"Irácký odstřelovač": Egyptský filmař plánuje protipól k filmu American Sniper

6. 9. 2017

čas čtení 1 minuta
Režisér Amr Salama tvrdí, že "nenávidí" film Clinta Eastwooda - a to ho vedlo k tomu, aby vyprávěl příběh "druhé strany" - iráckého odstřelovače, který zabil desítky Američanů.


Amr Salama sdělil listu Hollywood Reporter, že jeho film pojmenovaný Irácký sniper, přinese "protiválečné" poselství v reakci na americký film z roku 2014 založený na příběhu odstřelovače Chrise Kyleho a jeho honu na protivníka označovaného jménem Juba během irácké války.

Salama tvrdí, že byl inspirován nenávistí k filmu, který vydělal 300 milionů dolarů, a jeho "proválečným" sdělením.

"Nenávidím to. To byla má inspirace - nenáviděl jsem to natolik, že jsem chtěl pracovat na jiné verzi tohoto příběhu. Ale snažím se udělat protiválečný film," prohlásil režisér minulý týden. Podle něj Eastwoodův film podporuje válku.

Film American Sniper byl nominován na šest Oscarů a vyvolat ostrou debatu ohledně historického revizionismu, faktických nepřesností a glorifikace násilí.

V jedné scéně Kyle, kterého hraje Bradley Cooper, zastřelí ženu a dítě údajně připravující útok granátem.

Ale většina filmu je věnována honu na "Jubu", který patří k "Islámské irácké armádě".

Identita iráckého odstřelovače nebyla nikdy odhalena a spekuluje se, že ve skutečnosti jde o kompilát několika reálných bojovníků.

List Hollywood Reporter tvrdí, že Salama pracuje na scénáři se dvěma blízkovýchodními veličinami - egyptským producentem Muhammadem Hefzym a palestinským režisérem Hanym Abú Asadem. Abú Asadova žena Amira Diabová se také podílí na tomto projektu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9779

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2017