Britské úřady zatkly podezřelé z ultrapravicového terorismu, včetně vojáků

6. 9. 2017

čas čtení 1 minuta
Několik údajných členů zakázané neonacistické skupiny bylo zatčeno kvůli podezření z přípravy a podněcování teroristických činů. Britské ministerstvo obrany tvrdí, že někteří z nich byli vojáci britské armády.


Čtyři muži ve věku 22 - 32 let byli v úterý zadrženi "na základě podezření, že se zabývali vyvoláním, přípravou a podněcováním teroristických činů", prohlásila policie.

Muži, jejichž jména úřady neuvedly, jsou údajně součástí zakázané neonacistické skupiny National Action. Ministerstvo obrany potvrdilo, že "určitý počet příslušníků armády ve službě byl zatčen" kvůli spojení se zakázanou ultrapravicovou skupinou.

Protiteroristická oddělení policie v hrabství West Midlands zatýkalo v Birminghamu, Ipswitchi, Northamptonu a ve velšském městě Powys. V souvislosti se zatýkáním proběhly prohlídky v několika budovách. Zatýkání proběhlo na základě předem připraveného plánu a zatčení nepředstavovali bezprostřední hrozbu.

National Action byla první ultrapravicová skupina zakázaná britským protiteroristickým zákonem schváleným v prosinci. Toto uskupení vychvalovalo zabití britské poslankyně Jo Coxové, k němuž došlo vloni v červnu v souvislosti s kampaní za brexit.

"National Action je rasistická, antisemitská a homofobní organizace vyvolávající nenávist, velebící násilí a propagující nenávistnou ideologii," prohlásila ministryně vnitra Amber Ruddová, když oznamovala zákaz. "Její zákaz brání nárůstu počtu členů, zastaví šíření jedovaté propagandy a chrání zranitelné mladé lidi vystavené riziku radikalizace před toxickými názory."

Británie je po údajných islamistických útocích v Londýně a Manchesteru na druhém stupni pohotovosti teroristické škály. V červnu řidič dodávky najel do věřících před londýnskou mešitou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6683

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2017