představit, jak byste reagovali, kdybyste na ulici najednou uviděli tento symbol. (Třeba kdybyste se vydali na nákup do Lipska či do Mnichova. Zas tak překvapivé by to bohužel nemuselo být, a může se to ještě stát, protože dost lidí na Západě nepovažuje Čechy či Poláky za součást Západu. Pokud dojde k destabilizaci střední Evropy, nejsem si jist, zda budou Češi prchající odtamtud přijímáni v západních zemích tak pozitivně jako po roce 1968...)

Plakáty problematického seskupení IVČRN přeškrtávající mešitu jsou úplně stejnou negací kulturní a osobní identity nevinných a slušných lidí. Právě proto se útoky na osobní, etnickou a kulturní totožnost v trestních řádech civilizovaných zemí zakazují, protože jde o negaci hlubinných totožnostních rysů, které dotyčného jedince definují svou podstatou a tu změnit nemůže.

Rozhovor Britských listů 8:

Dluhové otroctví ve společnosti blahobytu

5. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Rozhovor Jana Čulíka s bezdomovcem Petrem Bukalem. Jak lidi dokáže česká společnost zničit.



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. června 2015.

K ÚMRTÍ SPISOVATELE LUDVÍKA VACULÍKA

Ludvík Vaculík: "Já vůbec neřeším ten Západ. Mně je to úplně jedno, jak je to tam"

15. 11. 2004 / Jan Čulík

čas čtení 14 minut

Rozhovor, který se vysílal ve Svobodné Evropě v roce 1990.

Janu Čulíkovi v Praze poskytl rozhovor spisovatel Ludvík Vaculík. Diskuse se účastnil i spisovatelův syn Martin Vaculík, který žije v Paříži, a krátce do něho zasáhla i autorka Lenka Procházková, s níž Ludvík Vaculík tehdy žil.

K ÚMRTÍ SPISOVATELE LUDVÍKA VACULÍKA

Obrodný proces v Semilech

20. 8. 2004 / Ludvík Vaculík

čas čtení 28 minut

Pan Hádek především odmítl tvrzení, že toto shromáždění někdy soudruha Nyklíčka něčemu dvacet let učilo. To ho učila komunistická strana, která se řádně zprofanovala. Ať se ve svých rozpacích obrátí na stranu, tam ať mu to vysvětlí a nás nestraníky ať nechají na pokoji. Za všecko, co se stalo, může jedině KSČ, protože každého, kdo proti tomu promluvil, dala zavřít. - S klidnou tváří a jakoby i s důvěrou vyslechla obec toto objasnění páně Hádkovo: "Ano, vykradl jsem lékárnu, ale tenkrát jsem byl mladší a udělal jsem to z blbosti. Věřte, že dnes bych to už neudělal! Poněvadž jsem rozumnější. A co se toho pána týče, kterého jsem shodil do řeky, soudruh Nyklíček tu neřekl, proč jsem ho tam shodil, a že jsem k tomu měl své dobré důvody. Jestliže jsem byl syčák, tedy jsem tento Klub založil proto, že už syčák nechci být."

Ve snaze opravit nepravdivé tvrzení, že Pražské jaro, ukončené invazí v srpnu 1968, bylo jen "interním bojem mezi frakcemi v komunistické straně", publikujeme s autorovým svolením, vynikající, klasickou reportáž Ludvíka Vaculíka "Obrodný proces v Semilech". Z tohoto textu se dovíte, "jak to skutečně bylo". Vzhledem k tomu, že po letech z textu vyvstávají některé problémy, které jaksi existují i ve "svobodné" české společnosti dodnes, člověk si klade otázku, zda skutečně za všechno mohl komunistický útlak, anebo zda určité chování je spíš charakteristickým rysem české společnosti? Nebo lidské společnosti obecně? V každém případě to stojí za úvahu. Vraťte se nad tímto nesmírně autentickým textem do doby před 36 lety:

Jan Čulík

DOKUMENT

Dva tisíce slov

6. 6. 2015 / Ludvík Vaculík

čas čtení 16 minut

Pravda nevítězí, pravda prostě zbývá, když se všecko ostatní prošustruje.

