Společné zájmy hostitelů a parazitů

1. 4. 2012 / Sandra Wain

čas čtení 4 minuty

Po více jak dvaceti letech vývoje od plusu k mínusu se evropské národy, dokonce i včetně českého, pomalu zamýšlejí nad tím, že s tou demokracií není něco v pořádku. Již dávno totiž začala zapáchat náramnou totalitou.

"Jsou opravdu blbí"

31. 3. 2012

čas čtení 7 minut

Tento pozoruhodný článek vydal v konzervativním deníku Daily Telegraph jeho komentátor Charles Moore. Povšimněte si, jak téměř stoprocentně platí i na Česko:

Když jsem poprvé slyšel na Sky News doporučení od Francise Mauda, člena britského kabinetu, "že bychom si měli všichni dát do garáže do kanistru trochu rezervního benzínu", přiznám se, že jsem nepanikařil. Jeho výroky se zdály trochu pošetilé, ale nechal jsem to být.

Zapomněl jsem, že slova ministrů týkající se bezprostředního problému, jako palivo nebo potraviny jsou jedinými výroky ministrů, jimž lidé věří. Bylo to jako když r. 1988 tehdejší konzervativní náměstkyně ministra zdravotnictví Edwina Currie řekla, že většina vajec je infikována salmonelou. Lidé tehdy přestali kupovat vajíčka. A poté, co Francis Maude doporučil, aby si lidi naplnili doma kanistry benzínem, začal národ obléhat benzínové čerpací stanice.

Nyní ale, když jsem se dověděl, jak celou věc v soukromí konzervativci vysvětlují, dostal jsem vztek. Ta soukromá informace zní takto: "Tohle je chvíle, kdy se můžeme zachovat jako Thatcherová. Aby porazila stávku horníků, udělala si zásoby uhlí. Když pak ke stávce došlo, přežila ji ve zdraví, a Labouristická strana, pošpiněná stávkou, byla ponížena. Takže až dojde ke stávce řidičů cisternových vozů, my ji přežijeme a Labouristická strana, která je v kapse odborového svazu Unite, který stávku řidičů chce organizovat, ponese za to vinu."

Nejvíce se uskromní bohatí?

30. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nepříjemně mne překvapil titulek článku v Hospodářských novinách "Jak dopadne zvýšení superhrubé mzdy na vaše peněženky. Nejvíce se uskromní bohatí." Je sice výmluvné, jak plyne z ve článku uvedené tabulky, že člověk s platem 100 tisíc měsíčně hrubého odvede státu asi 30 tisíc korun ze své mzdy, zatímco člověk s minimální mzdou (8 tisíc měsíčně) pouhých asi 500 korun. A tak by to mělo i být a mělo by se o tom vědět. Jenže pak je ukázáno, že člověk s tím vysokým platem po vládním zvýšení daní ztratí 1340 korun, kdežto člověk s minimální mzdou 108 korun. Nejsem si vůbec jist, zda ztráta 108 korun pro člověka, který vydělává asi 7500 korun měsíčně čistého, je méně bolestná než ztráta 1340 korun pro toho, kdo má čistého skoro 70 tisíc. Jak je známo už z evangelia: chudá vdova dala málo, ale dala nejvíce, protože dávala z malého majetku. Mluvit o tom, že se člověk "nejvíce uskromní", když mu odečteme 1340 korun ze skoro 70 tisíc korun, je strašně manipulativní a lživé.

Angličanka utrpěla popáleniny na 40 procentech těla, když doma přelévala benzín

30. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

< Nesmyslné fronty u britských benzínových pump, vyvolané vládou

Premiér David Cameron se pokusil ujistit motoristy, že nebude nedostatek benzínu, poté, co v městě Yorku došlo k vážnému požáru, když šestačtyřicetiletá žena přelévala v kuchyni do kanistru benzín, ale v místnosti hořel plyn na sporáku a chytly benzínové výpary. Diane Hillová utrpěla popáleniny na 40 procentech těla a je v nemocnici ve vážné, ale stabilní situaci.

