Human Rights Watch v Bruselu je šokována:

Neuvěřitelné výroky Chovance a Zemana

3. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

"Co je děsivější? Že Miloš Zeman šíří nesmyslné konspirační teorie, anebo že ministr vnitra Chovanec je hrdý na to, že nepomáhá uprchlíkům?"

"Namísto toho, aby prokazovali státnickou moudrost, politickou odpovědnost a základní lidskost, Chovanec a Zeman šíří konspirační teorie za účelem vyvolávání strachu a zvedají obří mravokárný ukazováček, jímž míří na lidi prchající před válkou a násilím. Je to stejnou měrou trapné a děsivé," konstatuje Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch v Bruselu. Human Rights Watch šíří Zemanovy i Chovancovy výroky do světa:

Takovýmto obětem zjevně Chovanec chce upřít vstup do České republiky: "Žena v Afghánistánu ukamenována za předmanželský sex": "Politik s minimálním smyslem pro lidskost by se ptal, co jeho země může udělat na pomoc těmto zoufalým lidem. Neříkal by, že je hrdý, že nepomáhá!"

HRW:

Zeman si prostě vymýšlí jeden nesmysl za druhým. Prezidentský mluvčí stále ještě nedodal zdroje pro jeho absurdní výroky

3. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

Berete si to, Češi, a Evropané, na svědomí?

Budeme si muset zvyknout na to, že lidé v Evropě budou nyní ve velkých počtech umírat, vystaveni mrazu bez přístřeší

3. 11. 2015

čas čtení 10 minut

Situace s uprchlíky v Evropě je alarmující. Lidé budou v přicházející zimě umírat po tisících. V kontextu této situace je zvlášť obscénní, jak o uprchlické krizi informují česká média. Rekordně nejobscénnější jsou ovšem Parlamentní listy. Hanba všem, kdo se neštítí pro tento hnusně nelidský, odporný server  psát, nebo mu poskytovat jakákoliv vyjádření či informace.

Jakou mají rasisté, zbabělci a nenávistníci vlastně strategii? Uprchlická krize je nejzávažnější krizí současné Evropy. Musí ji vyřešit evropští politikové společnou rozumnou a koordinovanou akcí, jinak se Evropská unie rozpadne do nenávistných, navzájem proti sobě bojujících, autoritářských nacionalistických států. Úřady mimo Rakousko, Německo a skandinávské země nedělají na pomoc uprchlíkům skoro vůbec nic. Je opravdu možné připustit vytvoření kategorie podřadných lidských bytostí, osob "vinných" jen tím, že prchají před vražděním a pronásledováním, které budou nyní na hranicích Evropy umírat mrazem? Nevrací to do centra pozornosti hrůzu druhé světové války, kdy někteří lidé umírají v koncentračních táborech, zatímco jiní se spokojeně bavili a užívali si života? (JČ)

Jsem znepokojen počasím. Bojím se, že se obrátí vítr. Bojím se, že bude ohrožen život těchto ubohých lidí. Mám starosti s tím, jak si poradíme. Mrtvé bude nutno pohřbívat. Snažíme se připravovat nový hřbitov.

Spyros Galinos, starosta ostrova Lesbos

Doufám, že úřady situaci zvládnou. Jestliže ne, budeme si muset zvyknout na to, že lidé v Evropě budou umírat vystaveni mrazu bez přístřeší. Uprchlíci nemají dobrý imunitní systém. Mnoho z nich je už nemocných. Brodili se řekami, aby se sem dostali

Ike,německá dobrovolnice u slovinské nevládní organizacce Adra

Je mlha, mrholí a oni musejí jít dál. Jsou naprosto vyčerpáni a někteří už nemohou udělat ani krok. Je to apokalyptická situace.

Inge Schult, dobrovolnice z Lucemburska.

Nemůžeme spát a nemůžeme jíst, protože pokaždé, když jím, bych chtěla, aby jejich děti mohly jíst se mnou.

Jelica, 86, občanka chorvatského města Ključ

Na řecký ostrov Lesbos přijelo v říjnu 111 000 uprchlíků. O předminulém víkendu zasáhla bouře tábor Moria nedaleko hlavního města Lesbosiu Mytilini. Dospělí a děti omdlévali na podchlazení. Někteří onemocněli gangrénou. Rodiče balili děti do pytlů na odpadky, aby je udrželi v suchu.