Nejdřív ohrozila život našeho národa válka. Pak přišly další špatné časy s událostmi, které ohrozily jeho duševní zdraví a charakter. S nadějemi přijala většina národa program socialismu. Jeho řízení se však dostalo do rukou nepravým lidem. Nevadilo by tolik, že neměli dost státnických zkušeností, věcných znalostí ani filozofického vzdělání, kdyby aspoň byli měli víc obyčejné moudrosti a slušnosti, aby uměli vyslechnout mínění druhých a připustili své postupné vystřídání schopnějšími.

Komunistická strana, která měla po válce velikou důvěru lidí, postupně ji vyměňovala za úřady, až je dostala všechny a nic jiného už neměla.

Saúdskoarabský Nejvyšší soud potvrdil trest 1000 ran bičem a 10 let vězení pro nezávislého bloggera

7. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Navzdory obrovské vlně kritiky ze zahraničí potvrdil saúdskoarabský Nejvyšší soud trest 1000 ran bičem a 10 let vězení pro bloggera Raifa Badawiho. V březnu vyjádřila Saúdská Arábie "překvapení a zklamání" nad mezinárodní kritikou tohoto trestu.

Saúdské ministerstvo zahraničí tehdy vydalo prohlášení, v němž odmítlo zahraniční zasahování do vnitřních záležitostí.

V roce 2012 byl Badawi zatčen a obviněn z "urážení islámu prostřednictvím elektronických kanálů". Čtyři roky Badawi provozoval server Liberální saúdská síť, v níž vedl debatu o náboženských a politických otázkách.

Badawi byl potrestán letos v lednu 50 ranami bičem, ale další bičování bylo odloženo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ultrapravicové skupiny napadly pochod homosexuálů v Kyjevě

7. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Desítky neznámých útočníků napadly pochod za práva homosexuálů v Kyjevě a zranily několik jeho účastníků a policistů. Útočníci v sobotu dopoledne házeli kouřové bomby a bomby se slzným plynem na 300 demonstrantů. Bylo zraněno pět policistů a čtyři účastníci pochodu.

Turecko očekává možná zlomové volby

6. 6. 2015 / Konstantinos Dimelis

čas čtení 12 minut

V nedělních (7.6.2015) parlamentních volbách v Turecké republice půjde o hodně. Po dlouhých třech volebních obdobích může totiž islamistická a konzervativní vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) ztratit většinu v 550členném jednokomorovém parlamentu. A protože se zahraniční politika AKP, tj. turecké vlády, stále více odklání od kemalistického sekulárního odkazu a Západu směrem k islámským zemím, a snaží se stát se prestižní reprezentantkou a vůdkyní muslimských zemí, nejlépe v reformované RB OSN, pak následná změna turecké vlády může pozměnit současný rovnovážný stav regionálních velmocí na Středním východě.

Tsipras: Hrozí odchod Řecka z eurozóny

6. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Řecký premiér Alexis Tsipras obvinil věřitele, že činí "absurdní" požadavky

Řecký premiér Alexis Tsipras varoval, že dochází čas na to, aby bylo Řecko zachráněno před bankrotem a před odchodem z eurozóny. Řecko tak bude hlavním tématem jednání politiků ze skupiny G7, kteří se sejdou v Bavorsku.

Ruská pravoslavná církev přerušila veškeré styky se skotskými a francouzskými protestanty

6. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Ruská pravoslavná církev oznámila skotské protestanské církvi Church of Scotland tento týden, že s ní přerušuje všechny oficiální styky, protože skotští protestanté akceptují homosexualitu. To je, zdůrazňuje ruská pravoslavná církev, pro ni nepřijatelné. Generální shromáždění Church of Scotland totiž nedávno hlasováním schválilo, že dovolí osobám registrovaným v homosexuálním partnerství, aby se stávali duchovními a děkany Church of Scotland.

