Zatímco lidé pozorovali "krvavé zatmění", Měsíc zasáhl meteorit

25. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Pozorovatelé měli minulý víkend spoustu důvodů k nadšení díky zatmění Měsíce viditelnému z obou Amerik a z části Evropy, Afriky a Asie. Jev získal přezdívku "Superkrvavý vlčí Měsíc" díky kombinaci názvů, které mohou nebo nemusejí mít přesný význam, ale bylo bezpochyby úžasné se dívat.


Ukázalo se, že zatmění bylo ještě zvláštnější, než si většina pozorovatelů povšimla, protože Měsíc byl také zasažen meteoritem, zatímco všichni obdivovali jeho zvrásněný povrch. Nové video astronoma Josého Madieda využívající obrazový materiál projektu MIDAS ukazuje bezprostřední moment dopadu.

Na videu můžete jasně vidět drobný záblesk ve tvaru tečky v levé horní části měsíční sféry, které se objevuje pouze na zlomek sekundy. Někteří pozorovatelé sledující přímý přenos zaregistrovali krátký záblesk a diskutovali o tom, co jej mohlo způsobit.

Průzkumný projekt MIDAS natáčí videozáznamy povrchu Měsíce v naději, že zachytí dopady meteoritů. V tomto případě MIDAS zabodoval a poprvé dokázal zaznamenat dopad během úplného zatmění.

"Celkově jsem strávil téměř dva dny bez spánku, včetně monitorovacího času během zatmění," vysvětluje Madiedo. "Byl jsem vyčerpán, když zatmění skončilo - ale když mě automatický detekční software upozornil na krátký záblesk, vyskočil jsem ze židle. Byl to velmi vzrušující okamžik, protože jsem věděl, že taková věc dosud ještě nebyla zaznamenána."

Meteorit nebyl příliš veliký a odhaduje se, že vážil kolem 10 kg. Nicméně impakt byl dost velký, aby si jej všimli pozorovatelé i automatizovaný systém MIDAS.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7411

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2019