ANO, Jermanová: Jak široce se rozprostírá крыша?

10. 4. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Když se vyjasnilo, že vedle obviněného premiéra je nedotknutelným také druhý muž ANO Faltýnek, na významu nabývá další osud středočeské hejtmanky Jermanové ZDE. Na něm totiž můžete pozorovat, jak široce nebo naopak úzce se rozprostírá krytí proti právnímu postihu, které svým ovečkám zaručuje padrone Babiš. Anebo formulováno jinak: Kam až vysoko ve stranické hierarchii ANO musíte vyšplhat, aby na vás justice nedosáhla?


Pakliže Jermanové projde "odklonění" pěti milionů korun osobám s utajovanou totožností a exkluzívní rekonstrukce ulice, kde sama bydlí, za dalších patnáct milionů, bude rázem jasné, že Strakovka bere pod široce rozevřená ochranná křídla také (přinejmenším) hlavní představitele krajů, pokud jsou členy vládního hnutí. Jmenovitě tedy nyní v Západočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Pokud Jermanová nakonec odejde, ozřejmí to fakt, že hranici mezi nedotknutelnými a osobami podléhajícími právu jako všichni ostatní smrtelníci musíte hledat o nějakou tu úroveň výše, než na pozici hejtmana.

Samozřejmě, že při vší bídě, do které se česká politika babišizací dostala, by byl o něco příznivější druhý zmíněný výsledek. Tedy signál, že "nadlidí" v ANO bude jen pár, kdežto ostatní si musejí dál dávat pozor, aby je novináři a justice nenachytali na švestkách.

V případě, že se krytí shora týká i Jermanové, jsme však lidově řečeno "v loji". Mluvíme totiž přinejmenším o nějakých 65 miliardách ročně v krajských rozpočtech, nad nimiž tam, kde je ve hře ANO, nebude existovat účinná kontrola. Pro zodpovědné voliče by to samozřejmě znamenalo signál, že v krajských orgánech nemají zástupci vládního hnutí co dělat. Jenomže podobných signálů už bylo...

O tom, že premiér co do politické kultury sune Českou republiku na východ, bohužel není pochyb. Na kauze Jermanová si pouze vyjasníme, jak až široký okruh nohsledů si Babiš hodlá chránit před veřejnou kontrolou a před zákonem.

Tato ochrana je samozřejmě skandální a naprosto nepřijatelná, i kdyby se netýkala nikoho jiného než jeho osobně a Faltýnka.

Antropologie dlouhodobě mapuje šíření kulturních a sociálních vzorců nápodobou. A dobře známé pořekadlo tvrdí, že ryba páchne od hlavy.

I kdyby tedy Jermanová padla, touhu ambiciózních hochštaplerů napodobit padrona Agrofertu a zaujmout pozici nedotknutelného to nakonec omezí jen nepatrně.

1
Vytisknout
13164

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2019