Olomoučtí studenti se na obranu zahraničních mediků ozvou

5. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Dobrý den, dovolte mi reagovat na tento článek. Jsem vyučující většiny studentů z ćtvrteční a páteční události minulý týden na olomouckém Horním náměstí. Osobně se sama sebe také ptám slovy nadpisu dalšího Vašeho článku.

Jsem ve spojení s představiteli studentských organizací UP v Olomouci a vím, že se chystá společné prohlášení na obranu zahr. spolužáků, bohužel s časovou prodlevou kvůli zkouškovému období.

Znepokojuje mě, že příslušníci Policie ČR na olomouckém Horním náměstí momentálně "doprovází" každého "exoticky" vyhlížejícího studenta, občana, turistu. Snažíme se naše studenty uklidnit tím, že se jedná o jejich bezpečnost, ne o to, že by měli být podezřelí. Naši zahr. studenti se nás ptají, zda po návratu z prázdnin se budou moci cítit v Olomouci bezpečně a budou zde vítáni.

Mě osobně mrzí, že se k celému incidentu veřejně nevyjádřilo vedení města Olomouce, města, které v nejbližších dnech hostí/bude hostit mezinárodní festival Svátky písní a ME ve fotbale do 21 let, mezi jejímiž účastníky se zajisté najdou také muslimové.

Mgr. Lenka Podhorná

Centrum pro výuku cizích jazyků LF UP v Olomouci

Proč IVČRN naplňuje skutkovou podstatu verbálních trestných činů

5. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Nesmírně znepokojujícím jevem, prokazujícím, že Česká republika nepatří tak úplně k civilizovanému Západu, je vznik a velká internetová podpora skupiny Islám v České republice nechceme, která svou činností a svými hoaxy opakovaně naplňuje skutkovou podstatu verbálních trestných činů. V České republice je trestným činem vyvolávat nenávist vůči náboženství či etnické nebo kulturní skupině.

Z Facebooku

5. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Zastavil jsem se dnes u stánku "Islám v ČR nechceme" a začal s nimi diskutovat. Za chvíli si to ke stánku přihasil jakýsi mladý muž, plivnul na petici, rozkopl stánek a utíkal pryč. Jeden z antiislamistů nelenil a rozběhl se za ním, chytil jej pod krkem, načež následovala divukrásná diskuze, která se nesla ve stylu:

"Tebe by měli poslat do pracovního tábora, ty fašisto!"

"Ne, ty seš fašista a tebe by měli poslat do pracovního tábora!"

Za malou chvíli ke stánku přistoupil mladý arabský muslim (student medicíny), chvíli dění pozoroval a pak se mě zeptal, co že to tam ti lidi vyvádí, vždyť správné je přeci respektovat všechny lidi, názory a náboženství.

A celé nám na to krásně svítilo, naše zlaté české sluníčko.

PŘEČETLI JSME:

"Svoboda podvádět pro nás není prázdné slovo"

5. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Osobujeme si také právo způsobovat rakovinu plic druhotným kouřením u zaměstnanců restaurací, konstatuje ODS

Citace z pátečního tiskového prohlášení ODS:

Registrační pokladny jsou návratem do časů udavačství. Pokud zákazník nebude důvěřovat obchodníkovi, že odeslal účtenku do centrálního počítače, má využít web určený k udávání. To je pro nás všechny, pro které svoboda není jenom prázdné slovo, naprosto nepřijatelné.
Dalším příkladem snah socialistické vlády zasahovat do soukromí lidí je návrh na plošný zákaz kouření v restauracích, barech a na koncertech. Nenechme si namluvit, že socialistické vládě jde o zlepšení zdraví obyvatel. Jejím cílem je mít větší moc nad našimi životy.

Žádní olomoučtí studenti nepodpořili zahraniční studenty, kteří se stali terčem útoku IVČRN

5. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

"Co mám dělat, když jsem muslimka?"

Bydlím bohužel u Horního náměstí v Olomouci a každý den vidím, kolik lidí podepisuje tu petici IVČRN. IVČRN má ten stánek u cukrárny, kterou vlastní buď Makedonci nebo Albánci (poznám to podle přízvuku). Předpokládám, že to by to mohli být i muslimové, píše nám čtenářka z Olomouce. Přímo jsou tam svědky své diskriminace.

