Mayová: Budeme intenzivně bojovat proti extremismu, islamofobii a nenávisti

19. 6. 2017

čas čtení 2 minuty


Z prohlášení britské premiérky po pondělním atentátu proti muslimům ve Finsbury Park:


"Dnes ráno se naše země probudila ke zprávám o dalším teroristickém útoku na ulicích našeho hlavního města, stejně odporném jako byly ty předchozí.

Byl to útok, který se znovu zaměřil na obyčejné a nevinné lidi, žijící svůj každodenní život - tentokrát na britské muslimy, kteří odcházeli z mešity poté, co přerušili svůj půst a společně se modlili v tuto posvátnou roční dobu.

Dnes se znovu sjednocujeme - jako i předtím - v odsouzení tohoto činu a k zdůraznění, že nenávist a zlo tohoto druhu nebudou nikdy úspěšné.

Už byly vyslány mimořádné policejní zdroje, aby ujistily komunity o jejich bezpečí. Policie bude nadále hodnotit bezpečnostní potřeby mešit a poskytne všechny mimořádné zdroje, jichž bude zapotřebí.



Toto byl útok na muslimy nedaleko jejich modlitebny. A jako veškerý terorismus, v jakékoliv formě, sdílí tentýž základní cíl.

Snaží se mezi námi vyvolat konflikt, rozbít cenná pouta solidarity a občanství, která v této zemi sdílíme.

My nedopustíme, aby k tomu došlo.

Tento atentát nám připomíná, že terorismus, extremismus a nenávist mají mnoho forem a naše rozhodnutí bojovat proti nim musí být stejné, ať je odpovědný kdokoliv.

Jak jsem řekla před čtrnácti dny, v náší zemi se mnoho let příliš toleruje extremismus - a to znamená extremismus jakéhokoliv druhu, včetně islamofobie.

Proto tato vláda vykoření extremistickou a nenávistnou ideologii - ve společnosti i na internetu, odepřeme jí bezpečné místo k rústu.

Proto založíme novou Komisi pro boj proti extremismu jako statutární organizaci, která bude bojovat proti nenávisti a extremismu stejným způsobem, jak bojujeme proti rasismu - protože tento extremismus je stejně tak zákeřný a ničivý vůči našim hodnotám a našemu způsobu života a nezastavíme se před ničím, abychom ho porazili.

To čeho jsme neustále svědky - ať je to hrdinství obyčejných lidí, kteří bojovali proti útočníkům na London Bridge, nezničitelné rozhodnutí obyvatelů Kensingtonu, anebo dnes ráno duch komunity, která zatkla tohoto útočníka - je, že toto je pozoruhodné město s pozoruhodnými lidmi.

Je domovem množství komunit, které činí Londýn jedním z nejpozoruhodnějších měst na světě.

Je rozmanité, vstřícné, dynamické, slitovné, sebevědomé a rozhodnuté nikdy se nevzdat vůči nenávisti.

Toto jsou hodnoty, které definují toto město.

Toto jsou hodnoty, které definují tuto zemi.

Toto jsou hodnoty, které tato vláda podpoří.

Toto jsou hodnoty, které zvítězí."

Kompletní text v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7938

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2017