Paniku a dlouhé fronty u britských benzínových pump vyvolala britská konzervativní vláda, když varovala, že řidiči cisternových vozů mohou začít stávkovat, a doporučila motoristům, aby si koupili benzín do zásoby, dokonce i do kanistrů. Hasiči upozornili, že takové skladování benzínu je nebezpečné a protizákonné.

Odborový svaz Unison ubezpečil, že řidiči cisternových vozů nebudou stávkovat před Velikonocemi. Před případnou stávkou musí dojít k vyjednávání se zaměstnavateli a řidiči musejí stávku oznámit nejméně týden předem.

Panika u benzínových pump v Británii, kterou vyvolala britská konzervativní vláda, je tedy zcela umělá.

Šéf britského Svazu hasičů požadoval, aby vláda neprodleně zveřejnila bezpečnostní varování a instrukce, jak mají lidé zacházet s benzínem a že ho v žádném případě nemají skladovat doma. Předseda Automobilové asociace (žlutých andělů) se vyjádřil, že panika, vytvořená vládou je zcela umělá a že by řidiči učinili dobře, kdyby se chovali jako normálně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vládou připravovaná změna valorizace důchodů je nemorální

30. 3. 2012 / Miroslav Opálka

čas čtení 3 minuty

Příští rok bude zejména pro nízkopříjmové a zdravotně handicapované důchodce kritický. Plně se totiž nepokryje rychlý růst nákladů na živobytí z průběhu letošního roku. A k tomu se ještě přidá od 1. ledna 2013 nové zvýšení DPH (jak ve snížené, tak i základní sazbě o jeden procentní bod). Dynamika propadu kupní síly důchodů bude výrazně pokračovat. Ekonomičtí ministři koaliční Nečasovy vlády se navíc ve čtvrtek dohodli na návrhu změny způsobu valorizace důchodů. Přitom příjmy vysokopříjmových skupin občanů -- chráněnců vlády - zůstanou téměř nedotčeny.

POZVÁNKA:

Pietní akt za umrzlé bezdomovce

1. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Cílem akce je jednak uctění památky zesnulých v důsledku kritické sociální situace, jednak přispění k pokusu o jistou reformulaci vnímání problému bezdomovectví v širším veřejném prostoru. Pro naplnění prvního cíle je třeba zachovat pietní charakter akce, pro naplnění druhého je třeba akci co možná nejvíce medializovat. Bude-li bezdomovectví vnímáno veřejností jen jako "sociální problém" a nikoliv jako humanitární pohroma specifického druhu, bude veřejné mínění pravděpodobně vytvářet politický tlak na taková řešení, která budou odpovídat právě prvnímu pojetí, což by mohlo mít totalizující vliv na celou společnost. Ostrakizaci lidí v tíživé sociální situaci vnímáme v širším politickém kontextu jako jedno ze závažných rizik demokratického vývoje.

Umrznutí není jediným smrtelným rizikem pro člověka bez domova, ovšem pro veřejnost může mít silný symbolický charakter. Proto je akce zaměřena takto.

Mezi námi zloději

30. 3. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 4 minuty

Soudruzi, u nás se krade a ve velkém. (Josef Kemr ve stejnojmeném filmu)

BL vyvěsily článek Martina Kunšteka O co vlastně jde v cause Bém? . Jeho autor má právo na svůj názor, ale jeho argumenty jsou značně pochybné. Lze se těžko ubránit dojmu, že Kunštekovi jde o podporu establishmentu a místo skutečné analýzy obsahu odposlechů a případně vztahů BIS s vládou předkládá obraz vedoucí rychle ke konspirativním teoriím.

George Galloway vyhrál senzačním způsobem doplňovací volby v Bradfordu

30. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Kontroverzní britský politik George Galloway vyhrál ve čtvrtek doplňovací volby nad Labouristickou stranou v severoanglickém městě Bradford se senzační většinou 10 140 hlasů. Galloway má těsné vazby na Blízký východ a intenzivně podporuje kauzu Palestinců. V severní Anglii, zejména v oblasti kolem Bradfordu, je velká muslimská menšina.