Ve večerních hodinách teplota klesá. V táboře Kara Tempe na Lesbosu, kde je asi 2000 Syřanů, nechrání lidi skoro nic před studeným počasím.

Zimou se třesoucí rodiny se shromažďují kolem provizorních ohňů a dospělí zoufale hledají přikrývky a teplejší šatstvo pro děti. Veškeré stany jsou plné, takže noví příchozí jsou nuceni usínat na studené zemi a obkládat se kusy lepenky proti zimě.

Přichází zima: Nová krize pro uprchlíky v Evropě

2. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Obrovské počty lidí přicházející do Evropy ve stejnou dobu jako zima vyvolávají obavy z nové, vážné humanitární krize v Evropě. Zimní počasí přichází do Evropy rychleji, než jak evropští politikové rozhodují. Minulý týden rozhodl summit EU a balkánských států o zavedení určitých opatření včetně přístřeší pro 100 000 lidí.

Avšak do Evropy přicestovalo letos neoficiálními a nebezpečnými způsoby 700 000 uprchlíků a migrantů. Desetitisíce lidí, včetně nemluvňat a velmi starých lidí, uvízly bez přístřeší v počasí, kdy přichází první noční mráz. Hrozí podchlazení, zápal plic a nakažlivé choroby. Zoufalství uprchlíků, snažících se zachránit své rodiny, sílí.

Vzniká hašteření o přikrývky. Davy uprchlíků nyní sledují kriminální živly, které se snaží z nich vytáhnout nezletilé osamocené dívky pro obchod s bílým masem.

Vysoký úřad OSN pro uprchlíky rozdává balíky havarijní pomoci pro přežití bez přístřeší, ale počet lidí, kterým může OSN pomoci, je v důsledku jejího rozpočtu omezený.

Peter Bouckaert, ředitel organizace Human Rights Watch pro mezinárodní krize, varuje, že po celé trase do Evropy přes Balkán skoro nikde nepomáhají evropské instituce a lidé v nouzi jsou nuceni spoléhat jen na dobrou vůli dobrovolníků, od nichž jediných dostávají potraviny, šatstvo a lékařskou pomoc.

Evropa je naprosto nepřipravena na tuto krizi. "Hrozí riziko kolapsu, " varovala Federica Mogherini, zahraniční ministryně EU. "Jestliže nevytvoříme k řešení této krize celoevropské instituce, propadneme iluzi, že to budou moci vyřešit jednotlivé národní státy, což zjevně nefunguje."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Další nesmysl od MIloše Zemana

"Migrace je řízená invaze"

3. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Další Zemanova fantazie - čirý výmysl - který šíří strach a nenávist, píše Andrew Stroehlein z Human Rights Watch v Bruselu. Stejně jako to jeho tvrzení, že "z 90 procent jsou to ekonomičtí migranti". Zeman není schopen nabídnout žádné důkazy žádné "řízené invaze, která má rozvrátit evropské sociální, kulturní, ekonomické i politické struktury". Doufám, že čeští novináři budou požadovat pro toto tvrzení důkazy. Prezident žádné země si nemůže prostě jen vymýšlet nesmysly, aby děsil lidi. Musí předložit důkazy, nebo svá tvrzení odvolat."

Jan Čulík k tomu dodává: Andrew Stroehlein se obrátil na prezidentskou kancelář s žádostí, aby vysvětlila, na základě jakých vědeckých studií tvrdí Miloš Zeman, že "90 procent uprchlíků jsou ekonomičtí migranti": Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček odpověděl, že to řekl ministr Chovanec. :) Na další námitku z Bruselu, že to Ovčáček nemůže myslet vážně, že HRW požaduje prokázané, vědecké důkazy, Ovčáček už neodpověděl.

29342

Přečetli jsme

Stánek dobrovolníků pomáhajících uprchlíkům byl napaden fotbalovými fanoušky

3. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

"Na pražském hlavní nádraží působí už přes dva měsíce skupina dobrovolníků, která pomáhá uprchlíkům. Ze strany uprchlíků se nikdy nesetkali s žádným projevem násilí a nenávisti. Kéž by se to dalo říct o českých vlastencích!", píše ve svém blogu Zuzana Schreiberová a přidává fotografie toho, jak "hrdinové" poškodili stánek poskytující informace a pomoc uprchlíkům. Na stánku byla v tu chvíli samotná dvacetiletá žena. Ačkoliv byla policie incidentu přítomna, nijak nezasáhla.