Napadlo mě, že k tomu stánku IVČRN půjdu a řeknu jim, že jsem muslimka z Bosny. Zajímá mě, co oni na to. Ale bude to jen experiment, protože jsem běloška.

Zajímavé je, že nikdo z olomouckých studentů nepodpořil ty zahraniční studenty, kteří se o minulém víkendu stali terčem útoku aktivistů z IVČRN.

Britské listy by se měly věnovat zítřejší návštěvě papeže v Sarajevu. Papež pojede do Sarajeva a nikoliv do 100% katolických měst, jak doufaly chorvatské katolické úřady. Zjevně si návštěvu v Bosně papež vybral schválně, aby vyjádřil podporu všem komunitám - katolíkům, pravoslavným, muslimům i židům.

Vlastně chápu antiislamistické Čechy...

5. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

"Vlastně chápu všechny Čechy, kteří se velmi obávají muslimských a afrických imigrantů, píše Jan Fikáček, bývalý šéf české organizace Mensa. Chápu to proto, že jsem byl před 11 lety asi podobný, když jsem se vydal do Evropy. Někdy jsem se lekal černochů na ulicích, i když to byli diplomati s daleko lepším vzděláním a postavením, než jsem měl já. Vlastně já jsem byl ta náplava oproti nim, bez místního jazyka nebo bez alespoň angličtiny, nezaměstnaný. (Samozřejmě, že dost imigrantů bylo na mé úrovni, ba níž, ale bylo směšné, že já nezaměstnaný a jazykově nevzdělaný, nově příchozí, jsem měl rasistické předsudky i proti lidem, kteří tu žili dávno před mnou, měli vysoké příjmy na rozdíl ode mne, perspektivní zaměstnání, (mluvili na rozdíl ode mě) také dokonale francouzsky a anglicky a měli přinejmenším stejně dobré vzdělání jako já).

Těch 11 let bezproblémového života mezi muslimy a Afričany mě prostě muselo změnit. Zvláště když jsem mezi nimi poznal i lidi s opravdu úžasným rozhledem, jazykovým vybavením a kulturou. Takových je jistě menšina, ale to je mezi Čechy přece taky. A nezlehčuju extrémismus, jen ukazuju, že se s ním běžný člověk prostě nesetká, i když žije "v centru" muslimského náboženství."

Jak by lidi měli přemýšlet nad IVČRN

5. 6. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Ty otázky, které by si měla klást veřejnost v souvislosti s projektem „Islám v České republice nechceme“, jsou tyto: islám není nějaká věc, která by se dala uchopit a vyvézt pryč za hranice, islám jsou lidé, věřící muslimové – vyhostíme je, zabijeme je, donutíme je k tomu, aby změnili svou víru? Tohle jsou metody násilné rekatolizace, tak byl vyhnán z naší země Ján Ámos Komenský, když odmítl změnit svou víru, která byla v té době považována katolíky za víru zvrácenou, již je nutno vyřezat z národa jako vřed. Záleží v moderní společnosti na tom, jakou náboženskou víru kdo zastává, nebo na tom, jak se chová?

Je Olomouc jeden velký myšlenkový koncentrační tábor?

4. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Vedení Lékařské fakulty univerzity v Olomouci vydalo šokující prohlášení týkající se víkendového "incidentu", kdy si někteří zahraniční studenti na Horním náměstí v Olomouci stěžovali na nenávistnou kriminální rasistickou kampaň skupiny Islám v České republice nechceme a jeden z nich se pokusil (!) strhnout jeden plakát IVČRN, obsahující urážlivé výroky a hate speech. Za tento pokus (!) o stržení tohoto plakátu ho údajně vyšetřuje Policie ČR. Trestné verbální činy, které páchá IVČRN, však nikdo nevyšetřuje.