Zdá se, že muslimská komunita přestala podporovat Labouristickou stranu a masivně podpořila Gallowaye, který požaduje okamžité odvolání britských vojsk z Afghánistánu a aktivní akce proti nezaměstnanosti. Podpora pro konzervativce v severní Anglii naprosto zkolabovala, zřejmě zejména v důsledku posledních skandálů, které se týkají nového státního rozpočtu, kdy konzervativní ministr financí omezil daňové úlevy pro důchodce a rozhodl se jimi financovat snížení daní pro milionáře, dále v důsledku skandálu ohledně milionářských sponzorů, které premiér David Cameron zve do svého bytu na soukromé večeře, v důsledku vládou uměle vyvolané paniky z neexistující stávky řidičů cisternových vozů, která v minulých dnech vedla k vzniku obrovských front před benzínovými stanicemi a k výprodeji benzínu, a v důsledku rozhodnutí uvalit DPH na veškeré občerstvení, které se ve stáncích ohřívá.

Esej na pokračování:

Imperátor Klaus / II.

30. 3. 2012 / Josef Brož

čas čtení 12 minut

Prezident Václav Klaus je politikem, který vyvolává kontroverzi. Zdá se, že kontroverze je přímo jeho základní potravou. Osobnost tohoto muže nás ale svými způsoby až příliš vrací do časů za zrcadlem, o kterém bychom možná už raději nic nevěděli. Zdálo se chvíli, že on byl jediným připraveným mužem 17. listopadu 1989. Byl to geniální samouk, nebo to byl prostě jen parašutista, připravený na výsadek?

Nesem vám televizní voloviny

30. 3. 2012 / Michal Z. Čenko

čas čtení 3 minuty

Sledovat některé české televizní noviny stojí opravdu za to. Občan se utvrdí v názoru, že je vytvářejí telata pro telata. Marně bude pátrat, co je na nich nového a slovo "noviny" mu bude v mysli indukovat správný výraz, který souvisí s výkalem. Jediným slušným výrazem pro takovou frašku může být jen "televizní voloviny".

Polozapomenutá "špinavá válka" v Argentině v rámci Operace Kondor

30. 3. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Dne 24. března si Argentinci a řada lidí v dalších jihoamerických státech připomněli 36. výročí vojenského převratu, kdy s kývnutím Bílého domu svrhli vládu Isabel Peronové neonacističtí generálové, kteří nato rozpoutali teror proti členům odborů, studentům, novinářům, marxistům a dalším. O sedm let později horor v Argentině skončil s děsivou bilancí několika desítek tisíc usmrcených a zmizelých osob. Odtajněné dokumenty Národního bezpečnostního archivu (USA) ukazují, že tehdejší ministr zahraničí Spojených států Henry Kissinger hledal způsoby, jak vražednou juntu podporovat. Masové vraždění v Argentině je třeba chápat v širší souvislosti tvrdých represí v Latinské Americe proti tamní "komunistické hrozbě" v 70. a 80. letech.

V Afghánistánu jsou žalářovány ženy za tzv. morální zločiny

30. 3. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 5 minut

Skupina na ochranu lidských práv Human Rights Watch vydala minulý týden v Kábulu zprávu o tom, že je v afghánských věznicích drženo přibližně čtyři sta žen a dívek, aniž byly usvědčeny z tzv. morálních zločinů, z nichž jsou obviněny. Jsou vězněny za útěk od rodiny, přestože se jedná o přestupek, který není podle afghánských zákonů zločinem -- na rozdíl od nemanželského pohlavního styku. Ve věznicích se to všechno srovná podle jednoho měřítka. 

Jak může skončit významná stavba ve zdivočelé zemi

30. 3. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 6 minut

Dosud mnoho obyvatel Ostravy a blízkého okolí má v živé paměti módní dům Ostravica -- Textilia. Byl v provozu ještě počátkem 90. let. Pomyslel by si tehdy někdo, že za dvacet let se tato bytelná stavba stane žalostnou ruinou? Unikátní komplex, nazývaný prvorepublikovou perlou Ostravy, přežil nálety na Ostravu i boje koncem dubna 1945 a byl chloubou města i v době po druhé světové válce. Nástup tržní ekonomiky však byl pro něj osudovým zlomem. Magistrát města Ostravy, radnice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, v průběhu let měnící se vlastníci objektu a památkáři se mohou navzájem obviňovat a držet se své "pravdy", realita se ale bude ubírat vlastní cestou a nakonec vše "vyřeší" čas. Dlouho to už zřejmě trvat nebude a není vyloučeno, že nakonec se celý komplex strhne a srovná se zemí.