Pozn. redakce.: Akt fyzického násilí vůči těm, kteří pomáhají lidem v nouzi, je opovrženíhodný. Je nepochopitelné, že český stát prostřednictvím své bezpečnostní složky takové chování toleruje. Policisté jednají pravděpodobně v důsledku výroků některých českých politiků, kteří nepřímo nenávist vůči lidem v nouzi schvalují. Naposledy tak učinil prezident Miloš Zeman, který vážně tvrdil, že uprchlíci jsou organizováni k tomu, aby zničili evropskou kulturní, sociální, ekonomickou a politickou strukturu.

Zdroj ZDE

Denně nyní žádá v Evropě o azyl 700 dětí

3. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Z údajů organizace UNICEF vyplývá, že v Evropě letos požádalo o azyl více než 190 000 dětí

Až 700 dětí denně žádá nyní podle organizace UNICEF v Evropě o politický azyl. Je to ve srovnání s rokem 2014 dvojnásobný počet. UNICEF apeluje na britského premiéra Davida Camerona, aby udělal víc pro tyto nejzranitelnější uprchlíky před příchodem zimy. Děti by měly být ochráněny před násilím. UNICEF upozorňuje, že konflikty na Blízkém východě nutí stále větší počty rodin, aby se pokusily o stále nebezpečnější cestu do Řecka a pak Evropou.

Každé desáté dítě v dnešním světě vyrůstá ve válečné zóně. Je to 230 milionů dětí.

Bývalý britský voják čelí pěti letům vězení, že se pokusil odvézt čtyřletou holčičku ze špíny tábora v Calais do Anglie k jejím příbuzným

3. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Rob Lawrie, 49, bývalý britský voják čelí až pěti letům vězení ve Francii za to, že se pokusil odvézt čtyřletou holčičku ze špíny tábora v Calais do Anglie k jejím příbuzným. Snažil se provézt čtyřletou Bahar Ahmadi do Británi k jejím příbuzným, kteří tam žijí legálně.

Lawrie uvedl, že Bahar byla jednou z prvních osob, s níž se v otřesném táboře v Calais seznámil, když tam začal vozit pomoc pro uprchlíky a pomáhal tam stavět pro ně přístřešky.

Lawrie, otec čtyř dětí, uvedl, že začal pomáhat uprchlíkům, když uviděl fotografii tříletého Ajlana Kurdiho, jehož mrtvolu vyplavilo moře na turecké pláži. Řekl: "Ta fotografie mě zničila. Zavřel jsem svůj podnik na čištění koberců a koupil jsem malý kamion. Apeloval jsem na lidi, aby mi začali dávat pomoc pro uprchlíky v Calais a dostal jsem obrovské množství šatstva, spacích pytlů a stanů."

Nejezděte vlakem z Prahy do Ostravy - můžete přijít o život

3. 11. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Poté, co při nárazu vlaku jedoucího rychlostí 140 km do kamionu na železničním přejezdu ve Studénce zahynuly tři osoby, české úřady ani nenapadlo, aby přejezd nahradily mimoúrovňovou křižovatkou. Samozřejmě, že na přejezd budou vjíždět další a další řidiči. 23. října uniklo další vozidlo srážce jen o asi dvě až tři vteřiny.

České úřady se nezajímají o to, aby občanům zajistily bezpečnost. Projevilo se to už při metanolové aféře. V civilizované zemi by smrt tří lidí na přejezdu v červenci vedla k okamžitému rozhodnutí vybudovat na daném místě mimoúrovňovou křižovatku. Nikoliv však v České republice.

Nejezděte vlakem z Prahy do Ostravy. Ve Studénce i na jiných, archaických přejezdech můžete lehce přijít - péči (spíše nečinností a ignorací) české vlády o život.

