Umělá inteligence dokáže určit z vaší fotografie, zda jste homosexuál

8. 9. 2017

čas čtení 1 minuta


Algoritmus dokázal určit sexualitu lidí v 91 procentech. Vyvolává to složité etické otázky


Analýzou fotografií obličeje dokáže umělá inteligence přesně určit, zda jsou lidé homosexuálové nebo heterosexuálové. Počítače to dokáží určit daleko přesněji než lidé.

Na Stanfordské univerzitě bylo zjištěno, že počítačový algoritmus dokáže z fotografie obličeje rozlišit, zda je daný muž homosexuál nebo heterosexiál, správně v 81 procentech případů a v 74 procentech žen.

Zdá se, že to potvrzuje biologický původ sexuální orientace. Zároveň je znepokojující, že tato technologie dokáže porušit soukromí lidí a bude jí možno zneužívat pro automatickou diskriminaci osob LGBT.



Projekt analyzoval fotografie obličejů více než 35 000 lidí z internetové seznamky. Výzkum zjistil, že homosexuální muži a ženy mají "genderově netypické rysy", výrazy a "způsob úpravy obličeje", takže homosexuální muži vypadají více jako ženy a obráceně. Homosexuální muži také měli užší čelist, delší nos a větší čelo než heterosexuální muži, homosexuální ženy měly větší čelist a menší čelo než heterosexuální ženy.

Lidé dokázali určit homosexuály z fotografií daleko méně spolehlivě než počítače, jen v 61 procentech případů u mužů a 54 procentech u žen. Když software dostal od každé osoby pět fotografií, jeho analýza byla ještě přesnější - nespletl se u mužů v 91 procentech a v 83 procentech u žen.

Znamená to, píší autoři, že "obličej obsahuje daleko více informací o sexuální orientaci jedince, než kolik jich dokáže analyzovat lidský mozek."

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
12129

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2017