27602

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Vypráskané Velikonoce!

30. 3. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta

Toto je titulní reklama kampaně obchodního řetězce Albert na některé výrobky, které budou v akci o letošních Velikonocích. Pokud vám přijde, že nabídka Alberta bude o Velikonocích ještě vypráskanější, než obvykle, a že do toho obchodu už vůbec nemá cenu chodit, pak byla antireklama úspěšná.

Německo připravuje opatření proti fiskální politice ECB

30. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Německo chystá soustavu opatření k ochraně svého finančního systému a prevenci inflačního úvěrového boomu vyvolaného nadměrnou fiskální stimulací ze strany ECB. Tyto plány znamenají konec nadějí jihoevropských zemí, že by Berlín mohl na několik let přijmout menší boom ve vlastní ekonomice, aby se celý evropský systém odrazil ode dna.

Země BRICS připravují projekt mezinárodní rozvojové banky

30. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Lídři rozvíjejících se ekonomik (Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky) se včera sešli v Indii, aby diskutovali o vzniku nové rozvojové banky. Celkovým cílem summitu je však spojit ekonomickou sílu jednotlivých zemí a vytvořit kolektivní diplomatickou moc skupiny BRICS.

Pasivní paneláky? Ano, to myslíme vážně!

30. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

U 85 % panelových budov které dosud neprošly rekonstrukcí je možno cílit až na pasivní energetický standard, tvrdí konzultanti ze společnosti EkoWATT. Provozní energetické náklady domácností se v takových domech po rekonstrukci v průměru sníží o 50 -- 60 %. Vyšší investice pasivní rekonstrukce se vrací v průměru někde mezi 10-18 lety. Dlouhé návratnosti a velké investice, které známe z minulosti, již dnes neplatí. Podstatnou výhodou pasivního standardu je též zdravé vnitřní prostředí bez nadměrné vlhkosti, plísní a vydýchaného vzduchu. To jsou závěry výzkumného projektu zadaného Ministerstvem životního prostředí, který se zabýval budovami v panelové technologii.

Imperátor Klaus

29. 3. 2012 / Josef Brož

čas čtení 13 minut

Některé věci se vidí lépe z odstupu: na jaře příštího roku uplyne druhý mandát druhého českého prezidenta Václava Klause. Co vůbec vnesl Klaus do politiky? Dokáže někdo nezaujatě vyhodnotit jeho přínosy a nedostatky?

Symetricky se to zdá být snadné: do politiky vnesl Klaus proti Havlově "pravdě a lásce" všudypřítomnou "lež a nenávist". Oproti svému předchůdci, jenž se opájel ideály a mnoha iluzemi, vnesl do veřejného prostoru relativizaci hodnot, nabídl nový pohled na dějiny a jeho procesy, očištěné od všeho: měla to být takřečená transformace, ale ukázalo se to jako "krásná destrukce".

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Proč Evropa a NATO nechaly zemřít desítky uprchlíků ve Středozemním moři

29. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Když si uvědomíte, jak velkou pozornost věnovala média havarované výletní lodi Costa Concordia a srovnáte to se skutečností, že ve Středozemním moři zahynulo r. 2011 1500 přistěhovalců, o nichž žádná média nereferovala, rozdíl je šokující, uvedla autorka zprávy Tineke Strik.

Celá řada selhání válečných lodí NATO i evropských pobřežních strážních služeb vedla k úmrtí desítek přistěhovalců, které svět nechal zemřít v neovladatelném člunu uprostřed Středozemního moře. Loď přistěhovalců vysílala po mnoho dní zoufalé signály o pomoc, ty však všichni ignorovali.