Rozhovor Britských listů 7:

Proč si v zahraničí pletou Českou republiku s Čečenskem

29. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Už čtyři sta let se poměry v Čechách určují ze zahraničí. Neměli by Češi usilovat o to zahraniční mocnosti ovlivňovat ku svému prospěchu?

Diskuse Jana Čulíka a Bohumila Kartouse na aktuální téma



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. května 2015.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

1. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Motto:

"Ty budeš ty migranty živit že se jich tak zastáváš? ne? tak drž hubu zmrde..." Michal Maršík.

(Pozn. red. Přichod imigrantů do jiné země VŽDYCKY pro tu zemi znamená hospodářské oživení, protože přistěhovalci pracují daleko intenzivněji než místní lidé. Přinášejí také nové nápady a myšlenky. Např. mezi nejbohatšími Brity je celá řada přistěhovalců z třetího světa. V Británii také přistěhovalci působí ve vysoké politice, ku prospěchu země.)



Britský konzervativní ministr obchodu a průmyslu Savid Javid

Britský stínový labouristický ministr obchodu a průmyslu Chukka Umunna

Vážení čtenáři,

dovolím si vám opět po určité době připomenout, že provoz Britských listů není zadarmo. Financují si ho čtenáři sami, kteří tak určují, jestli má v českém prostředí fungovat nezávislý analytický deník.

Máme zato, že v šířící se hysterii v České republice (opakovaně mi píší čtenáři, že je správné, že Němci byli v roce 1945 v Československu vražděni a vyháněni z domovů, protože - včetně malých dětí - nesli kolektivní vinu za předchozí nacistická zvěrstva! - jiní se iracionálně děsí údajné "muslimské invaze", která "zničí naši kulturu"). Třetí, protože jsou - jistě právem - nespokojeni s postkomunistickým režimem v ČR, z toho nelogicky vyvozují, že musejí podporovat ruský agresivně autoritářský režim Vladimíra Putina.

Proti hysterické hrůze z jinakosti a iracionálnímu zkratkovitému myšlení musíme trpělivě předkládat věcné a racionální argumenty.

Myslíme si, že v rychle se destabilizující České republice i Evropě je Britských listů zapotřebí dnes více než během jejich celé dosavadní téměř dvacetileté existence.

Pokud s tím souhlasíte, přispějte prosím na jejich provoz finančně.

Podle Google Analytics si Britské listy měsíčně otevře cca 300 000 individuálních čtenářů (individuálních IP adres).

Finančně však přispívá cca 150 lidí.

Za případný příspěvek děkujeme. Prosíme, pošlete ho na náš účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Jan Čulík

šéfredaktor

Řecko se přiblížilo odchodu z eurozóny: odložilo splátku 300 milionů euro Mezinárodnímu měnovému fondu

5. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Aktualizace pátek 9.00: Řečtí ministři zdůraznili v pátek ráno, že nemají mandát pro vyčlenění Řecka z eurozóny.

Řecko se přiblížilo k bankrotu a k možnému odchodu z eurozóny poté, co informovalo Mezinárodní měnový fond, že v pátek neuskuteční očekávanou dluhovou splátku ve výši 300 milionů euro.

Atény překvapily MMF tvrzení, že zamýšlejí spojit v červnu čtyři platby v celkové výšce 1,6 miliard euro a uhradit je až koncem měsíce.

Děravý rozpočet UNRWA vyvolává napětí mezi uprchlíky

5. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Organizace OSN pro pomoc uprchlíkům (UNRWA) dál vyzývá dárce, aby financovali masivní díru v jejím rozpočtu, ale bez okamžité pomoci bude muset brzy zastavit podporu bydlení pro palestinské uprchlíky, kteří odešli ze Sýrie do Libanonu, varovala agentura. Zatímco kritika ze strany Palestinců eskaluje, ředitel UNRWA v zemi navštívil ve čtvrtek největší uprchlický tábor.

