Ve vodě, kterou pijete, jsou kontaminovaná vlákna z plastů

6. 9. 2017

čas čtení 1 minuta


Miliardy lidí na celé planetě pijí vodu kontaminovanou částicemi plastů. Byly nalezeny v 83 procentech vzorků pitné vody. Vědci varují, že se plastové mikročástice  v kanalizaci spojují s bakteriemi

Vědci zaznamenali znečištění pitné vody mikroplastickými částicemi ve většině zemí světa. Vyvolalo to naléhavé hlasy, aby se začalo zkoumat, jaký to má dopad na lidské zdraví.  

Organizace Orb Media zkoumala stav pitné vody ve více než deseti státech. 83 procent vzorků pitné vody bylo kontaminováno plasty. Největší koncentrace plastových vláken v pitné vodě byla v USA, 94 procent. V Británii, v Německu a ve Francii byla nejnižší míra kontaminace, ale pořád ještě byla 72 procent. 



Průměrný počet plastových vláken v každém vzorku 500 ml vody byl 4,8 v USA a 1,9 v Evropě. 

Nová analýza dokazuje, že mikroplastická kontaminace je přítomna všude na této planetě. Předchozí analýzy se soustřeďovaly především na kontaminaci oceánů plasty, z níž vyplynulo, že lidé konzumují mikroplasty prostřednictvím kontaminovaných ryb a plodů moře.

Zdrojem znepokojení jsou velmi malé částice plastů a chemické látky a patogeny, které se v nich mohou skrývat. "Pokud jsou přítomna plastová vlákna, je možné, že jsou přítomny i nanočástice, které nedokážeme měřít," konstatovala dr. Anne Marie Mahon. Jakmile jde o rozměry velikosti nanometru, částice mohou pronikat do buněk  a to znamená, že se mohou dostat do tělesných orgánů, což je znepokojující.

Mikroplastové částice se často spojují s bakteriemi, které existují v kanalizaci. 

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
13166

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2017