Na přejezd ve Studénce vjel na červenou další kamion ZDE

Czech Home Secretary: I am pleased that no refugees are now coming to the Czech Republic. It is probably because of our harsh approach

3. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

No refugees are coming to the Czech Republic now. I have seen they have a map where the Czech Republic is crossed out, said the Czech social democratic Home Secretary Milan Chovanec and continued:

The migration crisis will have fatal consequences for Europe. I am frightened by the disunity of the European countries. I am frightened by the change in the attitude of the large countries. Madame Merkel by offering to accept all the refugees has moved the pendulum to the left and now signals are coming that Germany is about to go move the pendulum to the right. I do not necessarily share President Zeman's views warning us that sharia law will be introduced in the Czech Republic and people's hands will be cut off, but the President just describes what the people genuinely think. It is true that the Czech Republic currently has no refugee problem. Whether this is because we are behaving more harshly than other countries or because we are not on the immigration route, I don't know. But the Czech president uses a language which people understand. When he speaks about the migration crisis, people trust him more.

Slovakia detains some 400 refugees for many weeks. We detain some 450. Slovakia treats the refugees almost exactly as the Czech Republic. But no one criticises Slovakia because they keep quiet about it.

We must detain the refugees, including children, because they have broken the law. International covenants allow us to detain them. If all European countries adhered to the European law, no illegal immigrants would have entered the Czech Republic. Because these people would have been detained in the first safe country they have entered, they would have been registered there. With the exception of a couple of politicians, the Czech Social Democratic Party stands firmly behind me on this.

Europe must give up the notion of immigrant quotas and must hermetically seal the external borders of the European Union. Europe is a little island of positive deviation. There are three billion people living in destitution in the world. During the first stage, some twenty, but maybe sixty million of them will want to come to Europe. We must send a clear signal: Europe is not open to everyone, but only to those who really need it. We should help war refugees, but only some twenty, thirty percent of these people are escaping war. We must tell all the others that they do not have a chance in Europe, we will deport them.

Source in Czech HERE

V říjnu zemřelo ve válce 1 771 Syřanů

3. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Nevládní organizace Syrská síť pro lidská práva oznámila, že během října ve válce zahynulo nejméně 1 771 Syřanů. Režimní síly a jejich spojenecké milice zabily 1 284 lidí, z nichž 793 byli civilisté, včetně 153 žen a 158 dětí. To znamená, že režim v průměru zabil 5 dětí denně. Ženy a děti tvoří přes 39 % civilních obětí, což indikuje záměrné útoky prorežimních sil na civilisty.

Rozhovor Britských listů 29:

Jak se žilo v Československu v šedesátých letech

30. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta




Do třetice tentokrát hovoříme se Štěpánem Steigerem, komentátorem Britských listů a čtyřiadevadesátiletým svědkem dvacátého století. Bohumil Kartous s ním mluví o tom, jak se žilo v Československu v šedesátých letech. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. října 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Czech President Zeman: Migration is an organised invasion

2. 11. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Migration is an organised invasion whose aim is to break down the European social, cultural, economic and political structures. It is well organised. It is not spontaneous. There will come a time when the Czech army will have to act to defend the borders of the Czech Republic," said the Czech President Miloš Zeman during his visit to the Czech city of Pardubice on Monday.

Source in Czech ZDE

Začala už nová, globální, apokalyptická hospodářská krize?

2. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Od roku 2007 vzrostla světová zadluženost o 57 bilionů dolarů, píše v deníku Guardian ekonom Paul Mason. John Maynard Keynes kdysi napsal, že peníze jsou "vazbou na budoucnost". Mínil tím, že to, co děláme s penězi, je signál ohledně toho, co si myslíme, že se stane v budoucnosti. To, co děláme s úvěry od globální krize r. 2008 je, že je rozšiřujeme daleko rychleji než roste ekonomika. To lze dělat racionálně pouze potud, pokud si myslíme, že budoucnost bude daleko bohatší než je přítomnost.

Erdogan obnovil parlamentní většinu. Na změnu ústavy však zřejmě nedosáhne

2. 11. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Strana AKP tureckého prezidenta Erdogana potřebovala k získání parlamentní většiny obsadit 276 poslaneckých křesel, ke změně ústavy 367 křesel a k vypsání referenda, jímž by mohla obejít změnu ústavy, 330 křesel. Ačkoliv přesné výsledky tureckých voleb budou publikovány teprve za 11 - 12 dní, po sečtení 99,21 % hlasů v neděli v noci měla vládní AKP se ziskem 49,36 % odevzdaných hlasů obdržet 316 křesel.