Jordánsko: WFP musí znovu snížit potravinové dávky pro syrské uprchlíky

5. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Agentura OSN World Food Programme (WFP) ve středu vyjádřila znepokojení nad dopady dalšího potenciálního snížení plateb na výživu 450 000 syrských uprchlíků v Jordánsku. Ti původně dostávali 20 jordánských dinárů měsíčně (asi 650 Kč) na osobu, dnes však již mnozí berou jen polovinu uvedené částky a hrozí další snižování kvůli nedostatku peněz.

České bezpečnostní orgány jsou dlouhodobě pod vlivem islamofobní propagandy, těžko od nich očekávat racionální přístup

4. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Když se začtete do řady veřejných vyjádření bývalých či současných představitelů tohoto státu spjatých s ministerstvy vnitra a obrany, vyjádření týkajících se islámského světa, najdete velmi mnoho předsudků, až extrémních, řadu nemístných zjednodušení a především velmi přehnaný pocit existenciálního ohrožení. To je s největší pravděpodobností kromě jiných faktorů také důsledkem dlouhodobého cíleného propagandistického působení zahraničních vlivových struktur na české bezpečnostní složky. V minulosti v tomto směru dvě cizí mocnosti, každá z vlastních důvodů, úzce spolupracovaly - a mnozí představitelé jejich zájmů dokonce byli společní pro obě lobby. To již v současnosti naštěstí není pravda, protože zájmy těchto mocností se stále více rozcházejí. Nicméně výsledky minulého snažení jsou zde.

Jak vidí němečtí televizní komici Velkou Británii:

4. 6. 2015

čas čtení 5 minut

Naštěstí se německá televize ZDF Českou republikou nezabývá. Pokud by to udělala, její přístup k uprchlickému problému by viděla tak sžíravě jako postoj londýnské konzervativní vlády. Je to ostuda.



Britské ministerstvo vnitra navrhlo, aby byly všechny čluny s uprchlíky prostě poslány zpět. Abyste mi rozuměli: Anglie podporuje myšlenku solidarity. Ale anglickým způsobem.

David Cameron: "Je důležité, aby Velká Británie stála v čele se svým námořnictvem, a zachraňovala životy. Avšak nebudeme poskytovat lidem azyl. Nicméně je zachráníme a odvezeme je do Itálie a do dalších zemí."

Aby se tu dalo žít I.

5. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Nakladatelství Susa 2015.

První díl výběru textů, které autor v posledních jedenácti letech publikoval především na internetovém deníku Britské listy.

O často i velmi provokativních myšlenkách k tématům společnosti obecně a české zejména s ním bude polemizovat Stanislav Novotný, zakladatel Křesťanskodemokratické strany a bývalý policejní prezident.

O neméně provokativních analýzách aktuálního ukrajinského vývoje bude s autorem polemizovat Jaroslav Bašta, bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině.

Prezentaci bude moderovat filmová dokumentaristka Lenka Ovčáčková.

18. června 2015 19:00, Literární kavárna, Praha 1, Řetězová 10.

Rusko přechází k válečné ekonomice

4. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Pokud cíle Vladimira Putina zůstávají záhadou, je tomu tak proto, že to tak ruský prezident zamýšlí.

Podle údajů, které zkompiloval Bloomberg, alokuje bezprecedentní množství tajných peněz do zrychlení největšího ruského programu vyzbrojování od studené války. Součástí rozpočtu Ruské federace jsou takzvané černé výdaje - schválené, ale nikoliv konkrétně směrované. Tato část rozpočtu se od roku 2010 zdvojnásobila a nyní podle odhadu Gajdarova institutu tvoří 21 % všech schválených výdajů, neboli 3,2 bilionů rublů.

Pár slov o konci ministra Chládka

4. 6. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 3 minuty

Jakým ministrem M. Chládek byl? To musí posoudit jiní. Já sám jsem se nikdy nepovažoval za experta na školství. Ale coby sociální pedagog jsem čas od času přišel s nějakým podnětem (např. posílení role výchovných poradců), o který jsem se pak chtěl s M. Chládkem podělit.

Sociální demokracii čeká první výměna na postu ministra. Ve své funkci má skončit ministr školství Marcel Chládek. Jeho odvolání navrhl prezidentovi premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Důvod? M. Chládek se údajně choval hrubě k zaměstnancům svého ministerstva.