Ozdravme občanskou společnost a donuťme politiky sloužit občanům

29. 3. 2012 / Josef Mrázek, Štěpán Forgáč, Zdena Radičová

čas čtení 17 minut

Jednou snad někdo popíše takovou zem, kde všechno je, jak má být, a okolo je přátelský svět, takové Staré bělidlo bez těch vojáků, co prošli okolo, a lidé to budou poslouchat, nebo i číst, aby si oddechli od hrůzných zpráv, jak svět spěje do záhuby a naše vláda dělá všechno pro to, abychom nebyli ušetřeni. Ale ona ta světlá představa není směšná utopie, nevěřme našim vládcům, že nic nemůže být jinak, než jak nám to vnucují. Vždyť třeba ti šetrní, ale nekradoucí, Skotové mají regionální vládu, která se snaží, aby Skotsko bylo přátelským místem pro všechny tamní občany, takže nemusíme poukazovat stále jen na Skandinávii. A teď se podíváme, co se dá udělat u nás.

Nechá se volič obloudit přízrakem islámského terorismu?

29. 3. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Už za čtyři týdny proběhne první kolo francouzských prezidentských voleb. Ještě nedávno v průzkumech jasně vedl socialista Hollande; pak ale přišla série událostí v podobě razantního nástupu konkurenčního levicového kandidáta Mélenchona, přechodu Sarkozyho k protiimigrantské rétorice krajní pravice a nakonec tragédie spojené s dosud nevyjasněným případem střelce Mohammeda Meraha. Těžiště předvolebních debat se tak přesunulo od ekonomické situace a zhoršujícího se postavení Francie v Evropě k otázce zajištění vnitřní bezpečnosti. A zde politicky opotřebovaný Sarkozy, bývalý ministr vnitra, začal opět bodovat. Podle posledních průzkumů je na 28,5% preferencí, kdežto pro Hollanda by hlasovalo 27% voličů.

Polsko stíhá bývalého šéfa tajných služeb v souvislosti s provozováním tajného vězení CIA

29. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Polsko zahájilo v rámci vyšetřování existence tajné věznice CIA na svém území trestní stíhání bývalého šéfa tajných služeb Zbigniewa Siemiatkowského za to, že překročil své pravomoci, zbavit válečné zajatce svobody a dovoloval tělesné tresty. Siemiatowski byl šéfem polské výzvědné služby v letech 2002-2004, kdy se Polsko podílelo na americké "válce proti terorismu".

Polsko se tak stalo první zemí světa, která postaví před soud státního činitele za to, že spolupracoval s věznicemi CIA provozovanými Washingtonem mimo území USA.

O co vlastně jde v cause Bém?

28. 3. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 17 minut

Kromě nehody předního pražského magistrátního lobbyisty Romana Janouška noviny již několik dní rozebírají údajné odposlechy telefonních rozhovorů právě Janouška a bývalého primátora hlavního města Prahy Pavla Béma. Pro laika údajné záznamy vypadají opravdu fuj. Vytváří dojem, že pražský magistrát neřídí volení představitelé obce, ale nikým nevolený primátorův kamarád. Nechci na tomto místě zpochybňovat vliv pana Janouška nebo jeho kolegů na rozhodování orgánů hlavního města Prahy. Nehodlám zde polemizovat "o tom co všichni v Praze vědí, jak kmotři řídí magistrát". Nemám proto důkazy a proto tyto všeobecně známé informace nebudu opakovat a rozpatlávat. Zkusme se však na věc podívat pohledem zákona. Při znalosti zákona se celá věc jeví úplně jinak.

Obejde se politika bez lobbistů?

28. 3. 2012 / Michael Kroh

čas čtení 5 minut

Pan Roman Janoušek, jinak také Mazánek, Kolibřík, Lord Voldemort etc., čelný představitel -- řečeno s Miroslavem Kalouskem -- vekslácké mafie, která ovládla (zprivatizovala) významnou pražskou organizaci ODS, nebude na minulý týden vzpomínat v dobrém. Na jeho počátku se plně provalily jeho nekalé praktiky a kontakty s tehdejším primátorem Bémem a na jeho konci dokázal ve stavu naprosté opilosti vyrobit z banální autonehody horor, který jen shodou šťastných okolností neskončil smrtí nevinné osoby. Semlelo se to tak rychle a nečekaně, že člověk by snad podlehl nutkání věřit na pověstné Boží mlýny, které melou sice pomalu, ale jistě.

