Jak zachránit sebe i zdravotnictví: jezděte do práce na kole

18. 9. 2017

čas čtení 1 minuta
Představte si, kdyby vědci vynalezli lék, který by dramaticky snížil pravděpodobnost, že lidé onemocní na rakovinu a na srdeční choroby a snížil by jejich pravděpodobnost, že zemřou předčasně, o 40 procent.

Tento lék ale už existuje: jmenuje se ježdění na kole do práce.  Výše uvedené údaje vyplývají z britské studie, která sledovala čtvrt milionu obyvatel po dobu pěti let.

Je překvapující politickou otázkou, proč se tak málokdy předepisuje širokému obyvatelstvu.



Většina lidí uznává, že ježdění na kole znamená, že jste zdravější. Avšak ze studií vyplývá, že dopad i relativně omezeného, pravidelného ježdění na kole má téměř zázračné pozitivní zdravotní důsledky.

Kdyby bylo možno lidi přesvědčit, aby jezdili na kole tak často jako Dánové nebo Holanďané, zřejmě by to zachránilo zdravotnictví před kolapse a zřejmě by to odstranilo i hrozící krizi sociální péče pro dospělé.

Studie opakovaně dokazují, že většina lidí vede sedavý život. V Británii se 6 milionů lidí nevydá na rychlejší desetiminutovou procházku ani jednou za měsíc.

Lidé, kteří se nechovají aktivně, se stávají obětí kardiovaskulárních chorob, cukrovky a různých rakovin.

V Británii zemře ročně na sedavý způsob života 85 000 lidí. Globálně se stává obětí sedavého způsobu života asi 5,3 milionů lidí ročně, umírá jich přibližně tolik, kolik umírá na kouření.

Přimět lidi, aby jezdili do práce  na kole, by vyžadovalo vytvoření systematických sítí cyklotras městy, a zavedení opatření, která by znevýhodňovala kratší městské cesty autem. Některé země se tím směrem už vydávají.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
11254

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2017