Zpráva Zvláštní monitorovací mise OBSE z 3. června 2015: Boje kolem Marinky

4. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Ráno 3. června propukly boje kolem města Marinka kontrolovaného vládou (23 km západojihozápadně od centra Doněcku). Mise pozorovala pohyb velkého množství těžkých zbraní v oblastech kontrolovaných "Doněckou lidovou republikou" - obecně západním směrem ke kontaktní linii - poblíž Marinky, před bojem a během něj. K obnovení klidu došlo brzy večer.

Žádný seriozní demokrat nemůže ignorovat Snowdenova odhalení

4. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Americký Kongres schválil Zákon o svobodě a částečně omezil pravomoci výzvědných služeb shromažďovat hromadná data o životě amerických občanů. To ospravedlňuje Snowdenova odhalení, bez ohledu na to, zda byla legální či ne, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins.

Sirotci pravdy, dezertéři lásky – VI. část

4. 6. 2015 / Josef Brož

čas čtení 15 minut

úvodní fotografie z filmu Anonymous (2011). „Proč hledět na Lunu, když zahlédli jsme Slunce?“

Ušetřím Odettu (pro příště) dalších analýz. Už i tak si připadám jako uzurpátor, frustrovaný jedinec, bez velké invence, jemuž dotyčná stále píše, a slovům přikládá větší váhu, než jsem se nadál, neboť podle všeho jsem ji, jak napsala: „literárně znásilnil/zprznil“. Má z velké části pravdu, ano, dalo by se to vyložit i takto, ale soudím, že se plete v podstatném: přeceňuje totiž svůj význam. V mých očích je jako Slunce: mnohem krásnější, inteligentnější, pronikavějšího úsudku, než jak jsem ji v minulých dvou dílech Sirotků pravdy a dezertérů lásky, část IV: ZDE a část V.: ZDE vypodobnil. A ctihodní čtenáři, kteří tomu cyklu věnují pozornost, si toho jistě všimli (mezi řádky).

Postaví se Češi proti neuvěřitelné vlně rasismu?

3. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Velkým zklamáním je neuvěřitelná vlna rasismu, kterou v České republice vyvolala možnost, že země bude požádána, aby přijala snad několik stovek uprchlíků, kteří nyní prchají před válkou a útlakem přes Středozemní moře z Afriky.

Doufal jsem, že Češi jsou civilizovaný a humánní národ. Zdá se však, že vlna krutého individualismu, která přežila z normalizace a kreativně se mnohonásobně rozšířila po pádu komunismu, nese své plody. Plody nese i dlouholetá uzavřenost české komunity před vnějším světem. Alarmující je odpor místního obyvatelstva proti jakékoliv jinakosti, stejně jako nesmyslný a iracionální strach před islámem.

Na světě žijí miliardy muslimů a mnoho milionů z nich ve zcela pokojných a často silně prosperujících společnostech (především těch v jihovýchodní Asii). Islamistický extremismus nemá nic společného ani s náboženstvím, ani s islámem.

Je velmi nepříjemným překvapením zjistit, že česká společnost se v těchto dnech projevuje jako nesnášenlivá, zlá, krutá a rasistická komunita. Pohrdavé výroky o "čmoudech" a "holých prdelích" nejsou českého národa hodné. Jsou i neférové: uprchlíci jsou často daleko vzdělanější než Češi, kteří na ně rasisticky plivou. Jak k tomu přijde syrský zubní chirurg, který jako uprchlík skončil v Brně, aby se na něho Češi dívali pohrdavě jen proto, že má tmavší pleť než oni? Masaryk, Komenský, Havlíček a Hus by se obraceli v hrobě.

Vystoupí na veřejnosti čelní představitelé dnešní české společnosti, aby tento nešťastný dojem korigovali?

