Populistické strany vznášejí správné otázky, ale navrhují špatné odpovědi

25. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

"Bojovat proti populismu se nedá tím, že ho budeme ignorovat, démonizovat, nebo přejímat jeho agendu, ale tím, že jasně začneme řešit všechny existující problémy - včetně těch, které zajímají populisty - na základě vaší vlastní ideologie. Tím, že vytvoříme jasnou, pozitivní argumentaci." 

Po hlasování pro brexit v Británii a po vítězství Donalda Trumpa v USA mnozí předpovídali, že v Evropě zvítězí antipolitický, nenávistný populismus, píše Jon Henley. V Holandsku a ve Francii byli však ve volbách populisté poraženi. Skutečnost, že populistická ultrapravicová strana Alternative fuer Deutschland získala v Německu 13 procent voličů, znamená, že populismus se stal trvalou součástí evropské politiky - ale nevítězí.

Protiliberální vlády v Polsku a v Maďarsku a jejich útoky na nezávislost médií a soudnictví a jejich postupné rušení demokratických záruk ukazují, k čemu dojde, když se v zemi populisté zmocní moci. 



I v Norsku je dnes populistická strana v tamější vládě menším partnerem. Populistické strany jsou koaličními partnery také ve Finsku, v Maďarsku a na Slovensku. 

Rakouská populistická Strana svobody má v současnosti, před rakouskými volbami 15. října, volební podporu 24 procent a bezpochyby se dostane do koaliční vlády, v jejímž čele bude stát středopravicová Lidová strana. 

Avšak vývoj v Holandsku, ve Francii i v Německu dokazují, že populistické strany, i když v určité době získaly podporu až 20 procent obyvatelstva, mohou být poraženy. Populistické strany se také často rozpadají, jak ukazuje už hned v pondělí po volbách německá strana AfD.

Nicméně, holandský politolog a expert na populismus Cas Mudde varuje, že v situaci, kdy je politické jeviště stále více roztříštěno v důsledku fragmentace tradičních mainstreamových stran, i když získají populistické strany jen 10-15 procent hlasů, přesto mají v zemi obrovský vliv.

"Populisté často vznášejí správné otázky, ale dávají na ně nesprávné odpovědi," zdůrazňuje Mudde. "Vynucují si, aby se součástí politické agendy staly problémy, které maistreamové strany ignorovaly." Liberální strany se musejí začít vůči nim chovat jako vůči normálním stranám.

Bojovat proti populismu se nedá tím, že ho budeme ignorovat, démonizovat, nebo přejímat jeho agendu, ale tím, že jasně začneme řešit všechny existující problémy - včetně těch, které zajímají populisty - na základě vaší vlastní ideologie. Tím, že vytvoříme jasnou, pozitivní argumentaci." 

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
8532

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2017