Hazard / pohádka jak pro koho!

21. 10. 2017 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 2 minuty


aneb proč je překvapená Barbora Tachecí

Primář adiktologie FN UK MUDr. Popov v Českém rozhlase řekl, že závislost na hazardu ohrožuje mládež víc než závislost na alkoholu. Hazardu se věnuje pravidelně 10 % mladistvých a 30% z nich má zkušenost s prohrou peněz na internetu!"

"Jak je to možné, hazard přece není všude dětem na očích tak, jako alkohol?" diví se Barbora Tachecí.


Nevím, kde Barbora žije a jestli chodí po Starém a Novém Městě Kdyby ano, viděla by, proč nás cestovní bedekry nazývají hlavním městem hazardu. Kasín a hracích automatů zde najdete určitě víc, než v Monte Carlu!

Barbora zjevně nechodí ani na fotbal. Reklamu na internetovou sázkovou kancelář vidíte všude. Nikomu nevadí, že sportovní hrdinové mají na dresu reklamu na hazard, často přímo v podobě výzvy SÁZEJ!

"Nejhorší je hazard na internetu, ty různé bet-tečka-com firmy, internet je prostředí, které je mladým nejbližší, a proto tam tyto firmy na mládež masivně cílí. A navíc je to velmi záludné v tom, že rodiče mají pocit, že když jejich děti necourají někde venku a sedí u počítače, jsou v bezpečí a nic se jim nemůže stát." dodává pan primář.

Barbora nedodává nic, vypadá překvapeně a zaskočeně. Souvislost s tím, že sázkový byznys měl dlouhou dobu něco jako daňové prázdniny, si dohromady dát neumí.

Kteří politici toto umožnili, neřekne. Stejně tak nezmíní absurdní situaci, kdy guru českého hazardu kandiduje dokonce na presidenta! Ba přímo za potlesku velké části médií a intelektuálů!

Souvislosti neunikají opravdu jen Barboře. Nu a ekonom musí dodat, že hazardní byznys generuje obrovské obraty a pohádkové zisky. I tyto peníze pak statistik zahrne do kolonky HDP. A ten politik, který hazard na začátku příběhu umožnil (a nezdanil), tato čísla pak na konci příběhu interpretuje jako ekonomický růst a vzrůstající blahobyt!

Pod chybějícími titulky této pohádky vám zahrají hořko-sladkou písničku z pera hlavního píáristy hazardu.

Pohádka končí, ovšem jak pro koho. Na oddělení adiktologie doktora Popova naopak začíná mnoho jiných příběhů. Ale to už nejsou pohádky…

O nich ovšem mlčí jak politik, tak i hudební textař! A Barbora je asi stále překvapená....


Autor je ekonom


0
Vytisknout
10260

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2017