Dubčekovo fašistické NATO

3. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Česká republika i Slovensko si u ruské vlády oficiálně stěžovaly na film odvysílaný ruskou televizí, který podal historii roku 1968 jako příběh "fašistického povstání podporovaného NATO" a tvrdil, že se v Praze tehdy po sovětských vojácích střílelo z budovy Národního muzea ZDE. Podle této verze za invazí nestály imperiální zájmy Moskvy v její středoevropské gubernii, ale Dubčekovo fašistické NATO.

Dopis Sobotkovi:

Chovejte se civilizovaně a přijměte uprchlíky

3. 6. 2015

čas čtení 6 minut

Sousední Bavorsko, srovnatelné velikostí a počtem obyvatel s Českou republikou, přijalo jen v loňském roce 25 667 žadatelů o azyl.

Vážený pan Mgr. Bohuslav Sobotka, předseda vlády České republiky

Úřad vlády ČR nábřeží Edvarda Beneše 4, 118 01 Praha 1

25. 5. 2015

Vážený pane premiére,

obracíme se na Vás s žádostí, aby vláda ČR přehodnotila svůj postoj k přijímání uprchlíků. Domníváme se, že současná politika České republiky není v souladu se základními principy lidskosti a poškozuje náš stát politicky i ekonomicky.

Nejsem rasista, ale...

3. 6. 2015 / Andrew Stroehlein

čas čtení 4 minuty

Po Čechách v současnosti koluje podivné rčení. Kdykoliv začne rozhovor o Češích a o Romech, mnoho lidí v České republice, jak se zdá, často používá obratu "Nejsem rasista, ale..." a pak mluví dál a často docela rasisticky.

Často užívají tito lidé pojem "rasista" v těchto případech ve významu "šiřitel nenávisti". Je také jasné, že jen velmi málo lidí překypuje nenávistí. Lidé zcela zjevně nechtějí, abych si o nich myslel, že jsou nenávistní, a to, že mluví s cizincem, jen zvyšuje jejich citlivost vůči této otázce.

Tento - dodnes aktuální - článek vyšel v Britských listech poprvé dne 28. září 1998 ZDE

Do Doněcku se vrátila válka

3. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Dnes ve 4:38 ráno začala z obytných oblastí Doněcku intenzívní palba těžkých zbraní na pozice ukrajinské armády.

Odpoledne ohlásila ruská armádní televize Zvězda návrat války do Doněcku v plném rozsahu ZDE.

V Súdánu se prohlubuje ozbrojený konflikt

3. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Násilí v oblasti Dárfúru se vrátilo na úroveň nevídanou za posledních deset let. Více než 150 000 lidí muselo letos opustit své domovy. Kromě toho v regionu vypukla spalničková epidemie.

Kauza Snowden a kult rebela bez příčiny

3. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V březnu letošního roku informoval USA Today o interní situaci v redakci deníku Guardian ZDE. Alarmující stav tam zašel tak daleko, že bylo fakticky zakázáno zpochybňovat roli Edwarda Snowdena a zkoumat záležitosti spojené s jeho působením v Rusku. To se letos promítlo do procesu výběru nové šéfredaktorky, protože členové redakce s nezpochybnitelnou Snowdenovou heroizací nesouhlasili.

Evropský parlament reagoval na ruské sankce vlastními zákazy

3. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz v úterý oznámil, že ruský velvyslanec při EU má nyní zakázán přístup do této instituce. Jde o odvetu vůči zákazu cestovat do Ruska uvalenému Moskvou na 89 evropských občanů, z nichž mnozí jsou kritiky Kremlu.

Odstoupivší šéf FIFA bude vyšetřován kvůli úplatkům a "malým domů"

3. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Předseda FIFA Sepp Blatter, který včera rezignoval, je americkými vyšetřovateli zahrnut do kauzy korupce v organizaci, kterou vedl, oznámila americká média. Vyšetřování bylo zahájeno minulý týden, kdy došlo k zatčení sedmi představitelů FIFA ve Švýcarsku. Jsou součástí skupiny čtrnácti obviněných osob.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2015

2. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

V květnu 2015 přispělo 146 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 35 258,16 Kč. Příjem z reklamy byl 23 115 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2015 165 038,78 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
54346