To by znamenalo, že AKP bude sice moci obnovit vládu jedné strany, nicméně na hlavní cíl prezidenta Erdogana, změnu ústavního systému na (polo)prezidentský, nedosáhne. K tomu jí chybí 14 hlasů. A kterákoliv jiná politická strana by byla nesmírně stupidní, kdyby v tom Erdoganovi napomáhala.

Psychiatr Höschl blábolil v ČT za aktivní podpory moderátora

2. 11. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vytvořený obraz nepřítele mají snižovat detailnější informace. Máme jich samozřejmě dost (!), a proto vůbec nejsme "v pravém a nejširším slova" smyslu xenofobní, protože skvěle přijímáme Asiaty (!) a i když by to s Romy mohli být lepší, vlastně se nic hrozného neděje (!!).

Lidé prostě jen mají oprávněný strach z usekávání hlav (!), eo ipso se nedivme, že tu nechtějí ty muslimské uprchlíky(!).

Ale to prosím není nic špatného, generalizovat radikální projevy terorismu na celou jednu kulturu či náboženství je podle psychiatra Höschla, omnipotentního experta emanujícího tu do oblasti kulturologie (!), tu do teorie médií (!), z lékařského hlediska naprosto v pořádku.

Pan moderátor pravděpodobně také podlehl autoritě bílého pláště a místo, aby inkoherentně blábolícího hosta konfrontoval, pokorně jej nechal předkládat jeho zmatenou diagnózu současné společenské atmosféry.

Výjimečný příspěvek ČT k jejímu zachování....Zdroj: ZDE

Dušičky a představa posmrtného života

2. 11. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Lidé si často představují, že posmrtný život je útěšná představa, protože prostě život nějak pokračuje i po smrti, není místo něj prázdné nic. Vybavuji si v té souvislosti poučný příběh o posmrtném životě, který mi utkvěl v mysli při čtení nějaké protestantské teologické knihy: sedlák vede zbožný a spořádaný život a když zemře, zjistí, že jeho život beze změny pokračuje. Je velmi spokojený s takovou odměnou. Nicméně po tisíci letech stále stejného života začíná být nespokojený a stěžuje si svatému Petrovi: tohle má být ráj!? A Petr odpovídá: nikoli, jsi přece v pekle.

Několik dobrých rad pro manažery

2. 11. 2015 / Aleš Zuzaňák

čas čtení 5 minut

Slovo manažer je v češtině, na rozdíl od angličtiny, složeno ze dvou částí. Je to mana a sloveso žrát.

Není proto divu, že se většina lidí chce stát manažerem. A tomu odpovídá i zvýšená nabídka vzdělávacích oborů na nejrůznějších středních a vysokých školách. Každý student takové školy chce být manažerem, ale ještě neví čeho.

Za posledních pět dní se utopilo 50 lidí, snažících se dostat do Řecka

2. 11. 2015

čas čtení 3 minuty



Utopené oběti vrhají šokující světlo na evropskou imigrační politiku. Poté, co se v pátek utopilo u řeckých břehů 22 lidí, řecký premiér Alexis Tsipras obvinil evropský kontinent z "neschopnosti bránit své hodnoty" tím, že nenabízí lidem namísto nebezpečné plavby bezpečnou cestovní alternativu.

Krize, která vzniká na jižní periferii Evropy, se v neděli prohloubila: řecké pobřežní hlídky oznámily, že při zoufalém pokusu dostat se přes moře na Západ zahynulo dalších 11 uprchlíků, většinou dětí. Počet utonulých nezadržitelně roste.

Z řeckého ostrova Samos přicházejí zoufalé záběry záchranářů, vytahujících mrtvé děti z kabiny šestimetrového člunu poté, co se při plavbě z Turecka převrátil. "Nalezli jsme 11 utopených mrtvol, 10 z nichž uvízlo uvnitř kabiny člunu," uvedl jeden člen pobřežní stráže. Mezi mrtvými byla 4 nemluvňata, dvě děti a čtyři ženy.

Mrtvolu dívky, která z lodi vypadla, moře později vyplavilo na ostrově.

Svět na křižovatce: OSN a Červený kříž varují

2. 11. 2015

čas čtení 3 minuty


Generální tajemník Organizace spojených národů Pan Ki-mun a předseda Mezinárodního výboru Červeného kříže Peter Maurer vydali bezprecedentní společné varování ohledně dopadu dnešních konfliktů na civilisty - a vyzvali k neprodlené a konkrétní akci proti lidskému utrpení a nedostatku bezpečí.