Nevolíme ani tóninu

28. 3. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

V souvislosti se zveřejněním nahrávek rozhovorů panů Janouška a Béma a postupu policie poté, co se pan Janoušek dopustil trestného činu, jenž bude s největší pravděpodobností kvalifikován jako úmyslné ublížení na zdraví, se média soustředila především na hlavní protagonisty, tedy pány Janouška s Bémem. Osobně vnímám celou kauzu jako mnohem závažnější. Nejde totiž pouze o selhání jednotlivců v jinak skvěle fungujícím systému, ale o selhání systému jako takového.

Roman Janoušek a demokracie zvrhlá v ochlokracii

28. 3. 2012 / Václav Chyský

čas čtení 4 minuty

Těžké dopravní trestné činy Romana Janouška (media a policejní prezident Petr Lessy se o případu vyjadřují jako o dopravní nehodě) a neprofesonální postup pražské policie způsobily, že se sdělovací prostředky zaměřily také na rakovinné prorůstání špiček pražské administrativy hospodářskými gangstery.

Morální klima v naší společnosti je v naprostém pořádku

28. 3. 2012 / Jan Kadubec

čas čtení 16 minut

Aby soudnictví odpovídalo měřítkům současnosti, musí přece zloděje a lupiče povzbuzovat, odměňovat je a radit jim, ať se více snaží, ať dosáhnou v kradení a loupení vyšší úrovně, ať nezůstávají v tom primitivním stádiu. A přece takových poradenských thinktanků, tedy poradenských služeb na zdokonalování lupičství, je plno, snad v každém větším městečku.

Neustále jsme bombardováni výkřiky, že v dnešní době je zřetelně viditelný úpadek morálky. Ale vždyť to není pravda! Jakýpak úpadek morálky? Nevidím nic takového! Naopak! Důsledně pokračujeme v tradiční konservativní křesťanské morálce a ve slavných ušlechtilých tradicích morálního chování šlechty, církevních hodnostářů, intelektuálních elit a rentiérů. No a co více si přát? Přece je naprosto nesmyslné rozhořčovat se nad faktem, že se móresy těchto elit rozšířily i mezi prostý lid. Vždyť máme rovnost a demokracii, takže je to dokonce jakási samozřejmost, je to velmi dobré a vhodné vykročení vpřed k budování ještě lepší a kvalitnější svobodné liberální společnosti.

Fikce a skutečnosti

28. 3. 2012 / Milan Dubský

čas čtení 3 minuty

Každý občan žije svůj život se svými každodenními problémy, starostmi, radostmi, plány a předsevzetími, zklamáními a překvapeními. Ty jsou pro každého dominantní a překrývají i ty velmi důležité události a děje, které ale skutečně ovlivňují a ovlivní jeho život. Denní tsunami zpráv, novinářských kachen, výroků politiků, skandálků nedůležitých celebritek, ze všech možných i nemožných sdělovacích kanálů, pak společně s politikou a některými jejími principály z toho udělají každodenní guláš. Je ochucován vším možným, aby byl stravitelný. Ale přese všechno má své pachutě a vyvolává začasté zvracení.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Proč by se i bohatí měli starat o stát, neboli O východisku z čistého šílenství?

28. 3. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Není překvapující, že existují bohatí lidé, kteří se nestarají o příjmy a služby státu. Kdo se může sám o sebe finančně postarat ve všech předvídatelných situacích lidského života, ten se vlastně nemusí starat o blahobyt svých spoluobčanů, ačkoli by to asi dělat měl -- a to nejen z toho důvodu, že není až do konce svých dnů svým bohatstvím zajištěn pro úplně každý případ. Pokud ale lidé, kteří potřebují pomoc a podporu ze strany státu, nebo ti, kteří by se mohli rychle sami ocitnout v takové situaci, záměrně veřejně viditelně nereagují na korupční zneužívání země, zpronevěry a tunelování, kter jdou i k jejich vlastní tíži, je to dost divné. Ale nejen v ČR i v SRN existuje dost lidí, kteří dávají přednost tomu zůstat doma, než aby protestovali, kteří volí spíše ty politiky a strany, kteří jednají proti zájmům národa a tím pádem i jejich vlastním zájmům.