Oficiální reakce na umírání uprchlíků v gumových člunech je ostudná

31. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Když jsem poprvé slyšela v rozhlase zprávu o tom, že se v Egejském moři potopil člun, uvědomila jsem si, že můj nouzový telefonát tureckým pobřežním strážím toho odpoledne se zřejmě týkal právě tohoto člunu, píše v deníku Guardian Justine Swaabová z organizace Crossing Channels. Často telefonuju koordináty takových uprchlických člunů v nouzi ze své základny v Amsterdamu. Jsem dobrovolnice a zakladatelka organizace Crossing Channels, která je zprostředkovatelem mezi uprchlíky, dobrovolníky, humanitárními pracovníky a záchrannými týmy. Z potopeného člunu bylo zachráněno rekordních 242 životů. Avšak 40-60 lidí zahynulo. To je strašné.

Britský herec Benedict Cumberbatch ohromil diváky útokem na politiky kvůli jejich nečinnosti při uprchlické krizi

30. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Známý britský herec Benedict Cumberbatch, mj. představitel Sherlocka Holmese v moderní verzi televize BBC, hraje v současnosti Shakespearova Hamleta v londýnském Barbicanu.

Po každém představení při děkovačce pronáší projev k divákům a žádá je, aby přispěli finančním darem na syrské uprchlíky. Dosud diváci reagovali tak, že celkem věnovali 150 000 liber.

Skutečné činy slavných fotbalistů pozornost mediálních dělníků v ČR netáhnou

29. 10. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Před několika dny vzbudila ve Velké Británii velký zájem zpráva, že Ryan Giggs a Gary Neville, dva slavní bývalí fotbalisté Manchesteru United, nechají v budově, kterou koupili, přes zimu místní bezdomovce. Jde o skutečné hvězdy, o nichž české sportovní deníky psaly mnohasetkrát v souvislosti se sportovními výsledky, soukromým životem a podobnými kravinami. Když konečně udělají něco významného, v podstatě nikdo si toho nevšímá: ČTKRespekt a obskurní web soukromé společnosti. Vše bez komentářů a pravděpodobně bez sledovanosti. Jen článek v respektu obsahuje nějaké podrobnější informace. Podle mediálního archivu Newton Media, ani podle Google News žádné další záznamy, přitom podle Googlu o tom psala všechna velká média nejen v Británii, ale i specializovaná sportovní média v zahraničí. Přitom se jedná o možná nejvýznamnější počin, který mají oba fotbalisté na svědomí. Absurdní? Nikoliv, to je přece svět, v němž mediální informace nejsou hodnoceny podle závažnosti, ale podle předpokládaného zájmu, sledovanosti a tedy míry kapitalizace. Ono by to možná čtenáře i zajímalo, jenže robotické uvažování editorů v českých médiích jim brání informovat o podstatných událostech. Giggs s Nevillem se tak dostanou do širšího povědomí zase až když se to bude týkat fotbalu...

29339

Stručný životopis jednoho z nejvýznamnějších vědců

Dvě múzy Alberta Einsteina

29. 10. 2015 / Zdeněk Slanina

čas čtení 18 minut

Německé město Ulm ležící na Dunaji má nejen nejvyšší kostelní věž na světě, ale v r. 1879 se stalo i rodištěm Alberta Einsteina. V r. 1967 zde byla založena univerzita, která, když uplynulo 50 let posmrtné ochrany Einsteinových osobních práv, se chtěla přejmenovat na jeho univerzitu. Leč příslušné zemské ministerstvo školství to nepotvrdilo. Možná to bylo z etických důvodů, neb neokázalý Einstein si nepřál, aby se nějaká instituce jmenovala po něm, a připustil jen jednu výjimku - Albert Einstein College of Medicine. Ostatně, už po roce rodina přesídlila z Ulmu do Mnichova, kde Einsteinův otec přešel od podnikání ve výrobě přikrývek k rozvodu elektřiny. Prvně se firmě dařilo, ale nakonec zkrachovala, a došlo k přesunu za dalším podnikáním do Milána.

Pomůže vítězství populistické pravice k oživení skutečné levice v Polsku?

Nezřetelné důsledky Kaczyńského vítězství

30. 10. 2015

čas čtení 4 minuty

"I v této atmosféře pravicové jednotvárnosti lze zaznamenat nějaké signály pozitivních důsledků voleb," píše ve svém hodnocení pro Britské listy polský sociolog Wojciech Wozniak z Univerzity v Lodži. Vedle zřetelných obav a rizik poukazuje jak na možnou obrodu polské levice, tak na některé překvapivě pozitivní návrhy vítězné populistické strany Právo a spravedlnost.

Kontrast dnešních dnů

Mrtvé nemluvně vylovené na ostrově Lesbos, demonstrace proti uprchlíkům v Praze

30. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Skutečnou uprchlickou krizí je, že někteří lidé umírají, zatímco někteří jiní lidé je za to nenávidí

Jinými slovy: Skutečnou uprchlickou krizí je, že někteří lidé umírají, zatímco někteří jiní lidé je zato nenávidí, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch v Bruselu

Co se to děje? Proč ztrácejí lidé zdravý rozum?

30. 10. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

O vzdorném odporu vůči faktům, jak v Česku, tak jinde

V Anglii (nikoliv v celé Británii, ale v jižní Anglii) existuje silná, iracionální touha odejít z Evropské unie. Je motivována nesmyslnou představou, že se Anglie může vrátit do své minulost z devatenáctého století, kdy "vládla světu" prostřednictvím Britského impéria. Ty představy jsou samozřejmě nesmyslné, dnešní situace je úplně jiná. Mimo jiné nevnímají angličtí euroskeptici, protože jsou posedlí jen Londýnem a jižní Anglií a vůbec nezohledňují například názory Skotů, že pokud by Anglie hlasovala pro odchod z EU, Skoti, kteří chtějí v EU zůstat, by hlasovali pro odchod z Británie a Anglie by se stala izolovaným irelevantním ostrůvkem na kraji Evropy.

Jde mi ale o něco jiného: o vzdorné odporování faktům. Ve čtvrtek varoval obchodní zástupce USA Michael Froman, že představa, že by si Británie mohla po odchodu z EU vyjednat vlastní soukromou obchodní dohodu s USA, je naprosto mylná. USA neuzavírají bilaterální obchodní dohody s jednotlivými zeměmi a Británie po odchodu z EU by byla vystavena v USA stejným dovozním přirážkám jako Čína či jiné země, které nejsou v EU. Znamenalo by to, že britský export do USA by byl o několik procent dražší než export ze zemí EU a nemohl by v amerických obchodech zboží z jiných zemí EU konkurovat. V pátek varovala ratingová agentura Standard & Poor Británii, že její odchod z EU by znamenal snížení její úvěrového hodnocení o dva stupně. (Pokud by výrazně pokleslo úvěrové hodnocení Británie, jak silně by asi po odchodu z EU pokleslo úvěrové hodnocení České republiky?)

Ruský historický revizionismus a evropská bezpečnost

30. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Rusko dnes provedlo testy celé tzv. jaderné triády ZDE. Otestována byla řídící centra, došlo k cvičnému odpálení strategických jaderných nosičů z ponorek i pozemního stanoviště, strategické bombardéry Tu-160 odpálily na polygony střely s plochou dráhou letu - a další střela s plochou dráhou letu typu Iskander-K byla odpálena z kosmodromu Kapustin Jar. Testy naposledy zmíněného typu jaderného nosiče (z kategorie pozemních střel s plochou dráhou letu) výslovně zakazuje Smlouva o raketách středního a kratšího doletu (INF) z roku 1988, již se Moskva chystá vypovědět. Kromě toho se prezident Putin nechal slyšet, že je třeba v Rusku obnovit prostředky individuální protichemické a protiradiační ochrany ZDE.

Jinak řečeno, Moskva buď chce, aby si svět myslel, že chystá jadernou válku - nebo se na ni doopravdy připravuje.

Evropská politika dystopie

30. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Rostoucí vlna antiliberalismu a nacionalismu hrozí rozbít Evropskou unii. Naléhavě je zapotřebí ekonomická strategie na posílení poptávky, na vytváření pracovních příležitostí a růstu, varuje Nouriel Roubini, profesor podnikání na New York University:

Vítězství konzervativní Strany zákona a spravedlnosti v Polsku potvrzuje nové postoje v Evropě: Vzestup antiliberálního státního kapitalismu, v jehož čele stojí populističtí pravicoví autoritáři. V Rusku se tomu říká putinovská politika, v Maďarsku orbánovská, v Turecku erdoğanovská, Itále se stále ještě zotavuje z berluscioniovského desetiletí. Brzo budeme mluvit v případě Polska o kaczyńskiovské politice...