Apel Českého helsinského výboru na média, aby informovala o menšinách a jejich příslušnících odpovědně

28. 3. 2012

čas čtení 4 minuty

Média nedávno přinesla zprávu o exekuci na dům rodiny Anny Sivákové a Pavla Kudrika, na niž v dubnu 2009 ve slezském Vítkově zaútočili již odsouzení rasističtí žháři. Ze zprávy se vbrzku stala mediální kampaň. Tu využili hlasatelé netolerance k nenávistnému rasistickému napadání rodiny a těch, kteří jí pomáhají.

Všechny exekuce byly přitom zastaveny:

První dvě exekuce se podle Kumara Vishwanathana, předsedy sdružení Vzájemné soužití, které rodině pomáhá, týkaly údajného nesplácení zdravotního pojištění z konce 90. let (první exekuce) a penále (druhá). Jedna z nich byla uvalena na dům. Obě byly zastaveny, protože došlo k omylu. Anna Siváková prokázala, že v době, kdy údajně neplatila pojištění, nastoupila na mateřskou dovolenou - k chybě možná došlo proto, že tehdy měnila pojišťovnu.

Francie / Alžírsko:

Vrah na skútru aneb Neznámá tvář Mohammeda Meraha

28. 3. 2012 / Josef Brož

čas čtení 4 minuty

Kdo u toho byl? Co jsme vlastně viděli? Šok z uplynulých dní, kdy televize odvysílala záběry o vraždách několika vojáků a úmrtí židovských dětí ve Francii, otřásla světem. "Byl to hluk v přímém přenosu," komentoval celou událost jeden z bloggerů.

Postřeh z Prahy

28. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Mám pro Vás jeden postřeh z Prahy. Včera jsem jel asi po měsíci kolem Pražského hradu Chotkovou ulicí. Brána do dolního Jeleního příkopu a taktéž oplocení v těch místech dostalo novou ozdobu. Žiletkový ostnatý drát. Jak říkám, asi tak měsíc jsem v těch místech nebyl, tak nevím přesně, kdy se tam objevil, každopádně se leskne novotou, takže dlouho to být nemůže, píše Jan Srp.

Masivní úvěry ECB nenastartovaly úvěrování pro soukromý sektor

28. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Banky v eurozóně se zdráhají půjčovat soukromému sektoru ohromné sumy levných peněz, které si nedávno vypůjčily u ECB. Ukazují to dnes zveřejněná data. Operace LTRO tedy navýšila likviditu ohrožených evropských bank a umožní jim eventuelně přežít řecký bankrot, avšak evropskou recesi neodvrátila.

V Anglii docházelo loni v létě k nepokojům, protože je půl milionu rodin společností "zapomenutých"

28. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Po loňských srpnových násilnostech v anglických městech ustavila britská vláda panel analytiků, který zkoumal příčiny, proč se mladí Angličané podíleli na vypalování a vykrádání obchodů a domů. V úterý zveřejnil panel svou zprávu. Vyplývá z ní, že ke žhářství a násilnostem v anglických městech docházelo proto, že v zemi existuje půl milionu "zapomenutých rodin", jejichž příslušníci žijí zcela bez možnosti životní realizace a v podstatě mimo společnost. Příčinou násilností byla také špatná rodičovská výchova, neschopnost společnosti zabránit kriminalitě mladistvých a nedůvěra mladých lidí v policii.

Analýza varuje, že pokud vláda nepodnikne podstatné kroky k začlenění těchto lidí do společnosti, násilnosti se budou opakovat. Až 15 000 mladistvých, kteří se podíleli na násilnostech, patří k těm žákům, kteří mají špatné výsledky ve škole.

Vládní panel přijal řadu doporučení, mj.:

73661