Jsou to všechno variace na totéž téma: K moci se dostává nacionalistický předák, když je ekonomická krize nahrazena chronickou stagnací. Tento zvolený autoritářský politik začne omezovat politické svobody tvrdou kontrolou médií, zejména televize. A pak (ve Francii to zřemě bude i žena, Marine Le Penová) zavede politiku, která je proti Evropské unii (přestože jeho země je jejím členem) a proti dalším institucím nadnárodní správy.

Pokračování na stránkách Project Syndicate v češtině ZDE

Lékaři bez hranic ke zničení nemocnice v Jemenu

30. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

26. října byla několika nálety zasažena nemocnice v severním Jemenu, kterou podporujeme. Nálety provedla Saúdy vedená koalice a zničily zařízení podporované mezinárodní lékařskou humanitární organizací Lékaři bez hranic (MSF).

Noční nálet na Aleppo s využitím kazetových bomb

30. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Nevládní organizace Syrian Institute for Justice and Accountability zveřejnila fotografie nevybuchlé části submunice ruských kazetových bomb ZDE, které byly použity k nočnímu náletu na čtvrť Al-Mjasar Džazmati ve městě Aleppo ZDE v noci na čtvrtek. Zatímco většina dosavadních náletů s použitím této munice se týkala venkovských oblastí, v tomto případě jde zřetelně o úmyslné nasazení zbraně s plošným účinkem uprostřed města. Takové útoky nerozlišující mezi civilisty a příslušníky ozbrojených formací, což je u zbraní s plošným účinkem nevyhnutelné, a představují porušení mezinárodního humanitárního práva i v případě mocností jako Rusko a Sýrie, které nejsou signatáři Úmluvy o kazetové munici (Convention on Cluster Munitions, CCM) z roku 2008 ZDE.

Vyvolávat nenávist a podkopávat solidaritu je morální zločin

Češi by pravděpodobně pomáhali, jejich představitelé je od toho zrazují

29. 10. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut



Je pravděpodobné, že Češi by tváří v tvář lidem, kteří trpí nouzí, pomáhali stejně jako národy v západní Evropě. Museli by ale být vystaveni do situace, kdy si reálně uvědomí, že nelze ponechat člověka v nouzi napospas nejistotě a strádání. Fakt, že v ČR nejsou téměř žádní uprchlíci a že tedy tato situace reálně nenastává, vytváří prostor pro demagogy vedené Milošem Zemanem aka Boratem, kteří se neštítí místo obrany solidarity vyvolávat xenofobní vášně založené na chimérách usekaných rukou, kamenování a zahalování žen. Česká společnost je ve skutečnosti pravděpodobně daleko méně záštiplná a daleko více ochotná pomáhat. O to ostudnějším zločinem proti lidskosti je chování těch českých politiků a intelektuálů, kteří společnost od solidarity zrazují a vyvolávají pocit exkomunikace těch, kdo se nechtějí podřídit pravidlům stádovité tuposti.

REPORTÁŽ Z MÍSTA:

Jak to teď vypadá na srbsko-chorvatské hranici

30. 10. 2015 / Lukáš Stříteský

čas čtení 10 minut

Hraniční přechod Berkasovo-Bapska na srbsko-chorvatské hranici je vyvýšeninou s výhledy na zvlněnou krajinu vinohradů, sadů a polí. Je to za normálních okolností krásné místo plné jablek a sladkých hroznů. Přijel jsem sem v úterý 20. října a zdržel jsem se do neděle 25. října.

Dolů pod táhlý kopec dováží srbské autobusy někdy i více než deset tisíc uprchlíků denně. Většinou jsou to rodiny s dětmi, nejčastěji ze Sýrie. Vyšlapují nahoru po malé asfaltové silnici. Někteří dobrovolníci a občas i některá z humanitárních organizací se snaží svézt ty, kteří mají problém s chůzí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2015

18. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

V září 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 32 329,80 Kč. Příjem z reklamy byl 12 028 Kč.

Zůstatek byl koncem září 2015 127 271,93 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25638